◇توفان تابستانی در تهران همه غافلگیر کرد!
◇توفان و رگبار شدید پایتخت در شبهای تیر ماه سال ۱۳۵۳ در شب ۱۶ این ماه به اوج خود رسید. روزنامه اطلاعات ۱۶ و ۱۷ تیر ماه ۱۳۵۳ گزارش و عکسهایی از این رویداد کم سابقه منتشر کرد.😬
🆔@Rokh_Dad_ir
امروز سالروز کشتار خونین مردم در مسجد گوهر شاد به دست رضاخانه!
با ما همراه باشید👇
🆔@Rokh_Dad_ir
💢 رضاخان و کشتار مسجد گوهرشاد
💠 دکتر یرواند آبراهامیان استاد دانشگاه نیویورک در مورد کشتار مردم در مسجد گوهرشاد به فرمان رضاخان مینویسد:در گوهرشاد بیش از یکصد نفر از جمله زنان و کودکان کشته شدند و در ماه های بعدی، متولی حرم و سه سربازی که از شلیک به معترضین سرپیچی کرده بودند اعدام شدند.
#کشتار
📚 منبع: کتاب تاریخ ایران مدرن/نوشته یرواند آبراهامیان(استاد دانشگاه نیویورک)/ترجمه محمد ابراهیم فتاحی/صفحه 175
🆔@Rokh_Dad_ir
11.63M حجم رسانه بالاست
مشاهده در ایتا
🔵 اعتراف ارتشید قره باغی، به قتل عام مردم در مسجد گوهرشاد به دستور رضاخان!
💠 ارتشبد عباس قره باغی در زمان حکومت پهلوی به عنوان وزیر کشور و رئیس ستاد بزرگ ارتشتاران فعالیت داشته است.
🆔@Rokh_Dad_ir
💢 رضاخان و کشتار مسجد گوهرشاد
💠 دکتر مهدی حائری یزدی (فرزند آیت الله العظمی شیخ عبدالکریم حائری یزدی مؤسس حوزه علمیه قم) در گفتگویی که با پژوهشگران دانشگاه هاروارد در قالب «طرح تاریخ شفاهی ایران» داشته است درباره کشتار مسجد گوهرشاد می گوید:
🔹«عده زیادی را زنده به گور کردند … من خودم از یکی از مشهدی ها شنیدم که می گفت: رفتم به عنوان حمال، مرا استخدام کردند، از زیر منبر افرادی که هنوز داشتند نفس می کشیدند آوردم بیرون که ببرند برای دفن!»
#کشتار
📚 کتاب پروژه تاریخ شفاهی ایران در دانشگاه هاروارد«خاطرات دکتر مهدی حائری یزدی» / به کوشش حبیب لاجوردی / ج۹/ص ۲۷۹_۲۸۰
🆔@Rokh_Dad_ir
💢 رضاخان و کشتار مسجد گوهرشاد
💠 سیدمحمدعلی شوشتری، نمایندهی مخصوص رضاشاه در آستان قدس که خود از شاهدان کشتار مسجد گوهرشاد بوده در خاطراتش مینویسد:
🔹عباس نامی که شوفر شاهزاده سردار ساعد بود به آقای سردار ساعد اظهار کرده بود:
آنچه کشته بود را ما حمل کردیم و بردیم زیر باغ خونی و مقابل اراضی معجونی و عسکریه، بالغ بر یک هزار و ششصد و هفتاد نفر بودند.
🔹آقای دیهیمی که در آن تاریخ ریاست مالیه شهری مشهد را داشتند شخصا برایم نقل کردند: از عده کشتگان(شهدای مسجد گوهرشاد)مستحضر نشدم ولی کامیون و اتومبیلهایی که جنازهها را حمل میکرد شمرده،یاداشت کردم، تعداد ۵۶ کامیون بود که در اغلب این کامیونها صدای نالههای زخمیها هم شنیده میشد که التماس مینمودند:
برای رضای خدا، ما زندهایم!
#کشتار
📚منبع: خاطرات سیاسی سیدمحمدعلی شوشتری (خفیهنویس رضاشاه)/به اهتمام غلامحسین میرزا صالح/ ص ۸۲ تا ۸۳
🆔@Rokh_Dad_ir
💢 رضاخان و کشتار مسجد گوهرشاد
💠 کشتاری که در روزهای ۱۲ تا ۱۴ ژوئیه ۱۹۳۵ در داخل و اطراف حرم مقدس امام رضا در مشهد اتفاق افتاد از خونین ترین و بی رحمانه ترین وقایع تاریخ ایران بود. تنها واقعه دیگری که شاید تا حدودی با آن قابل مقایسه باشد سرکوب تظاهر کنندگان و قتل بسیاری از آنها به دست نیروهای مسلح در روزهای ۵ تا ۸ ژوئن ۱۹۶۳ بود.کشتار مشهد به ویژه از این جهت اهمیت داشت که در حرم مقدس یکی از امامان شیعه صورت گرفت. چنانکه هورنی بروک گزارش داده است، با تیربار تظاهر کنندگان و زائران را مورد هدف قرار دادند که منجر به تلفات هولناکی شد.پس از آن واقعه مردم گفتند،از حرم مقدس امام رضا هتک حرمت شده، و پیش بینی کردند که آخر کار رضاخان رسیده است .
پیش بینی آنها شش سال بعد تحقق یافت؛ ولی آنچه مردم فکرش را نکرده بودند این بود که اربابان انگلیسی رضاخان او را نجات می دهند و از چنگال عدالت می رهانند.
#کشتار
📚 منبع:کتاب رضاشاه و بریتانیا بر اساس اسناد وزارت خارجه آمریکا/نوشته محمد قلی مجد(استاد دانشگاه پنسیلوانیا)/ترجمه مصطفی امیری/صفحه۱۷۳
🆔@Rokh_Dad_ir
💢 رضاخان و کشتار مسجد گوهرشاد
💠 در سال ۱۳۱۴ ش رضا شاه دست به اقدام تعرضی تازه ای زد جماعتی از مردم در آن سال در حرم امام رضا در مشهد گرد آمده بودند و به سخنرانی واعظی گوش فرامیدادند که لباس، قانون اروپایی و کشف حجاب زنان را مورد حمله قرار داده بود رضاشاه به نیروهای مسلح دستور داد وارد حرم شوند و مردم را به زور پراکنده سازند در آن حادثه ۴۰۰ تا ۵۰۰ نفر جان خود را از دست دادند عده ای نیز دستگیر شدند و بعداً اعدام شدند.
#کشتار
📚 منبع: کتاب مقاومت شکننده/نوشته جان فوران (استاد دانشگاه کالیفرنیا) /صفحه۳۷۷
🆔@Rokh_Dad_ir
تهران، شهر بیهمهچیز!
احمد احرار در این نوشته امکانات رفاهی #تهران را با پایتختهای مهم جهان مقایسه کرده و به این نتیجه رسیده: چیزی که در تهران هرگز برای ۳/۵ میلیون جمعیت آن کم نمیاد مشکلات زندگیه و این مشکلات را «درد بیدرمان» میدونه...
گل و بلبلی بوده خلاصه...:)
🆔@Rokh_Dad_ir
دستش را زیر چانه گذاشته، انگار که دارد به چیزی فکر میکند. و هموطنش از پشت سر، دست روی شانهاش گذاشته، انگار که میخواهد نگرانی او را تسکین داده و بگوید تو تنها نیستی.
زیباست، بسیار بسیار زیبا...👌😍
🆔@Rokh_Dad_ir
کدام امام حسین(ع)؟
۱. امام حسین(ع) تاریخی: یک شخصیت برجسته و قهرمان که صاحب مرام و مروت است اما در صحنه تاریخی مظلوم واقع شده است. نگاه به این امام حسین(ع) نگاه در تاریخ ماندن است. این دیدگاه نمیخواهد امام حسین(ع) از دل تاریخ به روز و مسائل جاری حیات انسانی تسری یابد. محور باشد. تعیین کننده و تنظیم گر روابط سیاسی اجتماعی انسان باشد. در واقع اینجا کل یوم عاشورا و کل ارض کربلا معنا ندارد. یک پدیده یا واقعه معلق در تاریخ است.
۲. امام حسین(ع) مناسکی: در این تفسیر و رویکرد غلبه بر احساسات و عواطف است. یک امام معصوم مورد ظلم واقع شده و باید هر سال طی مناسکی یاد او را صرفا گرامی نگاه داشت. غایت در اینجا همان انجام مناسک عزاداری است. مناسکی که در طول تاریخ بنا بر فرهنگ و آداب رسوم هر منطقه پیش رفته است. در اینجا نیز کل یوم عاشورا نیست. عاشورا تمام شده است. یکبار بوده، تکرار نمیشود. اینجا هم امام حسین(ع) تعیین کننده روابط در جامعه نیست. آدم خوب و مظلوم قصه است. باید احترامش حفظ شود. امام حسین(ع) را برای خود میخواهد. ارادت دارد.
۳. امام حسین(ع) هدفی:
اینجا تفسیر متفاوت است. هدف امام حسین(ع) اهمیت دارد و غلبه بر احساس و مناسک پیدا میکند. اینجا دیگر کل یوم عاشوراست. اینجا امام حسین(ع) صرفا یک مظلوم محبوب کنج تاریخ نیست. اینجا امام ضدظلم، قیام کننده و معترض است. عدالت را طلب میکند. ضدحاکم طاغوت است. مقاوم است. کوتاه نمی آید حتی اگر کمتر از صد نفر باشد. تعیین کننده و تنظیم گر حیات اجتماعی جامعه بشری برای تمام عرصه هاست. عین عقلانیت است. در اوج عواطف، عقلانیت را ملاک و مبنا قرار میدهد. این نگاه به امام حسین(ع) حرکت آفرین است.
اشک و سنت های عزاداری بنا بود و هست که هدف قیام امام حسین(ع) برای تمام عصرها زنده نگاه دارند. غایت و هدف مطلق صرف عزاداری نیست. عزاداری مهم است. مناسک اهمیت دارند اما از لابه لای آن عزاداری و مناسک باید به هدف قیام رسید وگرنه مسعود رجوی هم در آن تفسیر غلط خودش را پیرو امام حسین(ع)
می دانست و پیش از شروع عملیات متوسل می شد!
#علیرضا_زادبر
🆔@Rokh_Dad_ir