🔺 چین و ایران: مقصر کیست؟!
سیاست خارجی چین تاجرمآبانه و کاسب کارانه است و پر واضح است یک تاجر همیشه دنبال شکار فرصتهای خوب تجاری و پرهیز از تجارت پرریسک است. از این رو، در ترجیح دول عربی خلیج فارس به ویژه عربستان بر ایران حرجی و انتقادی متوجه چینیها نیست و آنها در چارچوب حداکثرسازی منافع تجاری خود حرکت میکنند و این هم طبعا الزاماتی جدی در کلیت سیاستهای خاورمیانهای چین در ابعاد مختلف ایجاد میکند. اما با این حال، شی در این سفر فراتر از تصور غش کرد و در حمایت از طرف مقابل در اختلافاتش با ایران ظاهر شد.
حال باید دید واقعا علت چیست که چینیها تا این حد بیملاحظه عمل کرده و برای طرف مقابل و جذب آن سنگ تمام گذاشتند و حتی حفظ ظاهر روابط حسنه با تهران را هم نکردند. به نظرم یک دلیل عمده دارد، این که آنها احتمالا گمان کردند که ایران دیگر انتخابی جز رابطه با آنها و تقویت آن ندارد و به همین خاطر دست خود را در این همه مغازلهگری برای جذب متحدان آمریکا، سرمایههای آنها و شکار فرصتهای سرمایهگذاری در این کشورها بازتر دیدهاند. اما آنچه ظاهرا این گمانه چینیها را تقویت کرده و به بازدارندگی نرم کشور تا این حد آسیب زده است، آفتی به نام «پرحرفی» و «لوث کردن» واژگان در سیاست خارجی ایران است. توضیح میدهم که چگونه؟ مروری گذرا بر اظهارنظرها و سخنان مسئولان، برخی نمایندگان مجلس، پوشش خبری رسانهها و تحلیلهای برخی "کارشناسان" در طول یک دهه اخیر و به ویژه سالهای گذشته همه چیز را روشن میکند. درباره این روابط بر خلاف واقعیتها و پیچیدگیهای آن، چنان بیرویه بزرگنمایی و تعریف و تمجید غیر واقعبینانه شده و در توصیفش از القاب چون "راهبردی" و حتی بعضا "شراکت راهبردی" استفاده شده که این انگاره در ناخودآگاه انسان ایرانی شکل گرفته است که چین و ایران دو "متحد و شریک راهبردی" هستند و همین خود زمینه را برای باورپذیری شایعاتی چون واگذاری جزایری به چین فراهم و اخیرا نیز به دنبال سفر شی به عربستان و مواضع او این شوک دردسرساز را ایجاد کرد که در اصل ناشی از لوث کردن بیرویه واژگان و خارج کردن آنها از معنا و مفهوم اصلی خود است.
کما این که این بزرگنماییها باعث شد که چین با خیالی آسوده از ایران و اختلافات منطقهای برای نزدیکی به طرفهای مقابل هزینه کند. وقتی میبیند در ایران چندان با آب و تاب با وجود کاهش ۶۵ درصدی تجارت فیمابین از روابط سخن میگویند، آسوده خاطرتر خطوط قرمز را برای جلب رضایت خاطر رقبا یا مخالفان منطقهای ایران رد میکند.
در روابط بینالملل، "روابط راهبردی" معانی و مدلولات خاص خود را دارد و با کاربرد آن در توصیف روابط با طرفی خارجی این تصور نشات میگیرد که میان دو طرف مناسباتی فراسوی روابط معمولی برقرار است و همین انتظارات را خلق میکند. روابط راهبردی، یک الگویی تعریف شده در مدیریت روابط خارجی است که در اشکال و سطوحی چون ائتلاف و اتحاد و شراکت و حتی بعضا رقابت استراتژیک عینیت پیدا میکند. پیش شرط روابط استراتژیک میان دو کشور وجود یک مجموعه عناصر و مولفههاست که پرداختن به همه آنها از حوصله این نوشتار خارج است؛ اما به طور خلاصه میتوان گفت که نوعی همپوشانی اهداف و منافع راهبردی در حوزههای مختلف است که کشورها و بازیگران را در کنار هم برای پیگیری آن اهداف و منافع منطقهای و بینالمللی و همچنین دفع تهدیدهای مشترک قرار میدهد و یک نوع «همکاری راهبردی" شکل میگیرد.
واقعیت اما این است که روابط چین و ایران در وضعیت فعلی برخوردار از مولفههای شکل دهنده یک روابط و همکاری استراتژیک نیست. حتی به روابط با روسیه نیز نمیتوان صفت "راهبردی" نسبت داد، هر چند روابط با مسکو برخی عناصر روابط راهبردی را داراست. در رابطه با چین، اشتباه برخی این است که تنش میان پکن و واشنگتن را عنصری کافی برای راهبردی نامیدن روابط میدانند؛ اما همین تنش نیز هر چند علی الظاهر دو طرف را در مواجهه با آمریکا در کنار یکدیگر قرار میدهد، ولی از دو جنس متفاوت است. تنش چین با آمریکا از سر رقابت راهبردی و تنش ایران با آن از سر عداوت است و دو کشور سیاستگذاریهای متفاوتی در مواجهه با آمریکا دارند. به عنوان مثال، چین در رقابت راهبردی خود با آمریکا در صرافت نفوذ بیشتر در اقتصاد آمریکا و توسعه مناسبات اقتصادی با آن است تا رفتار آمریکا را در رقابت ژئوپلیتیک و ژئواستراتژیک با خود کنترل و تحت تاثیر قرار دهد و اینجاست که شریک نخست تجاری آمریکا و اروپا میشود.
از این رو، پکن تقویت مناسبات با تهران از جمله اقتصادی را سدی فراروی حفظ و گسترش بیشتر مناسبات خود با غرب و پرپیامد میداند، اماتوسعه آن با متحدان آمریکا و اقتصادهای بینالمللی شده را بیدردسر و با منافع کلان میپندارد و این امر چنگال اژدهای چینی را در رقابت و تقابل نرم با ایالات متحده تیزتر میکند.
صابر_گل_عنبری
🔺عربستان آمریکازدایی نمیکند!
پس از سفر شی جین پینگ به عربستان این خط تحلیلی در ایران پررنگ و برجسته میشود که اولا بن سلمان در حال جدا شدن از آمریکا و آمریکازدایی از سیاست خارجی خود است و ثانیا چین موفق شده است که متحدان آمریکا را به سمت خود ببرد، وثالثا آمریکا از بن سلمان نخواهد گذشت و او را مجازات خواهد کرد و نخواهد گذاشت بر تخت پادشاهی بنشیند. متاسفانه برخی در بررسی تحولات و اتفاقات سریعا سراغ دم دستیترین تصورات و تحلیلها میروند که بیشتر خیالبافیهای سوگیرانه است و چون آنچه در سفر شی اتفاق افتاد برای برخی غیر منتظره و عکس توقعاتی بود که چین را کاملا در صف و متحد ایران به تصویر میکشید، حالا در توجیه با تفسیر این وضعیت گفته میشود، عربستان از آمریکا جدا میشود و چین هم دارد آمریکا را از منطقه بیرون میکند و آمریکا بن سلمان را مجازات میکند، پس جای نگرانی نیست چون این همان چیزهایی است که ما میخواهیم!
چه عجب! عربستان که تا دیروز نوچه آمریکا نامیده میشد، چطور یک شبه رنگ عوض کرده و از آن دور میشود؟
واقعیت این است که چنین نگاهی معطوف به عدم شناخت سیر روابط خارجی چین در طول این دو سه دهه اخیر و به ویژه با عربستان و دیگر متحدان آمریکا در منطقه است و گویا چون سفر شی و توافقنامههای حاصله و غیره برای عدهای تازگی داشت و غیر منتظره بوده است، از این رو در تحلیل وضعیت مانده و سریعا دنبال گزارههای آماده و دم دستی رفتند. به نظر نگارنده تنها اتفاقات تازه در این سفر دوری اولیه چین از سیاست بیطرفی مثبت در خاورمیانه و مسائل و بحرانهایش و موضع ضد ایرانی در مساله جزایر سه گانه است.
ببینید مگر گسترش روابط عربستان و چین چیز جدیدی است که آن را باید به حساب آمریکازدایی از سیاست خارجی ریاض نوشت و یا آن را دلیلی برای موفقیت پکن در دور کردن عربستان از آمریکا پنداشت؟ مگر در سال ۲۰۱۶ که رئیس جمهور چین به ریاض رفت و بعد از آن در سال ۲۰۱۷ ملک سلمان به پکن رفت و روابط دو سویه جهش یافت و یا این که حجم مبادلات تجاری فیمابین از سه میلیارد دلار در سال ۲۰۰۰ به ۷۸ میلیارد دلار در سال ۲۰۱۹ رسید، آیا عربستان از آمریکا فاصله گرفته بود؟ مگر در همان ۲۰۱۹ که روابط تجاری پکن و ریاض به آن رقم بیسابقه رسید، همین بن سلمان و عربستان بهترین روابط را با آمریکا نداشتند؟ حالا که این مراودات ۱۰ میلیارد دلار در سال قبل افزایش یافته و یا امسال نیز افزایش خواهد یافت، این به معنای دوری ریاض از واشنگتن است؟ آیا انتخاب چین به عنوان نخستین ایستگاه سفر خارجی ملک عبدالله به عنوان پادشاه عربستان، به معنای دوری از واشنگتن بود؟
مگر چین که در سال ۲۰۲۰ شریک تجاری نخست اتحادیه اروپا شد و آمریکا را پشت سر گذاشت، آیا این مساله به معنای دور شدن اروپا از آمریکا و موفقیت چین در دور کردن این قاره از آمریکا بود؟
آمریکا اگر قرار بود عربستان را به خاطر گسترش روابط با چین مجازات کند، میبایست خیلی سالها قبل در همان ۲۰۱۷ یا ۲۰۱۹ این کار را میکرد. یا اگر سفر اخیر رهبر چین و توافقات صورت گرفته به معنای دوری ریاض از واشنگتن بود که در سفر قبلی شی و سفر ملک سلمان به پکن توافقات مهمتری هم امضا شد، آیا بعد از آن بن سلمان از آمریکا فاصله گرفت؟ مگر عربستان بهترین استقبال را در ۲۰۱۷ از ترامپ انجام نداد؟
اتفاقا باید از منظر استراتژی آمریکا هم به این سفر نگاه کرد. خود آمریکا که چین شریک تجاری نخستش است، اتفاقا بدش نمیآید که اقتصاد چین با اقتصاد متحدانش در خاورمیانه گره بخورد و نه با اقتصاد ایران و روسیه و همین آمیختگی منافع چین با متحدان آمریکا از اتحادیه اروپا گرفته تا عربستان و امارات اهرم فشاری برای آینده در اختیار آمریکا در مواجهه با چین قرار میدهد.
همچنین احتمالا آمریکا خیلی هم خوشحال باشد که تداخل منافع اقتصادی چین با متحدانش چنان الزاماتی را بر سیاست خاورمیانهای پکن ایجاد کرده است که عین مواضع آمریکا در قبال مسائل منطقهای و پرونده هستهای ایران را اتخاد کند. همچنین بعید نیست که آمریکا در اقدامی هماهنگ با ریاض بخواهد از این طریق بخشی از مسئولیت و هزینه امنیت در این منطقه بیثبات را متوجه چین کند.
بله! چنانچه قبلا نیز گفته شد شکل استقبال بن سلمان از شی حامل پیامی انتقامی به بایدن بود اما دعوت از شی و توافقات با او علیه آمریکا نیست. اتفاقا برخی اتفاقات به ظاهر جسورانه بن سلمان همچون توافق نفتی او با پوتین در اوپک پلاس به نظر میرسد با هماهنگی جمهوریخواهان ترامپی و اسرائیل و لابی آن با هدف فشار بر بایدن و تضعیف موقعیت او و دموکراتهاست.
لب کلام این که نه عربستان در سیاست خارجی خود آمریکازدایی کرده و نه واشنگتن بن سلمان را مجازات و یا حذف خواهد کرد و آمریکا همچنان متحد امنیتی و سیاسی راهبردی عربستان در منظقه خواهد ماند و چین نمیتواند این خلا را پر کند.
صابر_گل_عنبری
شی و ساز ناکوکی که در عربستان زد!
December 11, 2022 by نگاهِ دیگر @Sgolanbari
شی و ساز ناکوکی که در عربستان زد!
صابر گلعنبری
در مورد اهمیت سفر رئیس جمهور چین به عربستان و بیانیههای مشترک او و نکات "معنادار" آمده در آنها، برخی کارشناسان به نوعی تقلیلگرایانه با مساله برخورد کرده و بعضا ضمن تاکید بر این که این بیانیهها فاقد پیام و نکات مهمی است، توصیه میکنند که نباید صرفا آنها را ملاک قضاوت و داوری درباره روابط چین با دو رقیب منطقهای ایران و عربستان قرار داد. ایشان به «منافع مشترک» ایران با چین در حوزههای انرژی، کریدورهای مختلف، مقابله با آمریکا و ناتو اشاره میکنند و حتی برخی سفر شی به عربستان را به نفع ایران و منافعش ارزیابی میکنند!
و اما چند نکته:
1ـ تحولات اخیر در روابط چین و عربستان اگر برای خیلیها غیر منتظره و غافلگیر کننده بود، برای نگارنده اصلا غیر منتظره نبود و طی سالهای اخیر در یاداشتهای مختلفی به این روابط پرداخته و چنین افقی را برای آن پیش بینی کرده بود.
2ـ نگارنده صرفا بدون داوری و بیطرفانه، همواره تلاش کرده است که در حد وسع و توان خود تحلیلی واقعبینانه از اوضاع داخلی کشورها، تحولات و مسائل منطقهای و بینالمللی و به ویژه مرتبط با ایران ارائه دهد و چه بسا پیش آمده است که ما حصل تحلیل یک واقعه بر خلاف منویات شخصی و فکری بوده؛ اما از باب رعایت امانت تحلیل حرفهای واقعیت مساله بیان شده است. در مورد روابط خارجی هم همواره بر رعایت توازن عملی و نه گفتاری و شعاری به عنوان یک اصل مهم در سیاست خارجی هر کشوری تاکید داشته است.
3ـ ارتباطات با چین به عنوان دومین اقتصاد جهان یک ضرورت گریزناپذیر است و نباید مغفول گذاشت؛ اما سیاستگذاری در این باره بدون رعایت آن توازن و الزامات آن، بدون نگاهی واقعبینانه به ظرفیتها و محذوریتهای دو جانبه در سایه تحریمها و و همچنین روابط خارجی چین به ویژه در منطقه نتیجه مطلوب را ندارد. باید بر اساس واقعیتها سخن گفت و موضع گرفت و از بزرگنمایی دردسرساز پرهیز کرد. از این رو، اگر شرقگرایی مورد نظر معطوف به نزدیکی اقتصادی به شرق برای مواجهه با بحرانهای اقتصادی ناشی از تنش سیاسی با غرب است که اولا اقتصاد در دنیای مدرن تابع منطقی جهانی است و چندان تابع صفبندیهای سیاسی سنتی و شرقگرایی و غربگرایی نیست و ثانیا همین شرق و سمبل چینی آن خود غربگراترین اقتصادها را دارد؛ چون خود به عنوان یک غول اقتصادی جهانی و شرقی شریک تجاری نخست جهان غرب است؛ هم با آمریکا با 755 میلیارد دلار حجم مبادلات تجاری و هم با اتحادیه اروپا که در سال 2020 برای نخستین بار آمریکا را پشت سر گذاشت و با 586 میلیارد دلار شریک تجاری نخست این اتحادیه شد. اتفاقا بر اساس همان منطق، همین "غربگرا" بودن اقتصاد چین خود مانع اصلی توسعه روابط اقتصادی ایران و چین و عامل افت آن در سالهای اخیر در نتیجه تحریمهای آمریکا بوده است.
4ـ در یادداشت قبلی هم گفته شد، آنچه در بیانیههای صادره از نشستهای شی جین پینگ در ریاض آمد، صرفا یک اماره و نشانه از تحولی تدریجی در سیاست خاورمیانهای چین است. سه بیانیه در سفر شی امضا و منتشر شد؛ نخست بیانیهاش با سران عربستان، دوم بیانیهاش با سران عرب خلیج فارس و سوم نیز بیانیهاش با سران دول عربی. دو بیانیه نخست اشارههای واضحی به ایران داشت و بیانیه سوم نیز متضمن گزارههایی کلی بود. در این بیانیهها، طرف چینی به وضوح در مورد پرونده هستهای و سیاستهای منطقهای همچون بحران یمن و جزایر سه گانه جانب عربستان و امارات و در کل جبهه رقیب و مخالف را گرفت.
این که شی جین پینگ با علم به تنش اخیر بین ریاض و تهران به آنجا سفر کرده است و چنین مواضعی اتخاذ میکند، با رویکرد محافظهکارانه پکن در خاورمیانه تفاوت زیادی دارد. در حالی که دولت ایران اخیرا کرارا عربستان را به مداخله در امور داخلی خود و برخی نیز تهدید به حمله نظامی کردند؛ اما رئیس جمهور چین در بیانیه مشترک خود با سران عربستان چنین معنادار میگوید: «طرف چینی حمایت خود را از امنیت و ثبات عربستان اعلام و بر مخالفت "قاطعانه" خود با هر گونه اقدامات مداخلهآمیز در امور داخلی مملکت عربی سعودی و مخالفت با هر گونه حملات علیه غیر نظامیان، تاسیسات غیر نظامی و اراضی و منافع عربستان تاکید میکند.»
و یا این که وقتی رئیس جمهور چین در عربستان در بیانیه مشترکی با آن عینا مواضع ریاض در قبال برنامه هستهای تهران را تکرار میکند، با موضعگیری مشابه پکن در یک محفل بینالمللی و کشور دیگری بسیار متفاوت است. در این خصوص در بیانیه آمده است: «دو طرف بر ضرورت تقویت همکاری مشترک (یعنی میان ریاض و پکن) برای اطمینان خاطر از صلح آمیز بودن برنامه هستهای ایران توافق کردند».
مفروض این گزاره هم واضح است و آن این که ما هم چون شما نسبت به ماهیت این برنامه تردید داریم و بیایید با
👀 نگاه جناحی و آسیب منافع ملی
در روابط بینالملل و برخورد با کشورها آنچه مهم است منافع ملت و مصالح نظام است.
برخورد جناحی و حزبی نسبت به راهبردهای کشور به منافع ملی آسیب میرساند.
مانند مذاکرات هستهای با نگاه حزبی و غربمحور؛ خسارتهای فراوانی به کشور وارد نمود که آثار آن سالها وجود خواهد داشت.
در بحث روابط با چین و روسیه و کشورهای همسایه نیز همین نگاه حاکم شد و دولتمردان یازدهم و دوازدهم همهی تخممرغهای خود را در سبد کدخدا قرار دادند و خسارت فراوان به کشور وارد شد.
در مسائل کلان کشور و منافع ملت و راهبرد سیاست خارجی نظام؛ نگاه و رویکرد باید ملی و فراجناحی باشد.
البته اشکالات را باید تذکر داد و رفع نمود و صِرف یک خطا از یک کشور نباید باعث فراموشی جنایات آمریکا بهعنوان دشمن اصلی ایران و همراهی اروپا با آنها شود.
اگر رویگردانی عربستان از آمریکا به افول قدرت و شکست رهبری آمریکا بر جهان و بیاعتمادی کشورها با آمریکا تعبیر شود اشکالی دارد؟
چرا از اینموارد به شکست راهبردی ایران تعبیر میشود؟
آیا این نگاه بهنفع نظام و ملت است؟
البته این بدانمعنا نیست که خطا یا موضع غلط یا خطای محاسباتی نادیده گرفته شود.
البته مسئولین جمهوری اسلامی در سطوح مختلف موضع گرفتند و محکوم کردند.
اینموضع برخی شخصیتها و احزاب برای تسویه است یا از سر دلسوزی؟
اگر دلسوزی و بهنفع ملت است در زمان امضای برجام و بعد نقضپیمان از سوی آمریکا و اروپا کجا بودند؟
حمایتهای بیحدوحصر از برجام که صرفاً با نگاه جناحی و دلبستگی به غرب دنبال و امضا شد چه اثری برای منافع ملی داشت؟
البته مجدداً تاکید میگردد؛ مسئولین در هر قرارداد بینالمللی، بیانیه، تفاهمنامه، عهدنامه باید دقت لازم را داشته باشند و در برابر مواضع غیراصولی کشورها نسبت به ایران اسلامی بهموقع، صریح، شفاف و قاطع موضعگیری نموده و برخورد نمایند..
✍ غلامرضایی
سالهاست مردم دنیا را خام کرده اند که امریکا به ماه رفت..
#دروغ_بزرگ
امریکاییها با ناسایشان ! با شعبده بازی رسانه ای این دروغ را در جهان راه انداختند
هیچ بشری تابحال نتوانسته از جو زمین خارج شود..
دور نیست روزی که دروغهای دیگر #ناسا از گشت و گذار در این سیاره و کهکشان و مریخ نوردی و.. برملا شود...
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
هر وقت به شما گفتند، در حکومت #پهلوی، #زن ، ارزش و آزادی و مقام داشت. تا جاییکه به زنان، حق رای دادند..
این کلیپ را نشان دهید👆
نظر #شاه مملکت درباره عقل زنان و زن خودش #فرح 👆
•┈┈•❀🕊🍃🌺🍃🕊❀•┈┈•
🔶 کتاب شایعات فضای مجازی، را میتوانید مستقیم از نشر معارف تهیه بفرمایید👇
https://nashremaaref.ir/product/441389/
🔶 کتاب صوتی رایگان در این کانال 👇
📘 @ketab_shayeat 📘
49.1 ادیشن.mp3
4.17M
#هر_شب_یک_شایعه
🔴 شایعه 49: خمینی قبل از انقلاب: حق رای زنان حرام است! خمینی بعد از انقلاب: حق رای زنان حلال است!
✅ پاسخ: از کتاب شایعات رایج فضای مجازی 👆 به همراه مستندات
🔺 مخالفت حضرت امام با مشارکت زنان، اعتراض به حکومت شاه و استفاده ابزاری از زنان بوده، نه نفس مشارکت زنان. در جامعه ای که حق رای مردان هم تشریفاتی بود، اعطای حق رای به زنان، امری تبلیغاتی بود و حضور زنان در دستگاه فاسد سیاسی عصر پهلوی بود. نه برای تکریم زنان
چنانکه شاه رسما در مصاحبه ها زنان را تحقیر میکرد و میگفت زنان بی لیاقتند و عقل ناقصی دارند.
•┈┈•❀🕊🍃🌺🍃🕊❀•┈┈•
🔶 کتاب را میتوانید مستقیم از نشر معارف تهیه بفرمایید👇
https://nashremaaref.ir/product/441389/
🔶 کتاب صوتی رایگان در این کانال 👇
📘 @ketab_shayeat 📘
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
.
شاید با دیدن این صحنهها کمکم خانوادهها و والدین دانشجویان از خواب غفلت بیدار شوند و بفهمند که جمهوری اسلامی در این سالها چه خطراتی را از فرزندانشان دور کرده و حواس آنها نبوده!
سهشنبه ۲۲ آذر دانشگاه علوم و تحقیقات / خواستگاری به سبک غربی بدون آداب و رسوم شرعی و عرفی / خیلی راحت دست دختر مردم را میگیرد و میبرد... / مراکز علمی در حال تبدیل شدن به تفرجگاه و ،حل خوشگذرانی و شهوترانی جماعتی شده! / روسای دانشگاهها چه میکنند؟ شورای عالی انقلاب فرهنگی که حال تکان خوردن ندارد...
مقامات ایرانی در حال فرار از ایران
🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
•┈┈•❀🕊🍃🌺🍃🕊❀•┈┈•
کپی کن
#روشنگری = گسترش آگاهی 👇👇
👉 @Roshangarii 🚩
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
واقعیت زندگی کسانی که به اروپا پناهنده میشن از زبان یک هموطن ساکن اروپا
طرف خونهشو با شمع گرم میکنه ولی وقتی زنگ میزنه ایران میگه من مدیر استار باکس شدم😂
فقط مثال عملی آخرش😂
#امام_زمان
#فاطمیه
🇮🇷 اتحادیه عماریون
🔺همدلی
🔻انقلابی گری
🇮🇷ایران نیوز🇮🇷 👇
🆔 🇮🇷 @irannewsss
🆔 🇮🇷 @irannewsss
فعلا قابلیت پخش رسانه در مرورگر فراهم نیست
مشاهده در پیام رسان ایتا
🎥 #آمریکا اعلام کرد: مریم #رجوی و منافقین رهبر اغتشاشات اخیر هستند
خودشونو جر دادن #برای رجوی؟! 😐💩
روز گذشته گروهک تروریستی منافقین کنفرانسی با حضور برخی از نمایندگان و مسئولین سابق دولت آمریکا برگزار کرد که در آن گری لاک وزیر سابق بازرگانی آمریکا در سخنانی پرده از ماهیت #اغتشاشات اخیر برداشت
گری لاک و سایر سخنران های این کنفرانس از قبیل لیندا چاوز مدیر پیشین روابط عمومی کاخ سفید و مایک #پمپئو وزیر خارجه سابق آمریکا در سخنانشان تاکید کردند که اغتشاشات اخیر ایران به رهبری گروهک تروریستی منافقین صورت گرفته است
#مهسا_امینی #بازیگران #مجاهدین_خلق
👉 @roshangarii 🚩