🔻ملاقات با کشیش دکتر ویکتور ادوین، رئیس گروه مطالعات اسلامی، دانشکده الهیات مسیحیت کاتولیک ودیا جویتی در شهر دهلی
VIDYAJYOTI COLLEGE OF DIVINITY
ملاقات بسیار صمیمی و خوب بود. دکتر ادوین شخصیتی بسیار متواضع و مودب داشت.
در مورد تعامل بین مسیحیان و مسلمانان در هند و چالشهای موجود در این مسیر، و مفهوم گفتگوی ادیان صحبت کردیم. تاکید کردم در مواجهه با الحاد مدرن، همه ما به عنوان پیروان ادیان الهی -که به خداوند و عالم پس از مرگ اعتقاد داریم- در یک جبهه قرار داریم.
در پایان درخواست کردند در دوره فشرده اسلام شناسی که در اول ماه می در شهر حیدرآباد برای دانشجویان خود برگزار میکنند تدریس داشته باشم.
جالب اینکه ایشان یک بار کربلا هم رفته بود. به واسطه ارتباط با یک چشم پزشک شیعه که به صورت خیریه مریضها را عمل میکند.
وقتی «پدر» از کربلا و حضور در حرم صحبت کرد، کمی چشمهایش تر شد.
پرسیدم: اگر بخواهید حضور در حرم امام حسین علیهالسلام را در یک جمله توصیف کنید آن جمله چیست؟
گفت: The place where time is freezed
جایی که زمان در آن برای انسان متوقف میشود!
✍محمدحسین ضیائی نیا
🔴 یادداشت ها و تجربیات بین المللی
🇰🇿🇰🇷🇮🇶🇹🇿🇺🇬🇹🇷🇮🇳🇸🇦🇶🇦🇦🇪👇
@Rowzaneh030201
سفر به حیدرآباد (۱)
برای شرکت در کنفرانس نهج البلاغه در دانشگاه مولانا آزاد و رونمایی از ترجمه اردو و انگلیسی نهج البلاغه و دو کتاب دیگر چاپ شده توسط انتشارات ولایت به حیدر آباد رفتیم. حیدر آباد شهری بزرگ در جنوب هند و مرکز ایالت کارناتاکا، یکی از قدیمی ترین مناطق تحت حکومت مسلمانان در هند بوده است.
این شهر پر است از مناطق تاریخی و بناهایی با معماری اصیل اسلامی.
شب اول، برای شام میهمان عباس نواب، از نوادگان «نواب» حیدرآباد شدیم. میهمانی در منزل قدیمی نواب برگزار شد، که حدود ۱۵۰ سال قبل ساخته شده بود. برای ورود به منزل لازم بود از حدود ۲۰ پله بالا برویم و وارد ایوان بلندی بشویم. از علت بالا بودن سطح ساختمان از زمین پرسیدم. گفتند: نواب با فیل وارد حیاط میشده؛ لذا ارتفاع ایوان، مناسب پیاده شدن نواب از فیل طراحی شده است!
سالن اصلی پر بود از آینه ها و لوسترهای قدیمی، و همچنین تصاویر اجداد نواب.
فردای آن شب، میهمان عمارت قدیمی شاهزاده بانو از نوادگان «نواب عثمان خان» شدیم. این عمارت حدود ۴۰۰ سال قدمت داشت. برای رسیدن به حیاط اصلی باید از حیاط بسیار بزرگی عبور میکردیم. داخل حیاط فضای سبز و دو طرف آن ساختمانهایی دو طبقه وجود داشت. طبقه بالای این ساختمانها عملا متروکه و حتی برخی پنجره ها شکسته شده بود.
ساختمان اینجا هم ایوان بلندی داشت.
جشنی نمادین و سنتی تحت عنوان «بسم الله خوانی» برگزار شد، که در آن شروع قرائت قرآن توسط فرزندان کوچک شاهزاده بانو جشن گرفته شد. در آخر هم شاهزاده بانو به هر کدام از میهمانان یک سکه نقره ضرب شده به شکل مسکوکات دوران حکومت مسلمانان هدیه داد.
پ.ن۱: به حاکمان محلی هند در هر منطقه در قدیم نواب میگفتند. البته این کلمه مفهوم و جایگاهی بالاتر از کلمه «خان» در فارسی دارد. (بعضی نوابها پادشاه بوده اند)
طبق ادعای یکی از تاریخ دانان در حیدرآباد، ظاهراً نام خیابان نواب در شهر مشهد نیز به جهت این است که توسط یکی از نوابین ساخته شده.
پ.ن۲: جالب اینکه هر دوی این خانوادهها، عمارت اصلی را تبدیل به حسینیه کرده اند و هر سال مراسم دهه محرم را در این محل برگزار میکنند. (هر دو خانواده شیعه اثنی عشری بودند)
انشاءالله ادامه دارد...
✍محمدحسین ضیائی نیا
🔴 یادداشت ها و تجربیات بین المللی
🇰🇿🇰🇷🇮🇶🇹🇿🇺🇬🇹🇷🇮🇳🇸🇦🇶🇦🇦🇪👇
@Rowzaneh030201
سفر به حیدرآباد (۲)
بعد از دو روز اقامت در حیدرآباد برای عرض تسلیت به تولیت جدید بارگاه «سید محمد زیدی خراسانی» معروف به «خواجه بنده نواز گیسودراز»😊، به سمت شهر گلبرگه راه افتادیم.
گلبرگه، شهری است که دویست و سی کیلومتر با حیدرآباد فاصله دارد، و از شهرهای مهم در دوران حکومت قطب شاهیان در جنوب هند بوده است. سر سبزی مسیر و تعداد زیاد روستاها و نیز باریک بودن جاده، باعث شد سرعت ماشین در حرکت کند باشد. (به طور کلی سفر جاده ای در هند کند تر از ایران است، و به طور متوسط طی کردن مسیری در حدود ۱۲۰ کیلومتر، تقریبا دو ساعت زمان میبرد. این مسأله را در سفرهای آفریقا نیز دیده بودم، و علت اصلی آن زیرساخت های جاده ای و ترافیک است)
بارگاه🕌 خواجه بنده نواز در گلبرگه، بزرگترین بارگاه و زیارتگاه مسلمانان شبه قاره هند بعد از بارگاه سید معین الدین حسینی چشتی (خواجه «غریب نواز» در شهر اجمیر، ایالت راجستان در شمال هند) است.
تولیت این بارگاه حدود یک ماه قبل فوت کرد، و پسر ارشد وی جانشین او و عهده دار مقام «سجاده نشینی» گردید. توضیح در مورد تعداد خاندان های صوفی در هند و مزارات و خانقاه های ایشان فرصت دیگری میطلبد. ولی به طور خلاصه باید بگویم صوفیان هند (و حتی به صورت کلی، صوفیان خارج از ایران) با آنچه از واژه صوفی در ایران به ذهن میآید تفاوت زیادی دارند؛ و ویژگی اصلی عموم ایشان، محبت نسبت به اهل بیت علیهم السلام است. در همین رابطه، اصطلاح «سنی دوازده امامی» یکی از اصطلاحاتی است که تقریبا از قرن هشتم هجری در هند کم و بیش رواج داشته است.
بارگاه خواجه بنده نواز تفاوت های مهمی با دیگر مزارات در هند دارد. به عنوان مثال این بارگاه دارای دانشگاهی با ظرفیت حدود ۷۰۰۰ دانشجو است که در رشته های مختلف پزشکی، فنی و علوم انسانی تحصیل میکنند.
همچنین کتابخانه تخصصی عرفان و تصوف در جوار مزار خواجه بنده نواز ظرف یک ماه آینده افتتاح میشود. این کتابخانه دارای بخش های مختلف مانند سالن مطالعه، مخزن کتاب باز، سالن نگهداری نسخ خطی، بخش ترمیم و صحافی، و... است.
🔎 برای یافتن گلبرگه روی نقشه کمی با مشکل مواجه شدم.
در واقع اسم این شهر در نقشه متفاوت بود! زیرا دولت هند اخیرا اسم آن را به Kalaburagi تغییر داده است. سیاست دولت فعلی مستقر در کشور هندوستان در تغییر نام برخی شهرها دلایلی خاص دارد. مثلاً شهر «الله آباد» را هم به تازگی به «پریاگ راج» تغییر نام دادهاند...
✍محمدحسین ضیائی نیا
🔴 یادداشت ها و تجربیات بین المللی
🇰🇿🇰🇷🇮🇶🇹🇿🇺🇬🇹🇷🇮🇳🇸🇦🇶🇦🇦🇪👇
@Rowzaneh030201
🔴 یادداشت ها و تجربیات بین المللی
🇰🇿🇰🇷🇮🇶🇹🇿🇺🇬🇹🇷🇮🇳🇸🇦🇶🇦🇦🇪👇
@Rowzaneh030201
مزار خواجه غریب نواز، شهر گلبرگه، ایالت کارناتاکا هند.
از میان جمعیت متراکم مریدان خواجه غریب نواز وارد شبستان اصلی شدیم.
بیتشعر فارسی بالای درب ورودی اصلی شبستان بسیار جالب توجه بود. این شعر در تصویر به وضوح قابل رویت هست:
«ز فرق تا به قدم هرکجا که مینگرم»
«کرشمه دامن دل میکشد که جا اینجاست»
✍محمدحسین ضیائی نیا
🔴 یادداشت ها و تجربیات بین المللی
🇰🇿🇰🇷🇮🇶🇹🇿🇺🇬🇹🇷🇮🇳🇸🇦🇶🇦🇦🇪👇
@Rowzaneh030201
❌⛔️هشدارهایی که جدی گرفته نشد...
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار با بشار اسد در تاریخ ۱۰ خرداد ۱۴۰۳:
غربیها و دنبالههای آنها در منطقه قصد داشتند با جنگی که علیه سوریه به راه انداختند، نظام سیاسی این کشور را ساقط و سوریه را از معادلات منطقه حذف کنند اما موفق نشدند و اینک نیز قصد دارند با شیوههای دیگر و از جمله وعدههایی که هیچگاه به آنها عمل نخواهند کرد، سوریه را از معادلات منطقه خارج کنند.
🔴 یادداشت ها و تجربیات بین المللی
🇰🇿🇰🇷🇮🇶🇹🇿🇺🇬🇹🇷🇮🇳🇸🇦🇶🇦🇦🇪👇
@Rowzaneh030201
رستوران بین راهی!
در مسیر خروج از حیدرآباد به سمت گلبرگه، برای صبحانه در یک رستوران بین راهی توقف کردیم. ولی وضعیت جالبی نداشت و ترجیح دادم فقط آب بنوشم!
اما هفته پیش که برای شرکت در برنامه ای به شهر دیوبند رفتیم، در راه برای صرف ناهار در یک رستوران توقف کردیم. این مرتبه رستوران بزرگ و تمیزی بود که در یک گوشه سالن آن، کنار پیشخوان، این موتور کلاسیک را هم به عنوان دکور گذاشته بودند.
دو نکته در مورد سرو غذا در رستورانهای هند:
اول اینکه حتما هنگام سفارش غذا باید اعلام کنید که غذا را با ادویه و فلفل کم برای شما سرو کنند. در غیر این صورت با یک غذای آتشین🥵 مواجه خواهید شد. (البته در هر صورت کمی فلفل در غذا که حتما هست😊)
نکته جالب دیگر اینکه معمولا در رستورانها بعد از صرف غذا، برای خوشبو شدن دهان، رازیانه روی میز میگذارند.
راستش عبارت نوشته شده در تابلو بالای موتور هم انگیزه ای بود برای گرفتن این عکس:
All our waiters are married. They know how to take orders!
✍محمدحسین ضیائی نیا
🔴 یادداشت ها و تجربیات بین المللی
🇰🇿🇰🇷🇮🇶🇹🇿🇺🇬🇹🇷🇮🇳🇸🇦🇶🇦🇦🇪👇
@Rowzaneh030201
خدمات بزرگ دریاسالار و مهندس ایرانی «مصطفی خان اردستانی» در جنوب هند
🔻در قلعه تاریخی گلکُندا در نزدیکی شهر حیدرآباد، یک مسجد تاریخی معروف به نام مسجد مصطفی خان اردستانی قرار دارد که یکی از زیباترین مساجد حیدرآباد هند به شمار میرود.
مصطفی خان، اصالتاً اهل اردستان اصفهان، مهندس با تجربه و فرمانده توپخانه خاندان شیعه و ایرانی قطب شاهی بود.
🔻بیشتر بناهای تاریخی گلکُندا توسط مصطفی خان اردستانی در زمان ابراهیم قلی قطب شاه طراحی و اجرا شد.
او دیوار دوم و استحکامات قلعه گلکُندا را ساخت که شامل هشت دروازه عظیم و برج های توپخانه متعدد می شد.
مسجد بزرگ و باشکوه معروف به مسجد مصطفی خان اردستانی که در داخل قلعه گلکندا قرار دارد در سال 1562 میلادی توسط وی ساخته شد.
🔻مصطفی خان اردستانی علاوه بر تخصص در مهندسی، از فرماندهان ارشد توپخانه در نیروهای زمینی خاندان ایرانی شیعه بود که تحت حمایت امپراتوری صفویه ایران فعالیت می کرد.
🔻سلسله قطب شاهی یکی از بزرگترین و قدرتمندترین نیروهای دریایی جهان در قرن شانزدهم بود. نیروی دریایی این پادشاهی، در برابر حملات دریایی استعماری امپراتوری های اروپایی مانند بریتانیا، اسپانیا و پرتغال استقامت کرد و انها را شکست داد. دریادار نیکنام خان اصفهانی، فرمانده نیروی دریایی نیرومند ناوگان قطب شاهی، در این نبردهای دریایی پیروز ظاهر شد و سواحل شرقی شبه قاره هند را تا سالها از حضور استعمارگران اروپایی مصون نگه داشت.
✍محمدحسین ضیائی نیا
🔴 یادداشت ها و تجربیات بین المللی
🇰🇿🇰🇷🇮🇶🇹🇿🇺🇬🇹🇷🇮🇳🇸🇦🇶🇦🇦🇪👇
@Rowzaneh030201
سالت یا نمک؟!🤷♂
دیشب وقتی رسیدم خانه، نمک تمام شده بود. مجبور شدم در عین آلودگی وحشتناک هوای دهلی (دیروز رسماً سه برابر آلودگی هوای تهران را شاهد بودیم) برم بیرون برای خرید برخی مایحتاج روزانه، من جمله نمک.
رفتم به نزدیکترین محل خرید، که بسته بود. اما کنار آن یک دکه ای بود که پسرک جوانی در آن قهوه و چیپس و... میفروخت. یکی تا دو مشتری هم جلوی دکه بودند.
با این امید که فروشنده انگلیسی بداند، جلو رفتم و پرسیدم:
Excuse me! Do you have "salt"?
انگلیسی بلد بود، ولی با تعجب پرسید: چی؟
دوباره تکرار کردم، و باز هم همان واکنش قبلی. و هلمّ جرّاً...😊
ناگزیر به گوگل ترنسلیت متوسل شدم تا معادل نمک را در زبان اردو پیدا کنم.
با کمال تعجب، دیدم نمک همان نمک خودمان میشود😐. نفر بغلی هم که توجهش جلب شده بود، داشت صفحه موبایل مرا میکاوید تا بداند چه میخواهم، و بلافاصله گفت: آها، نمممک!!!
جالب تر واکنش فروشنده بود که گفت: اوووکی، سالت!!!
و این بار حرف «ت» را طوری خاص (همانگونه که در لهجه انگلیسی هندی تلفظ میشود) تلفظ کرد. هم من خنده ام گرفته بود هم آنها...
پ.ن: در شمال هند، برخی افراد انگلیسی میدانند؛ البته انگلیسی در جنوب رایج تر است.
✍محمدحسین ضیائی نیا
🔴 یادداشت ها و تجربیات بین المللی
🇰🇿🇰🇷🇮🇶🇹🇿🇺🇬🇹🇷🇮🇳🇸🇦🇶🇦🇦🇪👇
@Rowzaneh030201