۱۳۹۷/۱۱/۳۰
دکتر یاسری، استاد دانشگاه:
اروپایی ها به دنبال امتیاز بدون هزینه در بحث پولشویی هستند.
یاسری گفت: اروپاییها سرانجام برای انجام تعهدات برجام پیش شرط گذاشتند و آن هم بحث پولشویی است که در این مبحث به دنبال گرفتن امتیاز هستند.
برنامه "گفتوگوی سیاسی" با موضوع(سناریوی جدید حفظ برجام بدون آمریکا از سوی اروپا، رویکردی مستقل اروپایی یا گامی به سوی برجام ۲ و ۳) در ادامه با حضور دکتر ابوذر یاسری، تحلیلگر مسائل انقلاب اسلامی و استاد دانشگاه روانه آنتن شبکه رادیوگفتوگو شد.
ابوذر یاسری در مصاحبه با رادیوگفتوگو اظهار کرد:
ما در برجام به لحاظ روشهای دیپلماسی و استفاده از کارشناسان حقوق بینالملل چقدر توانستیم به آن چارچوب عقلایی که مقام معظم رهبری نیز در سخنانی به آن اشاره کردند، حرکت کنیم تا تعهدات در راستای آن باشد؟
آیا اگر همین چارچوب پیاده میشد، آیا باز هم شاهد خروج بدون هزینه آمریکا میشدیم یا خیر؟
به نظر می رسد باید رفتار دو طرف متناظر میشد یعنی اگر آمریکا تعهداتی را
#شفاهی قبول کرد ما نیز باید تعهداتمان شفاهی بود، اگر طرف مقابل تعهداتش را
#کتبی میکرد ما نیز باید تعهداتمان را روی کاغذ میآوردیم. و اگر تعهداتش را اجرا می کرد، آنگاه طرف ایرانی نیز روی زمین تخریب و اجرا می کرد. البته تازه در این صورت نیز به عنوان ضمانت اجرای تعهدات طرف غربی-آمریکایی بعضی تاسیسات کلیدی را صرفا تعطیل و نه تخریب می کردیم.
به نظرم یکی از نقدهای اساسی به وضعیتی که امروز دچارش شدیم این است که چرا قبل از اینکه طرف مقابل وارد عمل شود، ما در حوزه عملی وارد شدیم و از طرفی مسالهای اینجا جای بحث جدی دارد، مساله اعتماد است.
اگرچه دولت گفته که در عرصه بینالملل اعتماد داشتن یا نداشتن خوشبین بودن یا نبودن مهم نیست، مهم تامین منافع ملی است. حال سوال این است اگر اعتماد داشته باشیم چگونه عمل میکنیم اگر نداشته باشیم چه رویکردی خواهیم داشت؟
این استاد دانشگاه ادامه داد:
در علم مدیریت نیز میگویند اعتماد خوب است اما کنترل بهتر است، یعنی اگر ما بدون اعتماد حرکت کنیم در واقع با سوءسابقهای که آمریکایی ها و اروپاییها در روابط با ما داشتند، لذا بحث بر سر این است اگر معاملهای بخواهد در قضیه معاهده برجام اتفاق بیفتد و ادامه پیدا کند، ما باید دقیقا شرایط را به عنوان یک دیپلمات ماهر بسنجیم، چهطور است که وقتی آمریکا برخوردی با روسیه میکند، روسیه بلافاصله یک واکنش متقابل نشان میدهد، اگرچه ما نمیگوییم تعدی بکنیم بلکه برخورد متقابل و هم سطح بروز دهیم.
لذا این بحث اساسی است که در چارچوبه مذاکرات برجام مدنظر قرار گیرد، زیرا رعایت این نکات نیز در زمینه حفظ حداکثری منافع ملی است.
دکتر یاسری گفت: زمانی مسئولان محترم میگفتند ما در مذاکرات هیچ امتیازی ندادیم تا اینکه در بهمن ماه سال ۹۳ رهبر انقلاب در دیداری که داشتند، فرمودند ما سه امتیاز بزرگ در مذاکرات دادیم. اما چرا دادیم و این سه امتیاز چه بود؟ نخست دست از غنیسازی ۲۰ درصد برداشتیم، یعنی از ۲۰ درصد به ۳ و اندی رسیدیم. ۱۴ هزار دستگاه سانتریفیوژ را از بین بردیم، آب سنگین اراک، بحث فوردو که تنها عامل ضمانت بود و به واقع در آنجا کار خاصی نمیکردیم، تنها ضمانتی برای تهدیدات اسرائیل علیه تسلیحات هستهای ما بود که زیرساختهای آن را نیز تخریب کردیم و این برخی از امتیازات داده شده بود.
وی افزود: هر چند باید یادآوری کرد که قاعدتا میز مذاکره، میز معامله است، هیچ دیپلمات یا علوم سیاسی خواندهای نمیگوید ما در مذاکرات تنها حرف میزنیم بلکه پای معامله در میان است. اما در مقابل امتیازاتی که دادیم، بنا بر آن بود که تحریمها برداشته شود، در مقابل چند بار اروپاییها و آمریکاییها گفتند ساختار تحریمها حفظ میشود و رهبری فرمودند اگر بناست که ساختار تحریمها حفظ شود، چه نیازی با مذاکره بود!
بنابراین بر سر اصل معاهده برجام بحثی نیست، زیرا به هر شکل اتفاق افتاد تا به اینجا رسید، اما نکته اصلی اینجاست که چگونه با شرایط فعلی منافع ملی خودمان را از آن به دست بیاوریم؟ از سوی دیگر شکلگیری برجام نشانه آن اقتدار و قدرت جمهوریاسلامی است که اروپا و آمریکا در جنگ سخت نتوانستند از ما بگیرند و تنها در پای میز مذاکره به بحث و تبادل نظر درباره آن پرداختند. در حال حاضر نکته ادامه برجام با حضور اروپاییهاست، آنها در ۷، ۸ ماه گذشته چند روش را پیش بردند.
وی بیان کرد: اروپاییها سرانجام برای انجام تعهداتشان در برجام پیش شرط گذاشتند و آن هم بحث پولشویی است. جالب اینکه کارهای اروپاییها، ارتباطی با بحث پولشویی پیدا نمیکند. به نظرم آنها میخواهند در این میان اعمال زور کنند و از ما یک امتیاز بدون هزینهای بگیرند که به نظرم بعد از پولشویی همین روال ادامه پیدا خواهد کرد. لذا باید به
#تعدیلتعهداتمان جدی بیندیشیم.