اصحاب اخدود چه کسانی بودند و سرانجام شان به کجا رسيد؟
در سوره ی بروج، از اصحاب اخدود ياد شده است.(1) «اخدود» به معناي «گودال» است. قبل از اسلام گروهی از مردم نجران در جزيره ي العرب به مسيحيّت، دين بر حق آن عصر ، گرويده بودند. حاكم و پادشاه يمن كه «ذونواس حميری» نام داشت،(2) از اين مسأله خشمگين شده، دستور داد گودالي حفر كنند و در آن آتش بيفروزند، آن گاه
#مسيحيان را مجبور كرد يا از آيين خود دست بردارند و يا خود را در آتش بيندازند، تعدادي از آنان بر دين خود اصرار كردند و به آتش در آمدند.
امام باقر (عليه السلام) فرمود: « روزی
#اسقف نجران به حضور اميرالمؤمنين(عليه السّلام) رسيد و درباره ي اصحاب اخدود سخن به ميان آمد، حضرت علي(عليه السّلام) فرمود: « خداوند پيامبر حبشي را بر قومش فرستاده، آن قوم ايمان نياوردند و با او جنگيدند و جمعي از اصحابش را كشته و بقيه را اسير كردند. آن گاه گودالی بزرگ را پر از آتش كردند و گفتند:
هر كس كه پيرو دين ما است، كنار برود و هر كس پيرو دين اين پيامبر است، بايد به آتش درآيد. همه ي پيروان آن پيامبر خود را به آتش انداختند. يكی از آن ها زني بود كه نوزادی يك ماهه در آغوش داشت و از آتش می ترسيد. فرزندش به سخن آمد و گفت: « به درون آتش برو. او خود و فرزندش را به آتش انداخت. [ از اين رو] به آن ها اصحاب اخدود می گويند.»(3)
اما اين كه منظور از اصحاب اخدود كدام يك از اين دو گروه ظالم و مظلوم است، علّامه طباطبائی مي گويد: « مراد از اصحاب اخدود، ظالمان هستند كه مؤمنان را سوزاندند و خود در اطراف گودال، شاهد سوختن آن ها بودند، امّا بعضی گفته اند مراد مؤمنانی است كه اين قول ضعيف است.»(4)
دو قول ديگر نيز درباره ی اصحاب اخدود وجود دارد كه عبارت است از:
اصحاب اخدود در شام بوده اند و پادشاه ظالم آن ها «انطيا خوس» رومی بوده است.
اصحاب اخدود در فارس در زمان بخت النصر بوده اند.(5)
1. بروج: 85: 1 ـ 5.
2. التبيان، ج3، ص 453.
3. بحارالانوار، ج14، ص438 .
4. تفسيرالميزان، ج 20، ص370.
5. بحارالانوار، ج14، ص 444.
#اسلام
#مسیحیت
#تاریخ
🔰
@Adyanuniv