💡طالبان از تنشآفرینی علیه ایران به دنبال چیست؟
قسمت دوم
🧩به بیان ساده تر، طالبان از ایجاد درگیری و تنش با ایران چه سودی میبرد؟ به نظر میرسد جهت پاسخ به این پرسش، به طور خاص میتوان به ۵ مولفه عمده و محوری اشاره کرد.
🧩۱.
انحراف توجه از ناکارآمدیهای طالبان
یکی از اصلیترین دلایل و محرکهای طالبان در تنشزاییهای متعدد علیه ایران، منحرف کردن اذهان افکار عمومی افغانستان از ناکارآمدیهای این گروه در مدیریت درست کشور افغانستان است. بر کسی پوشیده نیست که طالبان در عرصه حکمرانی به هیچ عنوان پیشرفته نیست و صرفا با زور سرنیزه است که قدرت را به دست دارد. این در حالی است که مخصوصا نسلهای جدید افغانستان به شدت با منطقِ گروه طالبان در عرصه حکمرانی و مخالفتهای آن با نمودهای عینی پیشرفت و ترقی، زاویه دارند. برای مثال جامعه زنان افغانستان به شدت با اقدامات طالبان علیه زنان و محروم کردن آنها از تحصیل مخالفت میکنند.
🧩در عین حال، طالبان اساسا در تامین نیازهای عادی مردم افغانستان نظیر کالاهای اساسی و نیازهای روزمره آنها نیز با چالشهای عدیدهای رو به رو هستند. در این زمینه مثلا تاکنون گزارشهای مختلفی در مورد افزایش آمار گرسنگی عمومی در افغانستان منتشر شده است. در این فضا، طالبان همچون دیگر همتایان ناکارآمد خود در طول تاریخ، به یک سناریوی تکراری دست میزند و آن صدور بحرانهای داخلی به خارج است.
🧩از این منظر، آنها از طریق تنش زایی مرزی علیه ایران سعی دارند تا جای ممکن، حواس افکار عمومی را از بیکفایتی خود در حوزه حکمرانی افغانستان منحرف کنند. محدودیتهای جدی طالبان در تنشزایی علیه پاکستان، چین و ترکمنستان، همه و همه ایران را به مطلوبترین گزینه برای طالبان در تنشزایی خارجی تبدیل کرده اند.
🧩.
جذب متحدان خارجی
بر کسی پوشیده نیست که ایران از جمله کنشگرانی در خاورمیانه است که دشمنان منطقهای و فرامنطقهای قابل توجهی دارد. در این چهارچوب، طالبان به امید جذب متحدان خارجی تازه برای خود که جزء مخالفان ایران هستند، سعی در تقویت جایگاه سیاسی و اقتصادی خود دارد. در این رابطه، دلارهای نفتی کشورهای عرب حاشیه خلیج فارس که سنتا برخی از آنها (نظیر عربستان سعودی و امارات)، پیوندهای نزدیکی نیز با طالبان داشته اند، از جذابیت فراوانی برای این گروه برخوردار است.
🧩از این رو، طالبان به نوعی سعی دارد تا به این طیف از کنشگران بین المللی این سیگنال و پیام را برساند که در اقدامات خصومت آمیز خود علیه ایران، میتوانند روی طالبان به عنوان یک برگ برنده قابل توجه حساب کنند. اگرچه که نقطه تمرکز طالبان در این معادله صرفا معطوف به بازیگران منطقهای نیست و تاکنون اخبار مختلفی از سفرهای پنهانی “ویلیام برنز” رئیس سازمان سیا به افغانستان نیز منتشر شده است.
🧩مقامهای طالبان بارها وبارها از آمریکاییها درخواست کرده اند تا نسبت به بازگشایی سفارتخانه خود در افغانستان نیز اقدام کنند. درخواستی که جدا از آمریکا، در رابطه با کشورهای اروپایی نیز مطرح شده است. این امر در کلیت خود میتواند موقعیت و جایگاه طالبان را در قالب معادلات منطقهای و بین المللی ارتقا دهد و فرصتهای تازهای را پیش روی آن قرار دهد.
🧩۳.
بسیج کاذب داخلی
از جمله اهداف دیگر طالبان در تنش زایی علیه ایران، ایجاد بسیج کاذب داخلی است. در واقع، طالبان سعی دارد تا در فضای اوج گیری ناکارآمدی، حواس افکار عمومی را از ناکارآمدیهای خود در عرصه حکمرانی افغانستان منحرف کند، در عین حال، بر آن است تا طیفهای مختلف افغانستان که مخالف با ایران هستند را به سمت خود جذب کند. موضوعی که هم میتواند تهدیدی علیه ایران باشد و هم بنیانهای قدرت طالبان را تا حد زیادی تقویت کند
🧩برای ادامه ی تحلیل همراه ما باشید....
#طالبان #حقابه_ایران #اسرار_سیاسی
@Antiliberalism