┈┈••✾❀🕊💚🕊❀✾••┈┈
#ادامه👆
✍️سخن آخر
💢برخى در چگونگى ذكر، به راه افراط و تفریط قدم گذاشتند. توضیح آنكه گروهىبه ذكر زبانى و اذكار لفظى اكتفا نموده و تمنا نمودند كه آنچه از بركات بىشمارىكه درباره ذكر نقل شده است، تنها با اداى ذكر زبانى نصیب خود سازند، گرچهقلبشان از معانى این اذكار و از توجه به آن، كاملا غافل بوده باشد.
گروهى هم در مقاب، بى اعتنا به آن همه اذكار گوناگونى كه به همراه نتایج قابلتوجه آنها، در آیات و ✍️روایات آمده است، تنها یاد و ذكر قلبى را مد نظر خویشقرار داده و تمام همت خویش را در این امر معطوف ساختند. اما انصاف این استكه هر كدام، رتبه و جایگاه خاص خویش را داشته و هر یك ثمرهاى مخصوص بهخویش را دارا مىباشند، گرچه تأثیر ذكر قلبى وخواص آن، بسى فراوانتر وعالىتر از ذكر زبانى است. و اصولاً آن ذكر زبانى، كاملاً به بار مىنشیند و نتیجهاىایده آل به بار مىآورد كه با یاد قلبى و حضور قلب همراه باشد.
🔶شیخ عباس قمى به نقل از محقق كاشانى در این زمینه چنین مىگوید:
اگر گفته شود كه آیا در ذكر زبانى تنها، به همراه غافل بودن قلب فایدهاىوجود دارد یا خیر؟ پس مىگوییم: ذكر زبانى نیز خالى از فایده نمىباشد،ازاین جهت كه آن نیز نوعى اشتغال به طاعت الهى است. به ابى عثمانمغربى گفته شد كه: گاهى از اوقات، زبانم به ذكر خداوند و تلاوت قرآن،مشغول مىشود اما قلب من غافل است، چه كنم؟ پس گفت: همین اندازه نیز،نیاز به شكر دارد و خدا را شاكر باش كه یكى از اعضا و جوارح تو به امر خیركه ذكر خدا باشد اشتغال دارد.(159)
✨✨«وَ هِمَّتى فى رَوحِ نَجاحِ؛ همت عالى»
💎خداوند، تمامى ابزار لازم براى رسیدن به تكامل و وصول به خواستهها وآرزوها را، در نهاد آدمى تعبیه نموده است. در واقع آن امدادهاى غیبى كههمگان آن را در افقهاى دور دست مىجویند، در دسترس آدمى و در وجودخود او قرار دارد.
🔷از جمله این ابزارهاى وصول به مقصود و از جمله این امدادهاى غیبى، «همتورزیدن» در انجام كارى براى رسیدن به هدف مىباشد.
مرغ با پر مىپرد تا آشیان پر مردم همت است اى مردمان
⭕️و اساساً بنا به گفته محى الدین عربى در فصوص الحكم، آدمى به كمك «همت»خویش مىتواند به نوعى آفرينش دست یابد. چنانچه گفته است: «اَلْعارِفُ یَخلُقُبِهِمَّتِهِ ما یَكُونُ لَهُ وُجودٌ مِنْ خارِجِ مَحَلِّ الْهِمَّةِ؛ عارف به سبب همت خود، مىتواند در خارج ازمحل همت خویش،آفرینش نماید».(160)
غرض آنكه، مركب چابك و رهوار همت مىتواند آدمى را به هر جا كه ارادهنمود برساند. تنها، سخن در این است كه اهل همت، در مسائل مورد اهتمامشانیكسان نمىباشند. گروهى از آنها از همتى ناچیز و بلكه پست برخوردارند و همهاهتمام خویش را به امور فانى و زود گذر دنیوى معطوف ساختهاند
✍️خلاصه سخن آنكه، در فراز مورد نظر از مناجات، امام علیهالسلام به ما مىآموزد كه ازخداوند، همتى عالى طلب نماییم كه همان، شهود اسماء حسنایش و ره یابى بهمقام قدسش مىباشد. و در سایر دعاها نیز اهل بیت علیهمالسلام از پروردگارشان،عالىترین همتها را در خواست مىنمودند یا اشاره به عالىترین همت خویشكه لقاى پروردگارشان باشد مىنمودند. از جمله:
💠امام سجاد علیهالسلام مىفرماید: «اَسْئَلُكَ مِنَ الْهِمَمِ اَعْلاها؛ پروردگارا! از تو عالىترین همتهارا مسئلت مىنمایم».(161)
❇️و در جاى دیگر نيز، آن حضرت، چنین مناجات نموده است: «فَقَد اِنْقَطَعَت اِلَیْكَهِمَّتى وَ انْصَرَفَت نَحْوَكَ رَغبَتى فَاَنتَ لا غَیرُكَ مُرادى وَ لَكَ لا لِسِواكَ سَهرى وَ سُهادى ؛ خدایا!همتم به تمامى، متوجه توست و رغبتم به سمت توست. تو مراد منى نه غیر تو و شب زندهدارىو بىخوابى كشیدنهاى من براى توست نه براى غیر تو».(162)
📚پی نوشت:
155. اصول كافى، ج 4، صص 257 ـ 259.
156. فیه ما فیه، ص 408.
157. سفینة البحار، ج 3، ص 331.
158. طناب.
159. سفینة البحار، ج 2، ص 283.
160. خوارزمى، شرح فصوص الحكم، ص 398.
161. میزان الحكمة، ج 14، ص 6680.
162. همان.
#مناجات_شعبانیه_قسمت_بیستم
#شرح_مناجات
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
@Asheghan_Amiralmomenin
➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🌴🌴🌴🌱🌱🌱🌳🌳🌳