🍁🌻🌱🌷🥀🍂🕊
🌱🥀🍂
🌷🍁
🌱
🌴
#ادامه #ترجمه_و_شرح_نامه_14_نهج_البلاغه:
#اخلاق اسلامى در جنگ⚠️
📜نامه در یک نگاه:
📃بخش ديگرى از آداب اخلاقى در جنگ:
🔷در اينکه مخاطبان اين نامه جنگ جويان جمل هستند يا صفين در ميان مورخان و شارحان نهج البلاغه گفتگوست. مرحوم علاّمه مجلسى در بحارالانوار(2) اين توصيه را مربوط به جنگ جمل مى داند، هرچند در جاى ديگر نيز براى صفين نقل کرده است. مسعودى در مروج الذهب نيز آن را مربوط به جنگ جمل مى داند.
💠ابن ميثم اين مشکل را در شرح نهج البلاغه خود حل کرده و مى گويد: «اين سفارشى بود که امام(عليه السلام) براى تمام صحنه هاى جنگ بيان مى فرمود و همه جا بر آن تکيه مى کرد» و قبل از ابن ميثم نصر بن مزاحم در کتاب صفين و طبرى در تاريخ خود نيز آن را نقل کرده اند و با توجّه به اينکه محتوا يک دستور عام است اين سخن بعيد به نظر نمى رسد.
❇️به هر حال امام(عليه السلام) در اين سفارش بر پنج نکته تأکيد فرموده است:
نخست مى فرمايد: «با آنها نجنگيد تا آنها جنگ را آغاز کنند، زيرا بحمدالله شما داراى حجت و دليل هستيد (شما پيرو امام(عليه السلام) و پيشوايى هستيد که خدا و خلق بر آن اتفاق دارند) بنابراين اگر آنها آغازگر جنگ باشند حجت و دليل ديگرى براى شما بر ضد آنهاست»; (لاَ تُقَاتِلُوهُمْ حَتَّى يَبْدَءُوکُمْ، فَإِنَّکُمْ بِحَمْدِاللهِ عَلَى حُجَّة، وَ تَرْکُکُمْ إِيَّاهُمْ حَتَّى يَبْدَؤُوکُمْ حُجَّةٌ أُخْرَى لَکُمْ عَلَيْهِمْ).
✅اين دستورى است که پيغمبر اکرم(صلى الله عليه وآله) نيز به سپاهيان اسلام مى داد و نتيجه اش همان است که امام(عليه السلام) در اين گفتار بيان فرموده است که سپاه اسلام داراى دو دليل روشن بر ضد دشمن مى شوند; نخست اينکه پيروى آنها از پيغمبر اکرم(صلى الله عليه وآله) يا امام(عليه السلام) بر اساس موازين صحيح و منطقى بوده است. ديگر اينکه وقتى آنها جنگ را آغاز کنند عملاً دليل ديگرى بر ضد خود اقامه کرده اند، زيرا سبب کشتن افراد بى گناه و کوشيدن در ايجاد فساد بر روى زمين و مصداق محارب خدا و رسول مى شوند، زيرا هر کس اسلحه به روى مردم بى گناه کشد محارب است، بنابراين مشمول آيه شريفه (إِنَّما جَزَآءُ الَّذينَ يُحارِبُونَ اللهَ وَرَسُولَهُ وَيَسْعَوْنَ فِى الاَْرْضِ فَساداً...)(3) مى شوند.
📌افزون بر اين آنها مصداق آيه شريفه «(فَمَنِ اعْتَدى عَلَيْکُمْ فَاعْتَدُوا عَلَيْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدى عَلَيْکُمْ); هر کس به شما حمله کرد همانند حمله وى بر او حمله کنيد»(4) خواهند بود.
سپس امام(عليه السلام) به بيان سه دستور مهم ديگر مى پردازد و مى فرمايد: «و هنگامى که به اذن خدا دشمن شکست خورد، فراريان را نکشيد و بر ناتوان ها ضربه اى وارد نکنيد و مجروحان را به قتل نرسانيد»; (فَإِذَا کَانَتِ الْهَزِيمَةُ بِإِذْنِ اللهِ فَلاَ تَقْتُلُوا مُدْبِراً، وَلاَ تُصِيبُوا مُعْوِراً(5)، وَلاَ تُجْهِزُوا(6) عَلَى جَرِيح).
💢اين سه دستور کاملا جنبه اخلاقى دارد، زيرا هدف در هم شکستن حرکت دشمن است نه انتقام جويى. کسى که صحنه نبرد را ترک کرده و فرار مى کند کشتن آن مفهومى ندارد همچنين آن کس که ناتوان و آسيب پذير شده، وارد کردن ضربت بر او با اصول جوانمردى سازگار نيست; مانند کسى که سلاح خود را از دست داده و يا از جنگيدن بازمانده و ناتوان شده و ديگر خطرى از ناحيه او احساس نمى شود; همچنين کشتن مجروحانى که بر خاک افتاده اند و توان جنگيدن در آنها باقى نمانده، با اصول انسانى سازگار نيست.
📚2 . بحارالانوار، ج 32، ص 313.
3 . مائده، آيه 33 .
4 . بقره، آيه 194 .
#ادامه_دارد #قسمت_دوم
🌺🍂🌼🍁🌸🍂
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
@Asheghan_Amiralmomenin
➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🌴🌴🌴🌱🌱🌱🌳🌳🌳🎍🎍