نکته تفسیری صفحه ۴:
فقط یک سوره بیاورید!:
حدود 1400 سال پیش، مردی در مکه به پا خاست و ادعا کرد که از سوی خدا برای مردم دنیا برنامه ی سعادت و خوشبختی آورده است و برای اثبات ادعایش، کتابی را به مردم عرضه کرد. آری؛ کسی که در تمام عمرش نه یک کلمه خوانده و نه یک خط نوشته بود، با خود کتابی آورد و ادعا کرد که این کتاب از جانب آفریدگار جهان است. همه شگفت زده شدند. برخی او را دروغگو شمردند و ادعایش را یک دروغ بزرگ خواندند؛ ولی آن کتاب که 114 سوره داشت، آنان را به مبارزه دعوت کرد و از آنان خواست که اگر راست می گویند و اعجازی در کار قرآن نیست، همه دست به دست هم دهند و فقط یک سوره مانند سوره های آن بیاورند؛ فقط یک سوره! شما چه فکری می کنید؟ اگر دشمنان قسم خورده ی قرآن و پیامبر که حاضر بودند در راه دشمنی با اسلام، جان خود را هم بدهند، می توانستند، یک سوره بیاورند، آیا دیگر به خود زحمت لشکرکشی و جنگ و دعوا می دادند؟ بی شک اگر می توانستند، یک سوره می آوردند و بساط قرآن را در هم می پیچیدند. البته بیکار هم ننشستند؛ ولی تیرهایشان به سنگ خورد.
بد نیست یکی از شاهکارهای آنان را با هم بخوانیم. این سوره ی ساختگی، از مسیلمه ی کذّاب است که در زمان پیامبر اسلام، خود را پیامبر معرفی کرد: «قسم به دهقانان و کشاورزان. قسم به دروکنندگان. قسم به جداکنندگان کاه از گندم. قسم به خمیرکنندگان. قسم به پزندگان نان. قسم به تَریدکنندگان (که در غذایشان نان ریز می کنند). قسم به کسانی که لقمه های چرب و نرم برمی دارند.»؛ یا این که گفت: «ای قورباغه، دختر قورباغه! آنچه می خواهی، صدا کن! نیمی از تو در آب و نیم دیگر در گل است. نه آب را گل آلود می کنی و نه جلوی آب خوردن کسی را می گیری.» [1]
آری، 1400 سال است که خورشید قرآن در آسمان عقل و خرد می تابد و هیچ ابر تیرهای نتوانسته است از نورافشانی آن جلوگیری کند. قرآن، معجزه ی آخرین و بزرگترین پیامبر خداست. بنابراین، از تمام معجزات پیامبران گذشته بزرگتر است و چون حضرت محمّد صلوات الله علیه ، پیام آور خدا به سوی همه ی مردم جهان تا روز قیامت است، این کتاب آسمانی تا پایان دنیا دلیل برحق بودن او خواهد بود.
پیش از نزول قرآن، فن سخنوری و شعر و شاعری در میان مردم عرب به اوج رسیده بود و آنان خود را خدایگان سخن می پنداشتند؛ امّا با ظهور قرآن، سخنوران عرب در حیرت فرو رفتند و شاه کارهای ادبیشان تحت الشعاع نور قرآن قرار گرفت. البتّه قرآن، غیر از جنبه ی ادبی، از جهات دیگر نیز معجزه شمرده می شود. قرآن، کامل ترین کتاب برای هدایت انسانهاست و بی شک هیچ کتابی مانند قرآن، موضوعات و مسائل گوناگون هستی و گذشته، حال و آینده ی جهان را بازنگفته است. قرآن، به تمام نیازهای بشر توجّه کرده و چیزی را از قلم نینداخته است. علاوه بر این، قرآن حوادثی را پیش گویی کرده که همگی به وقوع پیوسته اند؛ حوادثی مانند پیروزی رومیان بر ایرانیان و فتح مکّه. همچنین قرآن به مطالب علمی مهمی اشاره کرده که با گذشت زمان و پیشرفت علوم، پرده از چهره ی برخی از آن ها برداشته شده است.[2] اکنون قرآن، این معجزه ی جاوید آخرین پیامبر خدا، در دستان ماست و این ما هستیم که باید راه و رسم زندگی را از آیات درخشان آن بیاموزیم.
[1] . تفسیر نمونه ج 1 ص 135
[2] . برای اطلاع بیشتر ر.ک به تفسیر المیزان، ج 1، ص 58 (الکلام فی الاعجاز و اعجاز القرآن)