🟤نقش سرویس اطلاعاتی انگلیس در روی کار آمدن محمدرضا شاه چه بود؟
ارتشبد حسین فردوست، رئیس اداره ویژه اطلاعات شاه، دوست صمیمی محمدرضا پهلوی در کتاب خاطرات خود، درباره نقش یک کارشناس ارشد اطلاعاتی سفارت انگلیس به نام «آلن چارلز ترات» در ماجرای روی کار آمدن پهلوی دوم مینویسد:
«دو هفته آخر سلطنت رضاخان، من درگیر مسائلی بودم که به تعیین سرنوشت بعدی حکومت پهلوی پیوند قطعی داشت. نزدیکی من به ولیعهد (محمدرضا) و دوستی منحصربه فرد او با من عاملی بود که سبب شد تا در این مقطع حساس نقش رابط او را با مقامات اطلاعاتی انگلستان عهدهدار شوم. در این روزها من تنها یار محرم و صمیمی محمدرضا بودم. بعدازظهر یکی از روزهای نهم یا دهم شهریور(۱۳۲۰) ولیعهد به من گفت: همین امروز به سفارت انگلیس مراجعه کن. در آنجا فردی است به نام «ترات» که رئیس اطلاعات انگلیس در ایران و نفر دوم سفارت است. او در جریان است و درباره وضع من با او صحبت کن. نمیدانم نام «ترات» و تماس با او را چه کسی به محمدرضا توصیه کرده بود، شاید فروغی، شاید قوام شیرازی و شاید کس دیگر.»
«من به سفارت انگلیس تلفن کردم و گفتم با مستر ترات کار دارم. از این موضوع استقبال کرد و گفت: همین امشب دقیقا راس ساعت ۸ به قلهک بیا در آنجا در مقابل در سفارت، جنگل کوچکی است در آنجا منتظر من باش.»
آلن چارلز ترات در یک شرایط بسیار مخفیانه و به گونهای سری با فردوست ملاقات کرده و به او میگوید: «... محمدرضا طرفدار شدید آلمانها است و ما از درون کاخ، اطلاعات دقیق و مدارک مستند داریم که او دائماً به رادیوهایی که در ارتباط با جنگ است به زبانهای انگلیسی، فارسی و فرانسه گوش میدهد و نقشهای دارد که خود تو پیشرفت آلمان در جبههها را برایش سنجاق میکنی!...»
فردوست پیام «ترات» انگلیسی را به محمدرضا می رساند و چنین پاسخی از او می گیرد: «فردا اول وقت با ترات تماس بگیر و با او قرار ملاقات بگذار و بگو که همان شب با محمدرضا صحبت کردم و گفت که نقشه را از بین میبرم و رادیو هم دیگر گوش نمیکنم مگر رادیوهایی که خودشان اجازه دهند آنها را بشنوم!»
فردوست مجددا با آلن چارلز ترات دیدار کرده و فرمانبرداری محمدرضا را به اطلاع وی میرساند و در نهایت بعد از مدتی محمدرضا پهلوی به عنوان شاه جدید ایران بر سر کار می آید!