🍂
🔻 واکاوی عملیات کربلای چهار
با حضور فرماندهان عملیات
9⃣
━•··•✦❁🧿❁✦•··•━
حالا سه روز قبل از عملیات را برای شما شرح می دهم تا شواهد و قرائن مشخص کند که آیا دشمن حساس بوده است یا اینکه آگاه بوده است.
از مدتها قبل اقداماتی همچون شلیک آتش توپخانه و شلیک منور در این منطقه و مناطق دیگر انجام گرفته بود. به میزانی که برداشت میشد حتی اگر شدت آتش افزایش پیدا کرده، حساسیت است. هر چه هم به زمان عملیات نزدیک میشویم، شواهد نشان میدهد این اقدامات شدت بیشتری پیدا کرده است.
از جمله اقدامات جدیدی که مورد توجه فرماندهان قرار گرفت و اسباب نگرانی آنها را فراهم کرد، بمبارانهای هوایی خرمشهر و آبادان تا عقبههای نزدیک یگانها، پلها و دهانه کارون بود. این بمبارانها فرماندهان را دچار نگرانی کرد.
همچنین شلیک منورها در طول شب افزایش پیدا کرد. منورها علاوه بر شلیک از کلت و... از هواپیما هم شلیک میشد. فلر هم شلیک میشد که منطقه را مانند روز روشن میکرد. تا آن زمان به طور گسترده و آن گونه که پیش از عملیات کربلای چهار، استفاده میشد، استفاده نشده بود.
شدت و ضعف منورها در نقاط مختلف حکایت از حساسیتها به بعضی از محورها داشت. در محور امالرصاص این شدت را میدیدیم. در شلمچه این حساسیت بیشتر بود. در دهانه کارون هم این حساسیت وجود داشت.
در سندی آمده است که در روز یکم دی ماه از سه نقطه در محور ام الرصاص ۶۰۰ گلوله منور شلیک شد. در روز دوم دی ماه از همین سه نقطه ۵۵۰ گلوله منور شلیک شد.
علاوه بر اینها، اجرای آتشهای سبک مثل تیربار روی خط اول، ساحل خودی، چولانهای روی ساحل و... صورت گرفت. حتی دشمن در خط و ساحل خودش و پشت مواضع نارنجک پرتاب کرده است.
فرمانده ناوتیپ امیرالمومنین در جلسهای گفته است: دیشب دشمن در چولانها تیراندازی میکرد. میرحسینی فرمانده تیپ الغدیر گفته است: آتش دشمن بیشتر از گذشته است. امشب هم کلت منور میزدند و هم اینکه در آب نارنجک میانداختند.
از جمله اتفاقهای دیگری هم که رخ داد، درگیریها در شناساییها بود. لشکر نصر در شناساییها قصد عبور از نهر خین را داشت که متوجه میشوند دشمن بالای سیلبند آمده و با چراغقوه منتظر است. نیروها وقتی از دور میبینند، برمیگردند. البته لشکر نصر در شب بعد توانست عبور کند و آن اتفاق تنها در یک شب صورت گرفت. تیپ ۵۷ در شرق پنجضلعی هم با چنین آمادگی مواجه میشود. نیروهای لشکر ۱۷ معتقد بودند که عراقیها انگار دوربین دید در شب دارند و ما را میبینند. از همه اینها مهمتر اینکه لشکر ثارالله در دو شب درگیر میشود و قایقهای عراقی در تنگه، نیروهای این لشکر را تعقیب میکنند و به جای اینکه به سمت هدف بروند، در ساحل امالرصاص پهلو میگیرند تا با آرام شدن اوضاع برگردند.
تلقی فرماندهان نسبت به اقدامات دشمن این بود که که اولاً بخشی از حوادث توجیه میشد؛ بدین معنی که علتی برای آن طرح میشد. به طور مثال یک پل خیبری بر روی کارون بود که به دلیل سیلاب پاره شده بود. آقامحسن معتقد بود که چون پل برداشته شده است، اکنون دشمن تصور میکند که ما به دنبال اجرای عملیات هستیم. پس باید این پل ترمیم و بازسازی شود.
آقای رضایی در برخی موارد مطرح میکردند که پاسخ دشمن در پاسخ به آتش خودی است. ظاهراً توپخانه دستور داشت تا بصره را هدف قرار بدهد.
----------
کم کم که جلوتر آمدیم باور به اینکه دشمن حساس است غالب شد؛ اما اخباری که باعث افزایش این باور شود، وجود نداشت. بلکه بالعکس، یعنی یک سری اخبار داشتیم دشمن جای دیگری مشغول است و دیدهبانها از تحرکات دشمن در فاو گزارش میدادند.
-------
در گزارش یکی از دیدهبانهای توپخانه که در قرارگاه مرکزی آمده است: ترددها به خصوص لودر و بلدوزر غیرمنطقی است. شبها در طرفین جاده فاو – البحار و فاو – بصره، آتش روشن میکنند. لاستیکها دو طرف جاده آتش میزنند و تا صبح جاده را روشن نگه میدارند.
آقای میرصفیان از مسئولان توپخانه گفته است: دو گردان توپخانه در چند روز گذشته به طرف فاو رفته است. ۲۲ تانک نیز ظرف یکی دو روز گذشته به آن سمت حرکت کرده است. تردد ستون حیفا نیز مرتب وجود دارد.
•┈┈• ❀ ❀ •┈┈•
ادامه دارد
#تاریخ_شفاهی
🌷