🌴
چند معیار برای انتخاب کارگزار اصلح در اندیشه امام علی علیهالسلام
✅
تقوا پیشگی
امام علی علیه السلام در نامه ۵۳ به مالک اشتر می فرمایند :« أمره بتقوی الله» همچنین ایشان در نامه های ۲۵ و ۲۶ نیز خطاب به گارگزاران خود به این معیار مهم سفازش نموده اند.
✅
فضیلت محوری
امام علی علیه السلام در خطبه ۱۹۳ میفرمایند:
« فالمتقون فیها هم أهل الفضائل» از آنجا که امام یکی از صفات کارگزاراصلح را تقوا می دانند لذا فضیلت محوری نیز از اوصاف کارگزار اصلح خواهد بود . در خطبه ۱۹۳ نهجالبلاغه صورتی از این فضائل برشمرده شده است که برخی از آنها عبارتند از : ۱_ دارای گفتار و گفتمان صحیح
۲_ میانه روی در سبک زندگی
۳_ تواضع در رفتار ۴_ کنترل چشم و گوش از حرام و وقف گوش برای شنیدن علم نافع ۵_ استحکام در دین ۶_ درک از عظمت خدا و کوچک دیدن غیر خدا ۷_ کم بودن حاجات دنیایی ۸_ صبوری ۹_ فهم دقیق از قرآن ۱۰_ باورمندی نسبت به دین
✅
مقدم داشتن طاعت خدا بر هرچیزی
امام علی علیه السلام در نامه ۵۳ نهجالبلاغه به مالک امر به مقدم داشتن طاعت خدا بر هرچیزی نموده و می فرمایند:« أمره ب....إیثارطاعته» از اینرو در انتخاب کارگزاراصلح باید به این نکته توجه کرد که کسانی که خود را در معرض انتخاب قرار می دهند تا چه حد طاعت الهی را بر مصالح گروهی و جناحی خود ترجیح خواهد داد چنانچه امام علی علیه السلام و فرزند بزرگوار شان حضرت أباعبدالله الحسین علیه السلام یکی از عیوب کسانی که ایشان یاری ننموده اند مقدم داشتن قوم و قبیله و حزب و گروه بر دین و طاعت الهی دانسته اند.
✅
تبعیت از قواعد و قوانین قرآن
امیرالمومنین علیه السلام در عهدنامه مالک اشتر می فرمایند:« أمره ب.......إتباع ما أمربه فی کتابه » براساس این جمله امام از مهمترین شاخصه های کارگزار أصلح تبعیت از قواعد قرآنی است . قواعد تمدن سازی چون قاعده تلاش (لیس للإنسان إلا ما سعی) آزاداندیشی (فبشر عبادالذین یستمعون القول فیتبعون أحسنه) و .... در زمینه های مدیریتی، اجتماعی،اقتصادی ،تربیتی و دیگر زمینه ها قواعدی ذی قیمت هستند که می توانند دنیایی را متحول سازند . لازمه این تحول در مرحله اول اعتقاد راستین و باورمندی نسبت به گزاره های دینی در متون اسلامی خصوصا قرآن است.
✅
یکسان نگری به مردم
امام علی علیه السلام در نامه به محمدبن ابی بکر (نامه ۲۷) نوشتند:« همه مردم را به یک چشم و یکسان بنگر » امام علت را چنین می نگارند « تابزرگان برتو طمع ستم بر ناتوانان نبندد و ناتوان از عدالت تو نا امید نشوند » در نامه به مالک اشتر نیز مردم را دو دسته معرفی نموده و می فرمایند:« مردم دو دسته اند برادران دینی تو و هم نظیر های تو در خلقت که همانند تو انسان هستند » همین استدلال باعث می شود امام به مالک دستور می دهند حتی در نگاه کردن به مردم هم رعایت انصاف و یکسان نگری را بکند.
✅
برخورد منصفانه با آثار دولت های پیشین
امام علی علیه السلام در نامه به مالک اشتر می نویسند :« آگاه باش که تو را به شهرهایی فرستادم که پیش از تو حاکمان در آن به عدالت و ستم فرمانروایی کردند و بدان مردم در کارهایت می نگرند همان گونه که تو خود در کارهای حاکمان پیش از خویش می نگریسته ای و آنچه در حق آنان می گفتی درباره تو خواهند گفت و نیکوکاران را از آنچه خداوند درباره ایشان بر زبان مردم جاری می کند می توان شناخت»
✅
رفتار گرایی به جای انتقاد از عملکرد دولت های پیشین
امام علی علیه السلام در ادامه سخن خود درباره برخورد منصفانه با دولت های پیشین به مالک اشتر می نویسند: «پس باید دوست داشتنی ترین اندوخته ها نزد تو کار نیکو باشد» بر اساس سخن امام کارگزار اصلح کسی است که در تبلیغات انتخاباتی و یا در حین کار در مسئولیت های سابق خود به جای انتقادهای پشت سر هم از مسئولان پیش از خود به رفع مشکلات مردم بپردازد .
-------------------------------------------------
کانال جامع محتوای انتخابات 🗳🇮🇷
👇
🔰
@Esf_Ai