💠
یادداشتی بر سخنرانی شب اول استاد قنبریان در هیئت میثاق با شهدا
💢
مقدمه ای عالی برای موضوع اصلی
اگر با فنون سخنرانی و خطابه آشنا باشید، قطعاً می دانید نحوه ورود به بحث چقدر در فهم موضوع اصلی و همراه کردن مخاطب با خود مؤثر است؛ نکته مهمی که استاد در اولین شب از سخنرانی خود در هیئت میثاق با شهدا کاملاً بر آن واقف بوده و فهم این دقت نظر نیز برای مخاطبان خاص منبر مشهود بود.
ایشان برای ورود به بحث و طرح مقدمه به سراغ قرآن کریم رفته و بحث قرآنی فئه و مقایسه آن با جماعت را مطرح نمودند. بر اساس علم لغت عرب فئه آن جمعی است که زنجیر وار به هم متصل است و هیچ گاه پراکنده نخواهد شد اما جماعت آن جمعی است که به یکدیگر اتصال مقطعی دارند و بالاخره قابلیت پراکندگی دارد.
در تطابق بحث قرآنی فئه و جماعت با تاریخ اسلام و به طور خاصه دوران اهل بیت علیهم السلام استاد افزودند: اگر شما می بیند امام صادق علیهالسلام با وجود کثرت شاگردان در برابر اصرار افرادی مانند سدیر صیرفی و دیگران قیام نمی کنند به دلیل عدم شکل گیری فئه و جماعت بودن شاگردان حضرت است.
استاد قنبریان معیار مشخص شدن فئه و جماعت را بر اساس داستان قرآنی طالوت و جالوت ابتلاء (امتحان) از طرف خداوند متعال خواندند و بیان داشتند: در ماجرای امتحان سپاه طالوت یعنی عدم نوشیدن آب از نهر تنها کسانی که به این دستور عمل کردند و از این ابتلاء سربلند بیرون آمدند فئه بودند و با طالوت ماندند که در روایات از آنها به عده موصوفه (۳۱۳ نفر) تعبیر شده است.
استاد افزودند: در عاشورا نیز کسانی بودند که به همین ابتلاء گرفتار شدند و با توجه به آنچه از قبل انجام داده بودند، نتوانستد تا لحظه آخر در رکاب اباعبدالله علیهالسلام بمانند. ضحاک ابن عبدالله مشرقی کسی است که تا قبل از کشته شدن اصحاب حضرت در رکاب امام بوده و شمشیر زده اما وقتی قلت یاران امام را دیده از حضرت درخواست رفتن از کربلا را کرده و از صحنه نبرد گریخته است.
در واقع بر اساس اولین شب سخنرانی استاد میتوان گفت: مقدمه عدالت خواهی، مطالبه عدالت و افزایش قدرت مردم برای تحقق عدالت شکل گیری فئه و آمادگی برای ابتلائات گوناگون است.
اگر بخواهیم سخنرانی شب اول را در یک جمله تحلیل کنیم، میتوان گفت: مقدمهای عالی برای رسیدن به موضوع اصلی بحث بود. با چنین مقدمه ای باید منتظر بحثی دقیق به همراه تفصیلی عمیق در شب های آینده باشیم. إن شاء الله
@Fahma_KanoonTaha