پشتپرده اقدامات باکو علیه ایران در غائله سفارت چیست؟
واکنش شتابزده و پرخاشگرانه دولت باکو در حالی است که اگر در این ماجرا یک همکار سفارت جمهوری آذربایجان کشته و دو نفر مجروح شده اند در حمله تروریستی به حرم شاهچراغ شیراز ۱۳ ایرانی شهید و ۲۱ نفر مجروح شدند و طبق بیانیه رسمی وزارت اطلاعات، عنصر اصلی هدایت و هماهنگ کننده این عملیات تروریستی تبعه جمهوری آذربایجان بوده که از فرودگاه حیدر علی اف در باکو پرواز و از فرودگاه امام خمینی (ره) وارد ایران شده است.
وی پس از رسیدن به تهران خبر حضور خود را به عنصر هماهنگ کننده در جمهوری آذربایجان اعلام نمود. با این حال دولت باکو نه درباره میزبانی تروریستهای ضد ایرانی توضیح درست و قانع کننده ای ارائه کرده و نه درباره عدم رعایت اصل حسن همجواری و میزبانی اقدامات جاسوسی و خرابکارانه صهیونیستها مانند تحرکات پهپادی و خرابکارانه علیه برخی تاسیسات در داخل ایران.
در این که حمله به سفارتخانه های کشورهای خارجی اقدامی غیرقابل قبول است شکی نیست اما تندروی باکو و انکارا برای برجسته سازی موضوع بهره برداری سیاسی با اهداف خاص است.
توجه به این نکته از این جهت مهم است که اولا فرد کشته شده جایگاهی در اندازه سفیر ندارد و دوم این که فرد قاتل در زمره نیروهای نظامی رسمی ایران نیست و سوم این که مسئولیت تأمین امنیت درون سفارت با خود کشور صاحب پرچم است ماجرا هر چه باشد از قتل سفیر روسیه به دست مأمور پلیس ترکیه وخیم تر و بدتر نیست.
تخلیه سفارت نیز نه تنها بر اساس این حادثه اقدامی دیپلماتیک و رسمی نیست بلکه بیشتر ناشی از سیاسیگری مقامات باکو است.
چنانکه جمهوری آذربایجان پس از حمله گروه اتحاد خدامالمهدی به سفارت این کشور در لندن در مرداد گذشته نه تنها هیاهوی تخلیه سفارت و تعلیق روابط به راه نینداخت بلکه با مدیریت رسانه ای موضوع به نوعی به عادی سازی هم پرداخت.
#قائمون