✍🏻 تحلیل
#توسل آمریکا به مکانیسم ماشه چگونه میتواند تغییرات مهم در شورایامنیت ایجاد کند؟
🔹آمریکا اگر در تلاش برای احیای تحریمهای بینالمللی علیه ایران از طریق شورای امنیت موفق شود گام مهمی در جهت تضعیف ساختار زورمحوری برداشته که پس از جنگ جهانی دوم برای قانونی کردن سلطه بر ملل تشکیل شده است.
🔹دولت آمریکا با ارائه تفسیری غلط از قطعنامه 2231 به دنبال تحمیل خواست خود به سایر اعضای شورای امنیت است که صراحتاً مخالفت خودشان را با رفتار و تصمیمات آمریکا اعلام کردهاند.
🔹کارشناسانی که معتقدند میتوان جلوی آمریکا را برای بازگرداندن تحریمها علیه ایران گرفت میگویند روسیه و چین میتوانند طرحی را معرفی کرده و عنوان کنند که آمریکا دیگر عضو مشارکتکننده در برجام نیست و حق متهم کردن ایران به نقض اساسی این توافق را ندارد.
🔹این دو کشور میتوانند در ادامه استدلال کنند که چون این رأیگیری آییننامهای است آمریکا حق وتوی آن را ندارد و بنابراین تنها با 9 رأی موافق میتوان جلوی اقدام آمریکا را سد کرد.
🔹اما در سوی دیگر این استدلال عده دیگری از کارشناسان میگویند که آمریکا هم در مقابل روسیه و چین میتواند استدلال کند که مسئله محل بحث رأیگیری آئیننامهای نیست و از آنجا که مربوط به بازتفسیر متن یک قطعنامه الزامآور شورای امنیت است در زمره رأیگیریهای ماهوی یا اساسی قرار گرفته و قابل وتو است.
🔹آمریکا برای اینکه بتواند در این دعوی سیاسی-حقوقی برنده شود ممکن است مجبور شود طی فرایندی پیچیده از یکی از اختیارات خود موسوم به «وتوی مضاعف» استفاده کند.
🔹با این حال، استفاده از این اختیار که چندین دهه است هیچ عضو دائم شورای امنیت از آن استفاده نکرده برای آمریکا بدون مخاطره نیست و به گفته بسیاری از تحلیلگران میتواند در نهایت برای همیشه ساختار شورای امنیت را تعییر دهد و با ایجاد یک رویه حقوقی قابل استناد در آینده حق وتوی اعضای دائم شورای امنیت را از حالت مطلق خارج کرده و آن را تضعیف کند. sgm- Ghaemon:🆔