👌«تحصن»، مستندترین رفتار تبینی شیعه به حضرت زهرا سلام الله علیها است.
🤔آیا می دانید دلیل آتش زدن خانه ی وحی، تحصن صحابه در بیت ایشان با محوریت حضرت زهرا سلام الله علیها بوده است؟!
▪️
تحصن در خانه حضرت زهرا(س)
پس از آنکه ابوبکر به خلافت رسید، عده ای از مهاجران و انصار و همچنین بنی هاشم برای نشان دادن اعتراض خود به عمل و اینکه خلاف آنچه که با رسول خدا(ص) در غدیر خم بیعت شده بود، در خانه دختر رسول خدا(ص) متحصن شدند.
موضوع خودداری علی(ع) و همراهان وی از بیعت با ابوبکر و بست نشستن آنان در خانه فاطمه(س)، در کتاب های سیره، تاریخ، صحاح و مسانید، ادب، کلام و شرح رجال و معاریف، به حد تواتر روایت شده است و تردیدی در صحّت آن نیست. ولی چون نویسندگان کتابهای مزبور خوش نداشتند از اتفاقاتی که بین متحصّنان و حزب پیروز رخ داده است پرده بردارند، به جز آن مقدار که ناخودآگاه از قلمشان تراوش کرده است، چیزی به دست نداده اند. برخی از این منابع عبارتند از:
یعقوبی (متوفّای ۲۹۲) در کتاب تاریخش، اشاره مختصری به حوادث هجوم اول نموده و چنین نقل می کند: «و به ابابکر و عمر [خبر] رسید که گروهی از مهاجرین و انصار همراه علی بن ابیطالب در خانه فاطمه دختر پیامبر خدا گرد آمده اند.»
ابن قتیبه دینوری می نویسید: «ابی بکر در پی عده ای بود که با او بیعت نکرده بودند و گرد علی تجمع کرده بودند، لذا عمر را به دنبال آنها فرستاد، چون عمر سر رسید، آنان را صدا کرد ولى آنها اعتنایى نکرده و از خانه خارج نشدند.»
امام المورخین محمد بن جریر طبری در کتاب خود آورده است که: «عمر بن خطاب به خانۀ على آمد، در حالى که گروهى از مهاجران در آنجا گرد آمده بودند.
ابن عبد ربّه: «ابوبکر به عمر بن خطاب مأموریت داد که برود و آنان (متحصنان) را از خانه زهرا بیرون آورد.»
ابو ولید محمد بن شحنه حنفی: «پس از سقیفه، جماعتی از اصحاب و بنی هاشنم مانند زبیر، عتبه بن ابی لهب، خالد بن سعید بن العاص، مقداد، سلمان فارسی، ابوذر غفاری، عمار بن یاسر و... از بیعت با ابوبکر سر باز زده و متمایل به ولایت علی (ع) در خانه وی جمع شدند».
ابن ابی الحدید معتزلی: «بنی هاشم در خانه علی (ع) جمع شدند و زبیر با ایشان بود زیرا خود را از بنی هاشم می شمرد، پس عمر با گروهی به سوی خانه حضرت فاطمه رفتند»
همچنین خود عمر بن خطاب نقل می کند: «پس از این که خداوند، پیامبرش (صلی الله علیه و آله) را به سوی خود فرا خواند، از گزارش هایی که به ما رسید یکی این بود که علی (علیه السلام) و زبیر و همراهانشان از ما بریده اند و در مقام مخالفت با ما، در خانه فاطمه (سلام الله علیها) گرد آمدند.»
تمام این منابع که تماماً از اهل سنت هستند به ما می گویند که عده ای نسبت به انتخاب خلیفه اول معترض بوده و اعتراض خود را به صورت تحصن و بست نشینی در خانه وحی نشان دادند.
▪️
تحصن کنندگان در خانه حضرت زهرا(س)
مورّخان، در شمار کسانی که از بیعت با ابوبکر سرباز زدند و همراه با علی(ع) و زبیر در خانه حضرت فاطمه(س) بست نشستند، اشخاص زیر را نام برده اند:
عباس بن عبدالمطلب
عتبه بن ابی لهب
سلمان فارسی
ابوذر غفاری
عمار بن یاسر
مقداد بن اسود
بَراء بن عازِب
اُبَی بن کعْب
و گروهی از بنی هاشم و مهاجران و انصار.
▪️
نقش حضرت زهرا علیها السلام در هدایت مسیر تحصن در خانه شان
با بررسی نقل های به دست آمده از ماجرای تحصن در خانه حضرت زهرا علیها السلام، در می یابیم که ایشان در هدایت مسیر تحصن - که در اعتراض به خلافت ابوبکر شکل گرفته بود، نقش ویژه ای (رهبری معنوی تحصن) را بر عهده داشتند.
برای مثال: ابن ابی شیبه (متوفای ۲۳۵ هـ) ماجرای تحصن را اینگونه بیان می کند: «کان على (علیه السلام) و الزبیر یدخلان على حضرت فاطمه (علیها السلام) بنت رسول الله(صلی الله علیه و آله و سلم) فیشاورونها..» حضرت على (علیه السلام) و زبیر، نزد حضرت فاطمه علیها السلام - دختر رسول خدا۔ میرفتند و از وی راهنمایی می گرفتند
پینوشتها:
١- روزشمار فاطمیه ص ۶۷
2- دراسة و تحلیل حول الهجوم على بیت فاطمه ص ۱۰۲.
٣- العقد الفرید، ج ۴، ص ۲۵۹.
۴- تاریخ طبری، ج ۳، ص ۲۰۲.
5- شرح حدیدی، ج ۲، ص ۵۶.
۶-کامل ابن أثیر، ج ۲، ص ۳۲۵.
۷- تاریخ الخمیس، ج ۲، ص ۱۶۹
۸- مسند احمد، ج ۱، ص ۵۵
9- الإکتفاء، ج ۲، ص ۴۴۶
10- المصنف، ج ۷، ص ۴۳۳
11- سقیفه، علامه عسکر ،ص ۹۹.
✍🏻م.م.ق
🌱کانال آثار محمدمهدی قاسمی
https://eitaa.com/joinchat/1563558641C16d10abe80