#پای_درس_تفسیر_رهبر 1⃣
"
وَ مِنْهُمُ الَّذينَ يُؤْذُونَ النَّبِيَّ وَ يَقُولُونَ هُوَ أُذُنٌ قُلْ أُذُنُ خَيْرٍ لَكُمْ يُؤْمِنُ بِاللَّهِ وَ يُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنينَ وَ رَحْمَةٌ لِلَّذينَ آمَنُوا مِنْكُمْ وَ الَّذينَ يُؤْذُونَ رَسُولَ اللَّهِ لَهُمْ عَذابٌ أَليمٌ " (برائت/۶۱)
🔹
«يُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِينَ»: بهنظر بعضى، لام در آيه بهمعناى نفع است؛ يعنى ايمان پيامبر
(صلى الله عليه و آله) براى مؤمنان و به نفع آنان است، و مراد از مؤمنان هم جامعهى اسلامى است. به اين معنا كه پيامبر ص آنچه را به سود جامعهى اسلامى است، باور ميكند، و در همهجا آنچه را به نفع آنها است، قبول ميكند.
⏪ دليل اين نظر آن است كه ميگويند مادّهى «آمَنَ» و «ايمان» به «باء» متعدّى ميشود: مثلاً ميگويند: «يؤمن بالله و بالرسول و بالقرآن»؛ نه «يؤمن لله و للرسول و للقرآن»؛ پس «يُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِينَ» به اين معنا نيست كه «او به مؤمنان هم ايمان دارد»؛ زيرا اگر اين مراد بود، بايد آن را با حرف «باء» مىآورد.
✅ گرچه اين معنا براى آيه قابل پذيرش است و اصل حرف اشكالى ندارد،
امّا استدلال آن درست نيست؛ چرا كه مادّهى «آمَنَ» كه بهمعناى «گرويدن» است، با حرف «لام» هم متعدّى ميشود، و «يؤمن للرسول» نيز بهمعناى «يؤمن بالرسول» است؛ همانطور كه قرآن در قضيهى حضرت ابراهيم
(عليه السلام) ميفرمايد: "
فَآمَنَ لَهُ لُوطٌ"؛ لوط، خواهرزادهى ابراهيم به او ايمان آورد.
در نتيجه لازم نيست «لام» در «يُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِينَ» را بهمعناى «نفع» يا «عاقبت» معنا كنيم.
بنابراين آيه ميگويد پيامبر ص به مؤمنان هم ايمان دارد و آنان را قبول دارد، كه اين هم يكى از نشانههاى عالى يك جامعهى اسلامى است.
🗓
تفسیر سوره برائت ص ۴۰۲
🔊 بنده عمرم با علما و بزرگان و قشرهاى مختلف روحانى گذشته است؛ امّا احدى را نديدهام كه اين قدر به مردم خوشبين باشد و در مردم مايهها و جوهر رشد سراغ داشته باشد. آن ايمانش به خدا بود و آن ايمانش به مردم يُؤْمِنُ بِاللّٰهِ وَ يُؤْمِنُ لِلْمُؤْمِنِينَ ؛
🗓
بيانات در جمع علما و روحانيون تبريز ۷۵/۵/۵
#مبانی_مردم_سالاری
🌀🌀 خانه طلاب جوان 🔰🔰
http://eitaa.com/joinchat/2731802626C6597703c2f