❓
عبدالطیف پدرام کیست؟
عبداللطیف پِدرام مشهور به لطیف پدرام سیاستمدار، نویسنده، شاعر، روزنامهنگار ، عضو مجلس نمایندگان در دوره شانزدهم از ولایت/اُستان بدخشان و رئیس حزب کنگره ملی افغانستان است. او از تاجیکهای افغانستان است. پدرام از دانشگاه سوربن پاریس دکترای اسلامشناسی دارد. او سه دوره برای ریاست جمهوری افغانستان در انتخابات نامنویسی کردهاست. نام او نخست برای کوششهایش در راه حقوق زنان در افغانستان بر سر زبانها افتاد که در افغانستان مسئلهای تابو بهشمار میرود. در سالهای جنگ دربرابر نیروهای شوروی در کشورش افغانستان در جبهه فرهنگی مقاومت مبارزه کردهاست. هم اکنون؛ او رهبر حزب کنگره ملی افغانستان است، عبداللطیف پدرام باورمند است که افغانستان به بحران ملی دچار شده و راه حل آن را هم نظام فدرالی میداند.
زندگینامه
او در سال ۱۹۶۳ در ولایت بدخشان افغانستان و در خانوادهای فارسیزبان با اصالت تاجیک زاده شد. پدرام نویسنده، شاعر، روزنامهنگار و استاد ادبیات فارسی است. او سرپرست کتابخانه «مرکز فرهنگی حکیم ناصر خسرو بلخی» بود. نخست از پشتیبانان دولت کمونیست افغانستان بود، اما خیلی زود بهطور آشکارا به نکوهش و مخالفت با اشغال شوروی در افغانستان پرداخت و به احمد شاه مسعود پیوست. او بیشتر سالهای جنگ را در افغانستان سپری کرد و دور تا دور این کشور را پیمود تا فعالیتهایش را انجام دهد. لطیف پدرام در نهایت با پیشروی گروه طالبان که بیشتر متشکل از پشتونها است و سیاستهای جداسازی زبانی و قومی این گروه، وادار به تبعید شد. پیش از برگشتن به افغانستان پس از سرنگونی طالبان، مدتی را در فرانسه سپری کرد و علوم سیاسی مطالعه کرد و برای ترویج شعر و ادبیات فارسی تلاش کرد.
دیدگاه سیاسی
لطیف پدرام از پشتیبانان فدرالیسم و تمرکززدایی در افغانستان است. او فساد را محکوم کرده و بهشدت با بنیادگرایی اسلامی مخالف است. او هوادار یک افغانستان مستقل، ولی نامتمرکز است و باور دارد که این کشور باید به ناحیههای خودمختار که هر کدام پایتخت ناحیهای خود را دارند، تقسیم شود.
هرچند که حزب او چند قومی است و تا کنون تنها حزب مخالفی بودهاست که با هیچ گروه مسلحی در پیوند نبوده، برخی او را یک سیاستمدار ملیگرای تاجیک میدانند. شاید یکی از بحثبرانگیزترین گفتههای او درخواستش برای تغییر نام کشور افغانستان باشد در بسیاری از مقالههایش، او برای حل منازعات و کشمکشهای قومی در افغانستان، پیشنهاد دادهاست که نام «افغانستان» به خراسان تغییر داده شود که نام این منطقه در سدههای میانه بودهاست. گفتهٔ او بر این اساس است که نام کنونی این کشور، «افغانستان»، به معنی «سرزمین پشتونها» است و دیگر گروههای قومی نادیده گرفته میشوند.
✅
@KHURASANO_SISTAN