#تقیه
«ما برای عبور بهسمت عصر ظهور، یک شرایط تقیه داریم. ما از شرایط تقیه به طور کلی عبور نکردهایم و آنهایی که جریان تقیه را در برنامهریزی برای عبور شیعه بهسمت ظهور نمیبینند و خلاف تقیه عمل میکنند، راه انحرافی میروند؛ اینها وارد عرصه اجتماعی میشوند و مداخلهگری میکنند، ولی چالشهای غیرضرور و درگیریهای بیخود ایجاد میکنند و ما را در یک میدان دیگری از چالشها قرار میدهند که نباید در آنجا تمرکز کنیم و افزودهای هم ندارد. این، یک نوع جریان انحرافی است و واقعاً هم انحراف است.
ائمه علیهمالسلام در عین اینکه شیعه را مدیریت میکردند که در درون جامعه اسلامی شکل بگیرد، ولی جامعه شیعه را کاملاً با تقیه ساختند. از کسانی که این تقیه را خیلی خوب بحث کردهاند مرحوم شیخ علیآقا صفایی هستند که: تقیه را ما نباید به معنی ترک اقدام بگیریم؛ یعنی اقدام متناسب با برنامهریزی دقیق و با شناخت شرایط.
در عین این که کاملاً واضح است تقیهای که ما میگوییم، به معنی اینکه یک گسست نسلی اتفاق بیفتد و ما اعتقادات شیعه را به نسل بعدی منتقل نکنیم نیست. ائمه علیهمالسلام هم به ما زیارت عاشورا یاد دادند و هم تقیه را یاد دادند و مراعات هم میکردند. امام صادق علیهالسلام یک حوزهای داشتند که کاملاً معارف شیعه را بسط میدادند. اما وقتی با منصور مواجه میشدند، گاهی میفرمودند امیرالمؤمنین. این معنایش این نیست که حضرت دارند انفعال به خرج میدهند ولی دارند یک تدبیری میکنند برای این که شیعه را عبور بدهند و جامعه شیعه ساخته بشود. به نظر میآید بعضیها در جامعه این ظرفیت را ندارند و درست نمیتوانند این مسئله را ملاحظه و درک کنند.
برای جلوگیری از گسست در جامعه شیعه لازم نیست ما تقیه را زیر پا بگذاریم. اینها به نظر من انحراف است و دشمنتراشی میکنند و درگیریهای بزرگ ایجاد میکنند. حالا اگر بعضیهایشان وابسته نباشند، ولی آنهایی هم که وابسته نیستند، تفکرشان اینطوری است و واقعاً برای ما بحرانسازی میکنند.
ما دنبال پاناسلامیسم نیستیم، ما دنبال بسط مکتب اهل بیت علیهمالسلام در عالم هستیم. منتها راه بسط مکتب اهل بیت را خود اهل بیت به ما یاد دادهاند که چطور باید این اتفاق در مسیر تاریخ بیفتد و با غفلت از این مسیر صحیح، یک نوع انحراف پیدا میشود و دشمنتراشیهای بیخود و درگیریهای هزینهساز بیخود برای جامعه شیعه میکند و حرکت شیعه به سمت ظهور را کُند میکند.»
#استاد_میرباقری
@Maktab_sadegh2