🔅 حیدرعلی مدرسی 🔅
(۱۳۷۷-۱۳۱۲ش)
🔰 تولد
🔹 در یکی از روزهای سال ۱۳۱۲ش. در روستای حلواقل از توابع بِهسود از شهرهای افغانستان چشم به جهان گشود. پدرش سیفعلی مردی کشاورز، مؤمن و از شیفتگان علم و عاشقان خاندان پیامبر صلی الله علیه و آله بود.
🔰 استادان
🔹 وی پس از رسیدن به سن تحصیل قدم به مکتبخانه زادگاهش گذاشت و به فراگیری قرآن و برخی کتابهای فارسی پرداخت.
🔹 طولی نکشید که با پشتکار ستودنی ادبیات عرب را آغاز کرد سید حسین علی حسینی از مهمترین اساتید این دوره حیدرعلی بود آنگاه به کابل آمده و سطوح متوسطه و عالی حوزه را در نزد ستارگان پر فروغی چون آیتﷲ سید میر علی احمد حجت کابلی و آیتﷲ شهید سید سرور واعظ بهسودی، آیتﷲ شیخ عزیزﷲ غزنوی، استاد شهید سید احمد عالم بهسودی به خوبی فرا گرفت و در ۲۰ سالگی وارد حوزه مشهد مقدس گردید و به مدت شش سال از عالمان برجسته خراسان تلمذ کرده که مهمترین استاد وی در این مقطع می توان به نام علامه شیخ محمدتقی ادیب نیشابوری اشاره کرد.
🔰 کبوتر حرم علوی
🔹 آیتﷲ حیدرعلی مدرسی در سال ۱۳۸۰ق. وارد حوزه علمیه نجف اشرف گردید و با جدّیت پرتوهایی از علوم آل محمد صلی الله علیه و آله را نزد استادان بزرگی فرا گرفت که عبارتد از آیات:
▫️ شیخ صدرا بادکوبه ای؛
▫️شیخ حسن لبنانی؛
▫️میرزا باقر زنجانی؛
▫️امام خمینی؛
▫️سید محمدباقر صدر؛
▫️سید ابوالقاسم خویی؛
▫️شیخ عباس قوچانی؛
▫️سید عباس خاتم یزدی؛
▫️سید مصطفی خمینی؛
▫️سید محمدعلی لبنانی؛
▫️سید محسن حکیم طباطبایی.
🔰 بازگشت به کابل
🔹 آیتﷲ مدرسی بهسودی در اثر فشار روز افزونی که رژیم بعث عراق نسبت به طلاب و علمای خارجی وارد کرده بود از آن کشور خارج و به وطنش بازگشت و شهر کابل را برای فعالیتهای فرهنگی خویش برگزید یکی از اقدامات فرهنگی احداث مدرسه علمیه مهدویّه در شهر کابل با همکاری برخی از دوستانش میباشد و نیز کنار آن مدرسه، مسجدی به همین نام بنا نهاد وی همزمان با اشغال کشورش در سال ۱۳۵۷ش. توسط ارتش سرخ به ایران مهاجرت و در قم رحل اقامت افکند و مشغول تدریس گردید.
🔰 هجرت به گلباف و بم
🔹 مدرسی از سوی شورای مدیریت حوزه علمیه قم و به تقاضای عدّه ای از طلاب در سال ۱۳۶۲ تا ۱۳۶۴ش. در حوزه علمیه شهرستان گلباف کرمان به تعلیم و تدریس و تربیت طلاب دینی مشغول گردید و آنگاه از سوی این شورای به بم مهاجرت کرد و علاوه بر تدریس در حوزه، حکمت و فلسفه را برای اساتید دانشگاه این شهر تدریس نمود.
🔹 حضور چهارده ساله آن بزرگوار در این شهر منشأ خدمات فراوانی علمی و فرهنگی، اجتماعی گردید، اقامه جماعت، پاسخگویی به مسایل شرعی، ایراد سخنرانی، حل و فصل دعاوی و ... .
🔰 تألیفات
🔹 آیتﷲ مدرسی در مسایل گوناگون علوم اسلامی به تحقیق و تألیف پرداخت مهمترین آثار آن عالم وارسته عبارتند از:
🔻 آثار چاپ شده
▫️هدایت الاصول فی شرح کفایة الاصول (۴ جلد)؛
▫️توضیح الحاشیه در علم منطق؛ این دو اثر چاپ شده.
🔻 آثار چاپ نشده
▫️شرح کتاب رسایل؛
▫️تقریرات درس مکاسب امام راحل؛
▫️ قریرات درس آیات خویی، بادکوبهای، صدر؛
▫️علل پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357ش؛
▫️احوالات علما از گذشته تاکنون؛
▫️شرحی بر منظومه سبزواری.
🔹 حیدرعلی در جذب کمکه ای مردمی و ارسال آن به مناطق جنگی افغانستان و حمایت و همکاری با مجاهدان افغان در اخراج نیروهای روس بسیار فعالانه عمل می کرد.
🔰 ویژگیهای اخلاقی
🔹 استاد مدرسی در اخلاق، تهذیب نفس، عمل به تکلیف الهی و کسب رضایت الهی، نظم و تلاش، تواضع و فروتنی، محبت به اهل بیت علیه السلام، صابر بودن در برابر مشکلات و سختیها از جمله الگوهای اخلاقی به شمار می رود.
🔰 پرواز به ملکوت
🔹 سرانجام دفتر زندگی پربار این عالم وارسته در عصر روز جمعه ۳۰ رجب ۱۴۱۹ق. مطابق ۲۹ آبان ۱۳۷۷ش. بسته شد. وی در اثر حادثه تصادف در کاشان و در ۶۵ سالگی دار فانی را وداع گفت. پیکر پاکش بعد از اقامه نماز توسط آیتﷲ سید موسی شبیری زنجانی در گلزار شهدای علی بن جعفر علیه السلام قم مدفون گردید.
✍️ سید علی نقی میرحسینی
#حیدرعلی_مدرسی
#ستارگان_حرم
#کانال_فرهنگ_کوثر
@haramqom_kosar