✅ آزادی توهین فرانسوی در پرتو اسناد بین المللی حقوق بشر
✍ محمدرضا باقرزاده
در جهان به اصطلاح متمدن معاصر، میان حقوق دانان غربی اختلاف نظر وجود داشته باشد که آیا توهین به دیگران مصداق «نقد و بررسی» و «هنر» و «سرگرمی» باشد یا امر غیر هنری و غیر اخلاقی!
در این راستا تلاش های زیادی شده است که در اسناد حقوق بشری جهانی و منطقه ای، توهین از موارد و مصادیق آزادی بیان قلمداد شود. اما در عین حال هنوز شواهد زیادی در اسناد بینالمللی وجود دارد که آزادی را محدود به حدود اخلاقی و انسانی می کند.
۱
. آزادی توهین در حقوقکامنلا❗️
در حقوق کامن لا، از دیر هنگام توهین به مقدسات با عنوان blasephemy جرم بوده، که شامل هرگونه انکار مسیحیت یا کتاب مقدس یا خدا هم میشده است و البته در سال های اخیر در حقوق انگلستان این محدودیت به توهین آمیز بودن مشروط شده است.
۲.
آزادی توهین و نقض اصل همزیستی مسالمت آمیز❗️
آزادی توهین، در وهله اول ناقض اصل همزیستی مسالمت آمیز در منشور سازمان ملل متحد است و چنین آزادی غیر انسانی منتهی به رواج خشونت و ناهمزیستی ملل و گسترش تنفر میان ملت ها خواهد شد.
۳.
آزادی توهین و اصل برابری و عدم تبعیض❗️
اصل برابری و عدم تبعیض از اصول مسلم منشور سازمان ملل متحد اعلامیه جهانی حقوق بشر و میثاقین است.
بدون شک توهین و تحقیر استهزاء نمادهای فرهنگ تبعیض گرایانه است که گسترش آن به گسترش نابرابری و تبعیض میانه ملتها خواهد انجامید. توهین به ملتها و فرهنگ ها و تمدن ها در حالی در فرانسه آزاد است که در این کشور به گفته مکرون نه تنها یهودستیزی بلکه صهیونیسم ستیزی و انکار هولوکاست و زیر سوال بردن مشروعیت قانونی اسرائیل اقدام مجرمانه بوده و مجازات شدید خواهد داشت و مکرون ابراز می دارد که به حمایت از مرده و زنده یهودی ها در فرانسه متعهدیم. چنین وضعیتی بهطور صریح ترویج نژاد پرستی است.
۴.
آزادی توهین در سنجه اخلاق❗️
در تمامی اسناد بین المللی و منطقهای حقوق بشر عنصر اخلاق به عنوان یکی از محدودیتهای آزادی مورد تاکید قرار گرفته است از جمله در ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و بند ۲ میثاق بین المللی حقوق مدنی سیاسی و ماده ۱۰ کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و ماده ۱۳ کنوانسیون آمریکایی حقوق بشر و به محدودیت آزادی به اخلاق اشاره دارند.
۵.
آزادی توهین و تهدید امنیت❗️
یکی از تبعات آزادی توهین تهدید یا نقض امنیت است ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و ماده ۱۹ میثاق بین المللی حقوق سیاسی مدنی ماده ۱۰ کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و ماده ۱۳ کنوانسیون آمریکایی حقوق بشر و ماده ۲۷ منشور آفریقایی حقوق بشر ابر محدودیت آزادی به موارد نقض امنیت و نظم عمومی اشاره دارند.
۶.
آزادی توهین و حقوق و حیثیت دیگران❗️
آزادی توهین به طور صریح حقوق و حیثیت دیگر انسان ها را نقض می کند و برخلاف ماده ۱۹ اعلامیه جهانی حقوق بشر و بند ۱۹ میثاق مدنی سیاسی ن ماده ۱۰ کنوانسیون اروپایی حقوق بشر و ماده ۱۳ کنوانسیون آمریکایی حقوق بشر است.
۷.
آزادی توهین و تکلیف حمایت از کودکان❗️
رواج آزادی توهین به افراد، ملت ها و ادیان و مذاهب، به طور فاحشی ناقض حقوق کودکان است. چنان که ماده ۱۷ کنوانسیون حقوق کودک بر حمایت از کودک در برابر اطلاعات و مطالبی که در سعادت کودک آسیب می آفریند تاکید دارد. ماده ۱۸ کنوانسیون حقوق کودک برای حفظ منافع عالیه کودک و ماده ۲۹ این کنوانسیون بر توسعه و ترویج و آموزش احترام کودکان به هویت فرهنگی خود و تمدن های متفاوت با تمدن خودی تاکید دارد. به راستی چه آینده زشت غیر اخلاقی در انتظار کودکانی است که در جهان و به طور خاص در فرانسه آماج انتشار انواع توهین به افراد و ملتها و فرهنگ ها و تمدن های دیگر، آن هم در قالب های تاثیر گذار هنری و رسانه های عمومی هستند؟!
۸.
دیدگاه اعلامیه حقوقبشر اسلامی❗️
مطابق ماده بیست و دوم اعلامیه حقوق بشر اسلامی مصوب سازمان کنفرانس اسلامی، آزادی بیان یکضرورت است اما سوء استفاده از آزادی بیان و حمله به مقدسات و کرامت انبیا یا به کارگیری هر چیزی که منجر به ایجاد اختلال در ارزشها یا متشتت شدن جامعه یا زیان یا متلاشی شدن اعتقاد شود، همچنین، برانگیختن احساسات قومی یا مذهبی و یا هر چیزی که منجر به برانگیختن هر نوع حس تبعیض نژادی گردد، ممنوع است.
@MohamadRezaBagherzadeh