دالکریم هاشمینژاد
زبان
دریافت پیدیاف
پیگیری
ویرایش
عبدالکریم هاشمینژاد (۵ مرداد ۱۳۱۱ در بهشهر-۷ مهر ۱۳۶۰ در مشهد)، روحانی مخالف حکومت پهلوی بود که پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران ترور شد.
عبدالکریم هاشمینژاد
شناسنامه
نام کامل
سید عبدالکریم هاشمی نژاد
زادروز
۵ مرداد ۱۳۱۱
زادگاه
بهشهر، مازندران
تاریخ مرگ
۷ مهر ۱۳۶۰
محل مرگ
مشهد، خراسان
آرامگاه
دارالاسلام حرم امام رضا
نام همسر
مرحومه سیده طیبه ابطحی
فرزندان
محمد جواد هاشمی نژاد
خویشاوندان سرشناس
سید حسن ابطحی
محمد علی ابطحی
اطلاعات سیاسی
سمتها
فعال سیاسی و انقلابی
نمایندهٔ اول استان مازندران در جریان
تدوین قانون اساسی
اطلاعات علمی و مذهبی
استادان
آیتالله علی فرید الاسلام کاشانی
حاج ملا آقا جان زنجانی
کتابها
مناظره دکتر و پیر (رمان)
نبو
محتویات
زندگینامه ویرایش
عبدالکریم هاشمینژاد در ۵ مرداد ۱۳۱۱ در بهشهر مازندران متولد شد.[۱] دورهٔ مقدماتی حوزه را نزد محمد کوهستانی گذراند و سپس برای ادامهٔ تحصیل به قم رفت. مدتی نزد علی فرید الاسلام کاشانی تلمذ کرد که به روایتی در تأثیرگذاری معنوی و روحی وی عامل مهمی بهشمار میرود. کاشانی در سن جوانی مجتهد بود و کتابی به عربی در مورد یکی از موضوعات اصول نوشته که هاشمینژاد نیز مقدمهای به عربی اول کتاب اضافه نمود که در آن هاشمینژاد میگوید کاشانی از طرف حضرت ملقب به شیخالشهدا شده بود. همچنین وی مدتی نزد حاج ملا آقا جان زنجانی تلمذ نمود.
وی با خواهر سید حسن ابطحی ازدواج نمود و در کانون بحث و انتقاد دینی که توسط سید حسن ابطحی دایر شده بود سخنرانی میکرد. همسر وی پس از سالها سختی و ناراحتی در ۱۹ بهمن سال ۱۳۸۶ شمسی از دنیا رفت.[۲]
تحصیلات ویرایش
هاشمینژاد دوران تحصیلات ابتدایی خود را نزد شیخ محمد کوهستانی در حوزه علمیه روستای کوهستان به اتمام رساند و سپس عالیهٔ دروس حوزه را شاگرد آیتالله بروجردی و آیتالله خمینی بود و در سن ۲۷ سالگی به درجهٔ اجتهاد رسید. او مدت نه چندان زیادی را هم در نجف به تحصیل پرداخت. پس از آن به مشهد مهاجرت نموده و مشغول تدریس و تبلیغ شد. هاشمینژاد مطالعات زیادی هم در علوم مختلف روز داشت و اکثر بحثها و کلاسهایش غیر از حوزهٔ علمیه با قشر جوان بخصوص دانشجویان بود و بعضی از کتابهای او محصول همین کلاسهاست. او هم سخنرانی به نام و شورانگیز بود هم نویسندهای خوشقلم و آگاه به مسائل روز و هم یکی از مدرسین برجستهٔ حوزه علمیه.
فعالیت سیاسی ویرایش
در نهضت ۱۵ خرداد او جزو اولین دستگیرشدگان بود. او از سال ۱۳۴۲ تا ۱۳۵۷، پنج بار بازداشت شد. بازداشت دوم وی به جریان مسجد فیل مربوط میشد. روز ۲۲ مهر سال ۱۳۴۲ سخنرانی وی در مسجد فیل علیه آنچه که وی آن را بیبند و باری زنان میپنداشت بود. مسئله از سوی سلسله پهلوی دنبال شد و به درگیری میان مردم و نیروهای امنیتی انجامید و دو نفر کشته شدند و ساواک هاشمینژاد را دستگیر نمود. پس از پایان یافتن دومین دورهٔ دستیگریاش فعالیت سیاسی را از سر گرفت و جلسات بحث و انتقاد دینی را ادامه داد. هاشمینژاد که در مشهد در هیچ مکانی حق منبر رفتن و سخن گفتن را نداشت، در این مدت توانست در شهرستانهای مختلف ایران سخنرانیهایی ترتیب دهد و هیچگاه دست از فعالیت برنداشت تا این که بار دیگر در سال ۱۳۵۰ پس از ده شب سخنرانی مستمر پیرامون علت عقبماندگی مسلمین در یکی از مساجد شیراز دستگیر و زندانی شد و از آن به بعد برای همیشه در سرتاسر کشور ممنوعالمنبر شد. هاشمینژاد روز ۱۸ تیر ماه ۱۳۵۴ به اتهام اقدام علیه امنیت کشور، همراه عباس واعظ طبسی و تنی چند از مبارزین دستگیر و روز ۲ دی ماه ۱۳۵۴ به دو سال زندان محکوم شد.
آخرین بازداشت وی مربوط بود به روز ۲۲ خرداد ۱۳۵۷ و اوجگیری انقلاب اسلامی که پس از یک روز با تحصن مردم در بیت سید عبدالله شیرازی آزاد شد. هاشمینژاد از محرکان اصلی جنبش انقلاب اسلامی در مشهد شناخته شدهاست.
پس از انقلاب ویرایش
پس از انقلاب در جریان تدوین قانون اساسی نمایندهٔ اول استان مازندران بود و نقش مؤثری در تصویب اصول مهم آن داشت. وی پس از انقلاب هیچ سمت رسمی قبول نکرد.
وی دبیر حزب جمهوری اسلامی در مشهد بود و سرانجام در روز ۷ مهر ۱۳۶۰ با انفجار انتحاری نارنجک یکی از اعضاء نفوذی سازمان مجاهدین خلق در محل دفتر این حزب در خیابان عشرت آباد مشهد که بعداً به نام او تغییر نام داد ترور شد و در محل دارالسلام حرم علی بن موسی رضا (امام هشتم شیعیان)، به خاک سپرده شد.
آثار