🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼🎼
❇️ درس چهارم ❇️
💠آشنایی با مقامات
🔴قسمت سوم
🎼 مقام سهگاه (سیکا)
🔷 نام دقیق این مقام : در عربی به آن سیکا و در فارسی به آن سهگاه میگویند.
🔶 معنای لغوی : ریشه این کلمه فارسی بوده و نام لحن و نوایی از الحان و نواهای موسیقی زیبای ایرانی است.
🔷 گستردگی و پیشینه : عدّهای بهترین جایگاه این مقام را در آذربایجان، و اهل آن را بهترین اجراءکنندگان این مقام میدانند و معتقدند که به مرور زمان این مقام در همه سرزمینها به خصوص در میان عربزبانان جایگاه و موقعیتی خاص برای خود کسب نموده است تا آن جایی که امروزه یکی از مقامات اصلی در میان الحان قرآن کریم است.
🔶 کیفیت آهنگ : سهگاه مقامی است که نسبت به سایر مقامها حالت تهییج و تطریب بیشتری دارد. در این مقام نوعی شور و هیجان و جهش وجود دارد که درصورت تطابق صحیح و به جا با مفهوم و معنای آیات، زیبایی دوچندان دارد و برای شنونده، هیجان و شور ایجاد میکند.
🔷 تطبیق این مقام با موضوع آیات : غالباً این مقام در آیات مربوط به بهشت و همچنین مضامینی چون «رحمت، شادی، فرح، بشارت، امید، رجاء، مفاهیم عشق، وعدههای الهی، مغفرت، صفات مؤمنان، پیروزی مسلمین، اجابت دعا و ...» خوانده میشود.
🔶 تأثیرات : الحان مقام سهگاه آرامشبخش و باعث لذت روح و جان است و غمها را میزداید و ریتم آن به گونهای است که حالت استهزاء، عتاب، خطاب، تمسخر و سرزنش را در ذهن شنونده تداعی میکند. همچنین حلاوت و شیرینی آن برانگیزندهٔ حس محبّت و عشق است.
🔷 جایگاه اجراء : بهصورت حرفهای و فنّی اگر نگاه شود، باید گفت که این مقام غالباً قبل و بعد از دو مقام چهارگاه و حجاز و بعد از مقام رست قابل اجراء میباشد و همچنین پس از مقام نهاوند نیز خوانده شده است.
🔶 بهترین اساتید در اجرای این مقام : استاد محمد رفعت که به واسطه نبوغ ذاتی اش در خلق الحان و اصوات، بنيانگذار سبک جديد و رايج در تلاوت قرآن کريم است و ميان قاريان مشهور جهان، به « قيثارة السماء » يعني گيتار آسمان ملقب شده است، در مقام سهگاه اجراهای استادانهای دارد.
استاد مصطفی اسماعيل هم در اکثر تلاوتهایش ، این مقام را با ظرافت تمام اجراء کرده است.
🔴یک نکته جالب توجه برای علاقهمندان به فراگیری مقامات قرآنی و همچنین علاقهمندان به استاد عبدالباسط اینکه، ایشان خیلی کم مقام سهگاه را در تلاوتهای خود بهکار برده است.
برخی از اهل فن میگویند استاد عبدالباسط فقط در سوره مبارکه "شمس" از آیه
«قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَکَّهَا ...» تا آخر عبارت
«نَاقَةَ اللّهِ وَ سُقْیَهَا» مقام سهگاه خوانده است.
🔷 گوشهها و نغمات فرعی مقام سهگاه : مهمترین گوشهها یا نغمههای فرعی این مقام، هزام و مویه هستند.
🔶 سهگاه در موسیقی سنتی ایرانی، در اشعاری با مضامین عشق ، محبت ، نعمت ، سرور و... و در موسیقی ملّی، برای نشاندادن حماسهها و شور رزمندگان و ایثارگریهای شهدا و ... استفاده شده است.
؛*┄┄┄┅═✧❁💠🌹💠❁✧═┅┄┄┄*
کانـال قـرآنـی نـغـمـههـای بـهـشـتـی
🆔 @Naghmehaye_Beheshti