سرّ مستجاب الدعوه بودن
بیشتر ما وقتی جایی میشنویم یا میخوانیم که کسی مستجاب الدعوه است یا بوده، توی دلمان آرزو میکنیم ای کاش جای او بودیم؛ چون در آن صورت نانمان توی روغن بود؛ دیگر هر خواستهای که میداشتیم بیبروبرگرد برآورده میشد.
اما واقعاً چه طور میشود که بعضی افراد مستجاب الدعوه میشوند؟
پاسخی که معمولا به این پرسش داده میشود این است: کسانی که به درجات بالایی از معنویت و قرب الهی رسیده باشند، مستجاب الدعوه می شوند. این پاسخ به یک معنا درست است؛ ولی کلی و مبهم است و قابل برداشتی نادرست: اینکه خیال کنیم این افراد چون دیگر خیلی با خدا رفیق شدهاند، او هم دیگر رویشان را زمین نمیاندازد و همهی خواستههایشان را برآورده میکند.
اما پاسخی درست و دقیق این است که
"انسانهای کاملی که حقیقت و ظرفیت خود را میشناسند، مستجاب الدعوه هستند؛ زیرا فقط چیزی را از خدا میخواهند که متناسب با ظرفیت و حقیقتشان است."(۱)
به عبارت دیگر شخص مستجاب الدعوه با اینکه ظرفیت وجودی گستردهتری نسبت به بقیه دارد؛ چیزی فراتر از حد خود از خدا طلب نمیکند؛ به همین خاطر است که هر چه طلب میکند از خدا، برآورده میشود.
به سخن خواجه حافظ
شکر خدا که هر چه طلب کردم از خدا
بر منتهای همت خود کامران شدم
بر خلاف ما که نه کامل هستیم؛ نه از میزان ظرفیتمان آگاهی داریم؛ لذا دعا کردن ما تیری است در تاریکی؛ ممکن است به هدف بخورد یا نخورد؛ چون مثلاً دچار گناهانی هستیم که باعث حبس دعا میشوند.
به قول خواجه حافظ:
از هر کرانه تیر دعا کردهام روان
باشد که زان میانه یکی کارگر شود
پس چیزی که این روزها در شبکههای اجتماعی زیاد میبینیم یا میشنویم که اگر فلان دعا یا ذکر را بخوانید یا فلان کار را انجام دهید، حتماً و صددرصد حاجتتان برآورده میشود، بیاساس است؛ باید گفت که شاید بشود شاید نشود؛ چون ما مستجاب الدعوه نیستیم.
ناگفته پیداست که رعایت آدابی که قرآن کریم و اهل بیت (علیهم السلام) برای دعا کردن فرمودهاند، احتمال استجابت را بیشتر میکند.
محمدرضا آتشین صدف
....................................................
(۱) فإن الكمّل المطّلعين بأعيانهم الثابتة و استعداداتها مستجابوا الدعوة، لأنهم لايطلبون من الله تعالى إلا ما يقتضيه استعداداتهم و أعيانهم (شرح فصوص قیصری، با تعلیقات علامه حسن زاده آملی، انتشارات بوستان کتاب قم، ۱۳۸۲، ج اول، ص ۱۹۸)
📌نیمکت کنار دکه پارک
@NimkatKP