✴️ بیهویتی و نوکری برای بیگانه / بخش دوم
🔸حالا طرف اگر سکوت کند یک مساله است و عیب و هنرش مشخص نیست، اما موضعگیری و اظهارات دو پهلو و چندشآور برخی از نمایندگان در ماجرای توهین اردوغان به ساحت مردم ایران به هیچ عنوان از خاطر مردم پاک نخواهد شد و آنها به یاد خواهند داشت که این اشباه الرجال چگونه در حالی که یک صندلی و کرسی قانونگذاری مجلس را اشغال کرده به صورت دو پهلو برای دشمن سینه چاک میکنند و از سوی دیگر با هویت تاریخی مردم فحش میدهند، نیازی نیست که از این افراد برده شود اما آنهایی هم که احتمالاً سکوت کردهاند از این قاعده مستثنی نیستند. برخی از این جماعت سال گذشته در ماجرای حمله اردوغان به شمال سوریه علناً از تجاوز نظامی به کشور دوست ایران حمایت کرده و عدهای دیگر در کنار کردهای تروریستِ مورد حمایتِ اسرائیل و امریکا ایستادند!!
🔸در این رابطه لازم است نکتهای را یادآور شوم که به این مهم بر میگرددو آن هم نقش هویت ملی در شکلگیری اینگونه مباحث است. هویت ملی یک مبحث مهم و عمیق است که پیوندی تاریخی با استقلال سیاسی، فکری و فرهنگی دارد. اینها لازم و ملزوم یکدیگر بوده و کشوری که هویت نداشته باشد معمولاً استقلال آن هم زیر سوال میرود و کشوری که بلحاظ سیاسی و فرهنگی دارای مشکل است نمیتواند هویت طلبی کند و ادعا کند که میتواند در دنیای امروز برای خود جای پایی باز کند. این که میبینید کشوری با حضور یک فرد با اندیشه و مقتدر در راس قدرت، قدرتمند میشود و با حضور فرد دیگری دچار ضعف و فتور میشود، دقیقا ناشی از همین مسئله است. این واقعیت نشان میدهد که افراد با اندیشه و مقتدر عمومآ افراد هویتطلب و عمیقی هستند که نگاهشان به تاریخ و داشتههای کشورشان برپایه اصول بنیادین بنیان گذاشته شده است. این اصول بنیادین به آنها میگوید که اگر میخواهید قدرتمند باشید باید به دشمن و رقبای پیرامونی خود فرصت فکر کردن و فعالیت جهت ضربهزدن به محیط داخلی را ندهید.
🔸اگر چنین افرادی به قدرت برسند و بخواهند حکومت تشکیل دهند نخستین کاری که میکنند به هویت گرایی روی میآورند و سعی میکنند در حوزه هویتی به دشمن منطقهای و رقیب دست به ایجاد تفاوتهای عمیق بزنند و نمونه عالی این کار را میتوان در تشکیل حکومت مقتدر و ملی شاه اسماعیل صفوی دید که به شکلی بسیار روشن و آشکار این نوع نگاه را اعمال کرد. شاه جوان صفوی با رسمیت بخشیدن به دین شیعه در قلمرو خود گام نخست را برداشت و با الگوبرداری از دیوانسالاری ایرانی تلاش کرد تا دولتی مدرن را شکل تشکیل دهد. جانشینان او برای اینکه هویتسازی را ادامه دهند، تلاشهای سترگی کردند. دعوت علمای شیعه از جبل عامل و منطقه الاحساء و ایجاد فضای فکری برای این عالمان دینی باعث شد ت مذهب شیعه به قوامی بسیار دست پیدا کند.
🔸در حوزه دیوانسالاری ایرانی نیز تلاشها به صورت شتابندهای در کار بود. این اقدامات به ویژه در دوره شاه عباس با شایسته سالاری و ایجاد ارتشی مدرن و جدید که در آن به غیر از قزلباشها، سایر شهروندان هم حضور داشتند (این رویه در دوره نادر هم با قدرت اعمال شد و یکی از عوامل مهم پیروزیهای نظامی ایران در آن دوران بود) تلاش کرد از همه اقوام در ارتش خود بهره بگیرد. ایجاد هویت به این دو موضوع ختم نشد و در سایر موارد هم ما شاهد ایجاد بسترهای هویتی هستیم، از موسیقی گرفته تا معماری و از احیای اعیاد ایرانی گرفته تا برگزاری عزاداری عاشورا و پس از آن برگزاری جشنهای عید نوروز در یک روز، نشان میدهد که این موضوع به خوبی برای مردم آن زمان جا افتاده است.
🔸میراث شاه اسماعیل چون پایههای عمیق و قدرتمندی داشت و بر اصول بنیادین و واقعی در حوزه سیاسی، مذهبی، فرهنگی، اجتماعی و نظامی اصیل بنیان گذاشته شده بود توانست بیش از دو قرن دوام بیاورد و اگر نبود تلاطمهای بینالمللی و فتنههای روباه پیر انگلیس، بدون شک نظامی که شاه اسماعیل بنیان گذاشته بود تا دهها سال بعد از آن نیز ادامه داشت کما اینکه چند دهه پس از سقوط صفویه در دوره نادری و زندیه هم آنها خود را تداوم دهنده حکومت بزرگ پیشین میدانستند و بنام یکی از نوادگان صفویه حکومت میکردند.
🔸ما امروز میراثدار این بنیان تمدنی قدرتمند هستیم. پیوندهایی که از دوره صفویه در ایرانِ ما شکل گرفته قدرتمندتر از آن است که فردی یا گروهی بخواهد با آن وارد جنگ شود. معیارهای گفتمانی تمدنی ایرانی – اسلامی به شکل مترقی همچنان در این میراث تمدنی وجود دارد و همین عاملی است که باعث میشود در تجاوز ارتش بعث قاطبه مردم ایران وارد جنگ شوند و در برابر زیادهخواهی امریکا مقاومت کنند و در مقابل گستاخی رئیسجمهور اخوانی ترکیه واکنشی تند نشان دهند.
@syriankhabar