روزتون منوربه انوارالهی🌹
آیه ۲۳۸ و ۲۳۹ بقره ( صفحه ۳۹)
حَافِظُوا عَلَى الصَّلَوَاتِ وَ الصَّلاَةِ الْوُسْطَى وَ قُومُوا لِلَّهِ قَانِتِينَ
بر نمازها و نماز ميانه مواظبت كنيد، و خاضعانه براى خدا به پا خيزيد.
فَإِنْ خِفْتُمْ فَرِجَالاً أَوْ رُكْبَاناً فَإِذَآ أَمِنْتُمْ فَاذْكُرُواْ اللَّهَ كَمَا عَلَّمَكُمْ مَّا لَمْ تَكُونُواْ تَعْلَمُونَ
پس اگر (از دشمن یا خطرى) بیم داشتید، پیاده یا سواره (به هر شكل كه مى توانید نماز گزارید) و آنگاه كه ایمن شدید خدا را یاد كنید، همانگونه كه آنچه را نمى توانستید بدانید به شما آموخت.
🟢معنای صلات [از ريشة صَلَیَ] «رويكرد» است. يعنی روی آوردن و توجه به كسی يا چيزی كه به آن علاقه و عقيده پيدا كردهايم.
🟤توجّه به
#نماز در لابلاى آیات مربوط به مسائل خانوادگى، اشاره به آن است كه غرائز و كشش هاى مالى و حقوقى همسر، شما را از نماز غافل نكند.
«حفظ نماز»👈🏻آشنایى با اسرار آن، انجام به موقع آن، صحیح بجا آوردن، فراگرفتن احكام و آداب آن و حفظ مراكز عبادت و تمركز فكر به هنگام اقامه ی آن است.
🟢در اين آيه نخست به مسلمانان دستور مى دهد كه بر تمام نمازها اهميت بدهند و بر آنها مواظبت و محافظت كنند و بخصوص نماز ميانى و وسطى را توصيه مى كند
در اينكه منظور از «صلوة وسطی»چيست ؟ مفسران ، تفسيرهاى زيادى ذكر كرده اند؛ بعضى آن را نماز ظهر، و بعضى نماز عصر، و بعضى نماز مغرب و بعضى نماز عشا و بعضى نماز صبح و بعضى نماز جمعه ، و بعضى نماز شب يا خصوص نماز وتر دانسته اند و براى هر يك از اين اقوال توجيهى ذكر کرده اند.
شايد علت اينكه قرآن در ميان نمازها «نمازوسطى» را تعيين نكرده ، اين باشد كه مؤمنان به يك يك نمازهاى پنجگانه به اميد اينكه همان نماز وسطى است اهميت بدهند مانند شب قدر كه ميان سه شب است و مؤمنان هر سه شب را به اميد شب قدر عبادت مى كنند.
🟤ممکن هم هست که اهمیت نماز را در «وسط» كار و اشتغال، و انصراف موقت از كار و پرداختن به ذكر خدا را نشان دهد.«وسط» بودن ميتواند در ميان جرّ و بحث و جنگ و جدال هم باشد و اتفاقاً سياق بحث آیات قبل که درباره طلاق و حقوق زنان در اختلافات زناشويی است و نیز آیه بعد که در مورد جنگ است، همین را میرساند و چه درمانی برای این دعواها بهتر از «نماز» و رويكردن به او در وسط مشاجرههاست؟
«قُومُواْ» فعل امر از قيام، برخواستنی مجازی از موضع نشستن و بی تفاوتی است.
🟢در دنباله آیه، پس از امر به محافظت بر نمازها، درباره كيفيت نمازها تذكر مى دهد و آن اينكه ايستادن شما براى نماز فقط براى خدا باشد«لِلَّهِ» یعنی در خواندن نماز ريا نكنيد! ديگر اينكه نماز را با حال خضوع و فروتنى در مقابل خدا بخوانيد. «قَانِتِينَ»
هر چه نمازگزار خضوع بيشترى كند، نمازش ارزش و معنويت بيشترى مى يابد و خواص و آثار و بركات آن زيادتر مى شود.
«قنوت» را اطاعت معنا كردهاند، اطاعتی كه در آن، هم پيوستگی و دوام باشد و هم خضوع و خشوع.
🟤در آيه بعد تاكيد مى كند كه در سختترين شرائط حتى در صحنه جنگ نبايد نماز فراموش شود منتها در چنين وضعى ، بسيارى از شرائط نماز همچون رو به قبله بودن و انجام ركوع و سجود به طور متعارف، ساقط مى شود.
و منظور از چيزهايى كه خداوند به مردم آموخته همان شرايع و احكام و از جمله احكام نماز است كه خداوند آنها را يا به وسيله قرآن و يا به وسيله پيامبرش به مردم ياد داده است.«كَمَا عَلَّمَكُمْ مَّا لَمْ تَكُونُواْ تَعْلَمُونَ»
بطور خلاصه در اين دو آيه، به مراقبت از نمازها و اجراى شايسته و بايسته آنها دستور داده شده است.
🌸🍃🌸🍃🌸
@Quranahlebayt