بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَنِ الرَّحِیمِ
السَّلاَمُ عَلَى مَهْدِيِّ الْأُمَمِ وَ جَامِعِ الْكَلِم
💠« روزبرگ شیعه »💠
موضوع امروز:
«رسم جاهلانه»
روز سهشنبه، ١٣٩٩/١٢/٢۶
✍️ مناسبت روز: امروز مناسبت خاصی نداریم؛ اما
امشب، آخرین شب چهارشنبه پایان سال (غروب سهشنبه) موسوم به «شب چهارشنبه سوری» است که در این مراسم که ظاهراً برگرفته از آیین زرتشتیان ایران قدیم بوده، مردم، آتش روشن کرده و از روی آن میپرند و خواهان آن هستند که آتش، تمام رنگ پریدیگی و زردی و بیماری و مشکلاتشان را بگیرد و به جای آن سرخی و گرمی و نیرو به آنها بدهد!
آنها مانند زرتشتیان قدیم که از آتش به عنوان یک موجودِ مقدس، مدد میگرفتند! از آتش، نیرو میخواهند و ناخواسته دچار شرک میشوند! چراکه
یک مسلمان علاوه بر توحید ذاتی و اعتقاد کامل به خداوند متعال، باید قائل به توحید افعالی نیز باشد، یعنی اینکه معتقد باشد که هیچ کاری در عالم صورت نمیگیرد و هیچ حادثه ای رخ نمیدهد مگر آنکه سلسله علل آن به خداوند منتهی شود! و به تعبیر دیگر، هیچ چیزی غیر از خدا در عالم، مؤثر نیست! بنابراین مدد خواستن از آتش برای سلامتی، از نظر شرع مقدس نوعی شرک است!
👈
هرچند برخی از ایرانیان، این عمل خود را توجیه کرده و می گویند این یک سنت ملّی است و اسلام به سنن ملتها احترام میگذارد!
البته این جمله تا حد زیادی نیز صحیح است و
اسلام به آن دسته از سنن ملتها که مبنای عقلی داشته باشند و برخلاف دستورات شرعی نباشند، احترام میگذارد، مثلاً «آیین عید نوروز» در ایران که مبنای عقلی دارد و آن، این است که نیاکان ما، بهترین روزهای سال را که طبیعت در نقطه تعادل قرار گرفته، برای شادی، سیاحت و تفریح و دید و بازدید و صله رحم انتخاب کردهاند و این آیین، نوعی توجه به خالق هستی است و اگر به دور از گناه و لهو و لعب برگزار شود، مورد تأیید اسلام است!
اما در مورد سنتهای جاهلانه که نه مبنای عقلی و نه مجوز شرعی دارند، اسلام به شدت مبارزه نموده، تا حدی که قرآن کریم یکی از مشکلات همه پیامبران را، تقلید امت ها از آباء و اجداد خود می داند که مثلاً وقتی به آنها می گفتند چرا بت میپرستید و یا دختران خود را زنده به گور میکنید؟ آنها می گفتند: ما پدران خود را بر این راه یافته ایم و ما راه آنها را ادامه می دهیم! همانطور که امروز نیز عدهای، آیین چهارشنبه سوری را سنت پدران خود میدانند و می گویند ما آیین پدرانمان را پاس میداریم!
استاد شهید مطهری (ره) در جواب این عده فرمودهاند:
«شاید پدران ما دقت و فهم لازم در این زمینه را نداشتهاند، آیا ما بازهم باید کار آنها را تکرار کنیم؟! این گونه آیین ها، سند نادانی یک ملت است و ما باید روی آن را بپوشانیم نه اینکه هر سال، آن را تجدید نمائیم! وقتی ما این کار را انجام دهیم، زبان حال ما این است که میگوییم که ما چنین پدران و اجداد ناآگاهی داشته ایم!»
👈
البته متأسفانه این رسم جاهلی در سالیان اخیر از حالت سنت قدیمی خود نیز خارج و تبدیل به تهدیدی ملی برای ایرانیان شده است به طوری که هر ساله آمارهایی مبنی بر فوت و یا نقص عضو ناشی از انفجار مواد محترقه از اخبار به سمع و نظر مردم میرسد!
ایجاد رعب و وحشت، مردمآزاری، خسارت به اموال عمومی و ... از جمله چالشهایی هستند که امروزه در مراسم شب چهارشنبه سوری به وجود آمده، که این رذیلتهای اخلاقی را، حتی غیر مسلمانها نیز نمیپسندد و این موضوع که یک مسأله ضد اخلاقی و وجدانی است را، همهی ادیان الهی و حتی غیر الهی، مردود میدانند!
اسلام نیز بهعنوان آخرین و کاملترین دین الهی به شدت آن را مذمت و نهی نموده، بهگونهای که پیامبر گرامی اسلام(ص) فرمودند:
«در روز قیامت، بدترین انسانها نزد خداوند کسى است که مردم از شرّ او در امان نباشند!» (بحار ، ج ٧، ص ٢١٧) و در روایتی دیگر نیز فرمودند:
«مسلمان کسى است که مردم از دست و زبان او در امان باشند» (الکافی، ج ٢، ص ٢٣٣)
✍️ در پایان تذکر این نکته لازم است که اسلام نه تنها با شادی و شاد بودن مردم، مشکلی ندارد! بلکه انسانها را به خوش خلق بودن و داشتن صفات نیکوی اخلاقی دعوت کرده و رسول گرامی اسلام را به عنوان خوش اخلاقترین فرد جامعه معرفی نموده است! و ائمه اطهار (ع) تاکید فرمودهاند که یکدیگر را شاد کنید تا در قیامت، خداوند شادتان کند! (الکافی، ج٢، ص١٩٧)
اما شادی در اسلام، اصولی دارد و باید دارای منطق و طبق موازین انسانی باشد؛ نه اینکه بر اساس یک رسمِ خرافیِ شرک آلود و با ایجاد خطر و تهدید و آزار برای مردم و برپاکردن آتش و آلودگی صوتی و تضییع حقالناس بخواهیم شاد باشیم!
بنابراین باید گفت که چهارشنبهسوری، نه با منطق عقل و نه با احکام شرع، مطابقت ندارد و این عمل با شأن، منزلت، معرفت، بصیرت مردم مسلمان ایران نیز سازگار نیست!
✅ با ما همراه شوید...👇👇👇
https://eitaa.com/ROOZBARG