🔴 آیا «وجود منازعات شدید» را باید اصل اساسی در انتخابات قرار داد؟
🔴 آیا انتخابات خوب، انتخاباتی است که نامزدها با هم دشمن باشند؟
🔴 برای اینکه مردم انگیزۀ مشارکت پیدا کنند، حتماً باید دعوایِ جناحی راه بیفتد؟
➖این انتخابات بهگونهای شده که از دعواهای تند جناحی نجات پیدا کرده است. رقیب این انتخابات در واقع «بیمسئولیتی و انگیزه پیدانکردن برای شرکت در انتخابات» است. بر این رقیب باید پیروز شد.
➖دشمنان کشور میگویند «این انتخابات بدون رقابت شده!» یا «این انتخابات انگیزه ایجاد نمیکند برای مشارکت مردم!» برخی از دوستان هم از سرِ دلسوزی شبیه این حرف را میزنند.
➖ بنده فضای این انتخابات را فضای غیر رقابتی نمیدانم بلکه «فضای رقابتیِ اصیل» میدانم، رقابت اصیل، چیزی غیر از رقابت بین دوقطبیهای کاذب یا دعواهای جناحی است که در این دعواها معمولاً ضعیفترین افراد، بالا میآیند.
➖برخی میگویند: اگر سیاسیون در رقابت انتخاباتی، وحشیانه بهجان هم نپرند، جمهوریّت از بین میرود! این چه معنایی از جمهوریّت است که بعضیها برای مردم بیان میکنند؟!
➖آیا انتخابات خوب در این کشور، انتخاباتی است که حتماً نامزدهای انتخابات با هم دشمن باشند؟! یعنی ما افرادی را تربیت کردیم که همه شایستۀ ریاستجمهوریاند و با هم دشمناند؟! برخی میگویند: تا اینها با هم دشمن نباشند انتخابات نمیچسبد؟!
➖اصلاً در سلامت سیاسی یک جامعه و در امکان نجات یک جامعه باید تردید کرد وقتی افرادی که در مظانّ انتخاب ریاستجمهوری قرار میگیرند با هم دشمنی کنند. آیا این جامعه به خیر و صلاح خواهد رسید؟
➖انتخابات باید بهجایی برسد که گزینههای مختلف، با ادب، با شعور، با نجابت، و با احترام گذاشتن بههم برنامۀ خود را ارائه بدهند، نه اینکه بههم تیکه بیندازند، توهین کنند، تهمت بزنند و همدیگر را تخریب کنند.
➖باید برای مردم جابیندازیم که اصل انتخابات باید برادرانه و متخصّصانه و همراه با دوستی و آرامش باشد، در چنین شرایطی است که شایستهترین افراد بالا میآیند.
➖بله در این انتخابات نمایندگان همه فرقههای سیاسی حضور ندارند که اتفاقاً مسبب وضع موجود بودهاند. البته اگر بودند هیجانانگیزتر میشد و اتفاقاً برد شیرینتری نصیب نمایندگان تفکر انقلابی میشد. حالا به دلایل محدودیتهای قانونی، آن افراد حضور ندارند و انتخابات توأم با جنجال نیست چون آنها معمولاً حضورشان با منازعات شدید سیاسی همراه است. آیا «وجود منازعات شدید» در انتخابات، باید اصل قرار بگیرد؟
👤علیرضا پناهیان - ۱۴۰۰/۳/۶
#انتخابات