#تدبر
🔴 و ما ادراک ... ؟!
✅ در قرآن ۱۳ بار ترکیب سؤالی «و ما ادراک؟» تکرار شده است و میتوان آن را یکی از شیوههای بیانی قرآن برشمرد. هدف از این نوع مخاطبه، توجه دادن ما به مسئلهای مهم است که تاکنون به ماهیت و عمق آن توجه نداشتیم. هدف، ایجاد تأمل و تفکر بیشتر یا حداقل جدیتر گرفتن آن پدیده است. عبارت «و ما ادراک» را بیشتر «و تو چه میدانی؟» و یا «و چه چیز تو را آگاه کرد؟»، ترجمه کردهاند. چون انسان بر اساس علم و عقل خود نمیتواند به این حقایق پی ببرد و لازم است خداوند از طریق «وحی»، ما را نسبت به آن آگاه سازد.
🔸موضوع بیشتر سؤال «و ما ادراک؟» در قرآن کریم، مسایل ماورایی و غیبی و دور از فهم و درک انسان است،
👌 یعنی عقل آدمی به آن راه ندارد، مانند «کیفیت» دوزخ و روز قیامت: وَ مَا أَدْرَاكَ مَا سَقَرُ (مدثر/۲۷) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا الْحَاقَّة ُ(حاقة/۳) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا يَوْمُ الْفَصْلِ (مرسلات/۱۴) مَا أَدْرَاكَ مَا يَوْمُ الدِّينِ (انفطار/۱۷,۱۸) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا سِجِّينٌ (مطففين/۸) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا الْقَارِعَةُ (قارعة/۳) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا هِيَهْ (قارعة/۱۰) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا الْحُطَمَةُ (همزة/۵).
👌 شاید میخواهد بگوید قیامت و دوزخ و آتش جهنم، آن نیست که شما تصور میکنید. البته آنچه هم گفته شده در قالب تمثیل و تقریب به ذهن است نه حقیقت و ماهیت آن!
🔹از دیگر مواردی که عبارت «و ما ادراک؟» در قرآن آمده است: وَ مَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ (قدر/۲) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا عِلِّيُّونَ (مطففين/۱۹) وَ مَا أَدْرَاكَ مَا الطَّارِقُ (طارق/۲)
👌منظور از «و ما ادراک» در سورهی بلد
این است که مردم، معنای واقعی دین را نمیفهمند، میفرماید: «... مگر راه خوب و بد را جلوی پایش نگذاشتیم؟!
چرا برای عبور از گردنهی سخت، تلاش نمیکند؟!
✅«و ما ادراک ما العقبه» و چه چیز تو را آگاه کرد که گردنه چیست؟!»
👌 سپس دینداری واقعی را تبیین میکند:
« آزاد کردنِ بردهای یا غذا دادن در دوران سختی به یتیمی خویشاوند یا فقیری زمینگیر.
👌مهمتر از همه، جزو کسانی باشد که ایمان آوردهاند و یکدیگر را به صبر سفارش کردهاند و همدیگر را به مهرورزی توصیه نمودهاند. آری؛ چنین افرادی اهل سعادت و خوشبختیاند. »(بلد/۱۰ تا ۱۸)
❣
با قران آشنا شوید تا سعادتمند شوید
💌 کانالڝهـبـــــایِבل
@SaaHBaa
🌱