▪️
شخصیت شناسی #سلمان_العوده💢
💢سلمان بن فهد بن عبد الله العودة الجبري الخالدي از علمای جریان سروریه (الصحوه) عربستان در جمادى الأولى 1376هـ برابر با 14 دسامبر ۱۹۵۶ در روستای بصر واقع در منطقه قصیم عربستان سعودی به دنیا آمده است.
💢زندگی نامه
🔻سلمان عوده در دوران تحصیلش قرآن و کتاب های محمد بن عبدالوهاب (همچون اصول ثلاثه و قواعد اربعه و توحید) و بلوغ المرام في أدلة الأحكام ابن حجر عسقلانی و مختصر صحيح مسلم منذری و دیگر کتب را حفظ کرده بود. همچنین عقیده واسطیه و شرح رحبیه را نزد صالح بلیهی و محمد بن صالح المنصور خوانده است.
🔻او از دانشکده شرعیات دانشگاه قصیم فارغ التحصیل شده و دکترایش را در موضوع اصول فقه دریافت نموده و به تدریس در دانشگاه محمد بن سعود مشغول گردید.
🔻سلمان العوده نزد علمایی همچون عبد العزيز بن باز، محمد بن صالح العثيمين، عبد الله بن جبرين و الشيخ صالح البليهي درس خوانده است.
🔻وی کتابهای سید قطب و محمد قطب را مطالعه کرده و درباره سید قطب می گفت بعضی گمان می کنند سید قطب بعضی از افراد و اجتماعات را تکفیر و نسبت جاهلیت داده است در حالی که در کلام سید قطب حرارتی است که در کلام محمد عبده و دیگران بوده است.
🔻از شخصیت هایی که بر سلمان العوده تاثیر گذاشت، محمد سرور زین العابدین (رهبر جریان سروریه) بوده است و سلمان العوده از شاگردان ایشان به حساب می آید.
💢
سلمان العوده از منظر علمای وهابی
🔻بن باز در تقریظ خودش بر کتاب العزلة والخلطة سلمان عوده، وی را علامه خطاب می کند و می گوید: این کتاب دارای ارزش زیادی است و به طالبین علم سفارش می کنم این کتاب را بخوانند و از آن استفاده بکنند.
💢
مخالفت برخی علمای وهابی با سلمان العوده
🔻بن عثيمين با ترجيح شنیدن سخنرانيهاي بن باز و الباني، گوش دادن به نوارهاي سخنراني سلمان العوده و سفر الحوالي را منع کرده است.
🔻مقبل بن هادي الوادعي، سلمان العوده را بدعتگذار ميخواند.
🔻دكتر ابراهيم بن محمد الصبيحي، عضو هيئت تدريس در دانشگاه اسلامي امام محمد بن سعود در رياض، كتابي با عنوان "
حتي لايقع الحرج" بر ضد كتاب سلمان العوده با عنوان "
إفعل و لاحرج" نوشت كه در آن، به نقد ديدگاههاي سلمان العوده درباره مناسك حج ميپردازد. جالب آنكه اين كتاب انتقادي همراه با مقدمه چند شخصيت برجسته وهابي دولتي عربستان به چاپ رسيده است، چنانکه مفتي عام عربستان سعودي، عبدالعزيز آل شيخ و رئيس مجلس قضايي اعلی، صالح اللحيدان و نیز صالح فوزان بر اين كتاب مقدمه نوشتهاند.
💢
برخی دیدگاه های ایشان
🔻عدم رانندگی زنان عربستانی: سلمان عوده مخالف رانندگی خانم های عربستانی بوده است و این فکر خودش را در سال 1990 تحت عنوان (
لسنا أغبياء بدرجة كافية؛ ما به اندازه کافی احمق نيستيم) معرفی کرده است.
🔻وی مواضع تندی علیه شیعیان و علمای شیعه دارد. همچنین قائل است که فرق شیعه و اهل سنت در اصول است نه اینکه در فروع باشد. وی شیعیان را از دایره اسلام خارج می داند و اعتقاد دارد شیعیان مسلمان نیستند.
⛔️در حالی که این موضع سلمان العوده خلاف سلف و علمای اهل سنت است چون سلف حتی خوارج را بخاطر تکفیر صحابه از دایره اسلام خارج نمی دانستند و آنها را مسلمان می دانستند.
🔻جنگ با اسرائیل: سلمان عوده معتقد است اجتماع یهود در فلسطین و تشکیل دولت در فلسطین در واقع وعده پیامبر ص بوده است برای کسانی که جنگ و قتال با یهود را کنار گذاشتند لذا در فلسطین یهودی ها تشکیل دولت دادند و اهل فساد هستند چون مسلمانان دیگر با یهودیان (بر خلاف دستور پیامبر ص) نمی جنگند.
⛔️این تفکر سلمان عوده بر خلاف حکام سعودی است که با یهود و آمریکا ارتباط دارند بدون اینکه در مقابل آنها موضعی بگیرند.
🔻سلمان العوده خروج بر حاکم ظالم را جایز نمی داند و لکن امر به معروف و نهی از منکر بر حاکم جائر و ظالم، لازم و واجب است. اگر حاکم کفر بواح (آشکار) انجام دهد عزلش واجب است و اطاعت از حاکم جائر و ظالم در جهاد واجب است ولی در معصیت از او اطاعت نمی شود.
🔻سلمان عوده اعتقاد دارد اهل حدیث همان اهل سنت و جماعت و فرقه ناجیه هستند و در مقابل اهل حدیث اهل رای هستند و اهل رای نظر و قیاس خودشان را بر کتاب و سنت مقدم می کنند و اهل تاویل هستند و تقلید از غیر مذاهب اربعه را جایز نمی دانند و کسی که خارج از مذاهب اربعه باشد را گمراه می دانند.
💢
فعالیت های سیاسی
🔻در اوایل دهه نود، سلمان العوده با جمعی از بزرگان (جریان الصحوه)، کنوانسیون و پیمانی را به نام (یادداشت نصیحت گرانه)، تدوین نموده و در آن خواهان اصلاحات سیاسی و دینی و تغییرات مسالمت آمیز در کشور سعودی شدند که در نتیجه آن وثیقه، پادشاه وقت ملک فهد بن عبدالعزیز مجلس شورای نمایشی و غیر انتخابی را در سال ۱۹۹۲م تأسیس نمود.