#سبك_زندگی
#فقه_زندگی
#زندگی_پاک
#احکام_ماهواره
📡 آنتن ماهواره
❓ حكم خريد و فروش آنتن ماهواره چيست؟
✅ آيات عظام امام و وحيد: اگر منافع حرام و نامشروع آن بيش از منافع حلال آن باشد به گونه اى كه منافع حلال بسيار نادر گردد، خريد و فروش آن جايز نيست و اگر قانونى در اين زمينه وجود دارد بايد مراعات گردد.
✅ آیتالله بهجت: با توجه به اينكه استفاده از منافع حرام و نامشروع آن، بيش از منافع حلال است به گونه اى كه استفاده منافع مشروع آن بسيار نادر است، خريد و فروش آن جايز نيست.
✅ آيات عظام تبريزى و فاضل: خريد و فروش آن درصورتى كه به منظور استفاده حرام نباشد، اشكال ندارد. [و اگر قانونى در اين زمينه وجود دارد] بايد بر طبق آن عمل شود.
✅ آيات عظام خامنه اى و مكارم: دستگاه مذكور، هر چند از آلات مشترك است كه قابليت استفاده حلال را دارد؛ ولى چون غالبا از آن بهره بردارى حرام مى شود و افزون بر اين بهره گيرى از آن در خانه، مفاسد ديگرى را هم در بر دارد، بنابراين خريد و استفاده از آن در خانه جايز نيست، مگر براى كسى كه اطمينان دارد از آن استفاده حرام نمى كند و نصب آن در خانه نيز مفسده ديگرى در بر ندارد و اگر قانونى در اين زمينه وجود دارد، بايد رعايت شود.
✅ آیتالله سيستانى: خريد و فروش آن جايز نيست؛ مگر در صورتى كه اطمينان پيدا كند كه خود و يا ديگران از آن استفاده حرام نمى كنند.
✅ آیتالله صافى: خريد و فروش و استفاده مشروع از آن، در صورتى كه مجتهد جامع شرايط به ملاحظه مصالح مهمه اى آن را ممنوع نكرده باشد، اشكال ندارد.
✨ تبصره 1: مراجع تقليد در اصل جواز خريد و فروش آلات مشتركى كه داراى منافع حلال و حرام بوده و نيز در حرمت آلاتى كه منافع مقصود و غالبى آن نامشروع بوده و يا استفاده از منافع حلال و مشروع آن در بين مردم بسيار نادر بوده، اختلاف نظر ندارند؛ بلكه اختلاف نظر تنها در مورد و مصداق آن است؛ يعنى، آيا استفاده از برنامه هاى علمى و قرآنى دستگاه ماهواره، در بين مردم در حد وفور است يا اينكه اين دستگاه منافع حرام و نامشروعش بسيار بوده و به گونه اى است كه زمينه دريافت برنامه هاى فاسد و مخرب را كاملاً فراهم مى سازد؟ هر يك از مراجع تقليد در اين زمينه (مصداق) برداشت و نظرى داشته و در قالب فتوا ارائه داده اند و عده اى از آنان به فتواى كلى اكتفا نموده و تشخيص آن را به عرف واگذار كرده اند.
✨ تبصره 2: با توجه به اينكه مسأله ترويج دستگاه ماهواره در كشور ايران بعد از رحلت امام خمينى مطرح گرديد؛ از اين رو نظر ايشان در خصوص ماهوار در دست نيست؛ ولى با توجه به مسأله 2 از كتاب تحريرالوسيله (در باب مسائل مستحدثه)، مى توان نظر ايشان را به دست آورد كه در متن به آن اشاره شده است.
🆔
@ShamimeOfoq