🟡 شبهه
دین آدم بد را بدتر میکند، باید اول به انسانیت و اخلاق پرداخت!
🟢 پاسخ
✍️ حجتالاسلام دکتر
#قربانی_مقدم
🔹این ادعا که از سوی برخی روشنفکر نماها مطرح میشود، ادعای قشنگ اما غلطی است. مدعی اگر خود را دیندار و مسلمان میداند، باید بداند که حرف قرآن این نیست. در آیات متعددی از قرآن، خود دین وسیله تزکیه نفس و رشد اخلاق معرفی شده است:
.... لَقَدْ مَنَّ اللَّهُ عَلَى الْمُؤْمِنِين إِذْ بَعَثَ فِيهِمْ رَسُولًا مِنْ أَنفُسِهِمْ يَتْلُو عَلَيْهِمْ آيَاتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتَابَ وَ الْحِكْمَةَ ... (آل عمران: ۱۶۴)
همچنین از نظر قرآن، بازداشتن از زشتیها و بدیها از اوصاف نماز است. ( عنکبوت: ۴۵)
ممکن است کسی بگوید: سوءاستفاده از دین است که داعش، خوارج و سایر تندروها را ایجاد میکند!
پاسخ واضح است: پس اولاً دین "بد را بدتر" نکرده و سوءاستفاده از آن مشکلساز است. ثانیاً سوءاستفاده از هر چیزی نه تنها ممکن است بلکه بارها صورت گرفته است؛ مگر از مقولههای انسانی مانند آزادی، حقوق بشر و... سوءاستفاده نشده است؟ مگر از علم کم سوءاستفاده شده است؟
اما دین، با مقولههایی همچون علم و شعارهای حقوق بشری تفاوت مهمی دارد؛ این موارد نمیتواند خودبخود جلوی سوءاستفاده را بگیرد اما دین صحیح و جامع و کامل خود، جلوی سوءاستفاده را میگیرد؛ زیرا دین به مرور زمان اراده دیندار را مطیع و بلکه منطبق با اراده خالق مهربان میکند.
اگر سوءاستفادهای از دین شده است، از این دو سبب نشأت گرفته است:
🔹برخورد گزینشی با دین
🔹کجفهمی در دین (گرفتن دین از غیر اهل آن)
هر دو را قرآن کریم هشدار داده است؛ برای مورد اول آیه ۱۵۰ سوره نساء، و برای مورد دوم آیه ۴۷ سوره نحل.
بله این برخورد گزینشی با دین و کجفهمی دینی است که «بد را بدتر» میکند. و صد البته "بدتر" بودن فقط به خشونتها و افراطهای داعشگون نیست، تفریطهای این روشنفکران هم که ناشی از برخورد گزینشی با دین و کجفهمی دینی است، نوعی "بدتر" شدن و چه بسا خطرناکترین آن باشد! چون نه این افراد تنها خود منحرف میشوند، بلکه به اسم روشنفکری، موجب انحراف قشر وسیعی از جامعه میشوند.
🆔
@Shobhe_ShenaSi