🌸🍃🌸🍃
📛نماز از واجبات و
ضروریات دین است و ترک آن گناه کبیره شمرده می شود. اهمیت آن در حدی است که پذیرفته شدن همه اعمال انسان به پذیرفته شدن نماز بستگی دارد. حضرت رسول اکرم (ص) میفرماید: «أوّلُ مَا ینظُرُ فِی عَمَلِ العَبد فِی یومِ القیامَة فِی صَلاتِه، فَان قُبِلَت نَظرَ فِی غَیرها، وَ إن لَم تقبل لَم ینظر فِی عَمَلِه بِشَیء»
«اول چیزی که از عمل بنده در روز قیامت به آن توجه میشود، نماز او است، اگر قبول شد به دیگر اعمالش نظر میشود، و اگر پذیرفته نشد، به عملش نگاه نخواهد شد.»
🌸نماز، بازدارنده از زشتیها
خداوند در قرآن کریم فرموده :
«اتْلُ ما أُوحِی إِلَیک مِنَ الْکتابِ وَ أَقِمِ الصَّلاةَ إِنَّ الصَّلاةَ تَنْهی عَنِ الْفَحْشاءِ وَ الْمُنْکرِ وَ لَذِکرُ اللَّهِ أَکبَرُ وَ اللَّهُ یعْلَمُ ما تَصْنَعُونَ»
«آنچه را از کتاب آسمانی به تو وحی شده تلاوت کن، و نماز را بر پا دار که نماز (انسان را) از زشتیها و منکرات باز میدارد و خداوند میداند شما چه کارهایی انجام میدهید.»
هر نمازی به همان اندازه که از شرایط کمال و روح عبادت برخوردار است نهی از فحشا و منکر میکند، گاه نهی کلی و جامع و گاه نهی جزئی و محدود. ممکن نیست کسی نماز بخواند و هیچگونه اثری در او نبخشد، هر چند نمازش صوری باشد و هر چند آن شخص آلوده گناه باشد. البته این گونه نماز تاثیرش کم است، این گونه افراد اگر همان نماز را نمیخواندند، از این هم آلودهتر بودند.
📗تفسیر نمونه ، ج۱۶، ص ۲۸۵
🍃اما سؤالی که مطرح میشود این است که اگر نماز، انسان را از فحشا و منکر باز میدارد، چرا بسیاری از نماز گزاران مرتکب کبائر و منکرات میشوند؟
جواب این سؤال این است که بازداری از گناه، اثر طبیعی نماز است؛ چون نماز توجه خاصی است از بنده به سوی خدای سبحان، لیکن این اثر تنها به مقدار اقتضا است، یعنی اگر مانع و یا مزاحمی در بین نباشد، اثر خود را میبخشد، و نمازگزار را از فحشا باز میدارد، ولی اگر مانعی و یا مزاحمی جلو اثر آن را گرفت، دیگر اثر نمیکند، و در نتیجه نمازگزار، آن کاری که انتظارش را از او ندارند، انجام میدهد. خلاصه یاد خدا و موانعی که از اثر او جلو میگیرند، مانند دو کفه ترازو هستند؛ هر وقت کفه یاد خدا چربید، نمازگزار گناه نمیکند، و هر جا کفه آن موانع چربید، کفه یاد خدا ضعیف میشود و نمازگزار از حقیقت یاد خدا منصرف میگردد و گناه را مرتکب میشود.
🌸🍃چون وجوب نماز از احکام بدیهی و ضروری اسلام است، پس کسی که از روی انکار نماز نخواند، از دین اسلام خارج شده است؛ زیرا انکار نماز، انکار رسالت پیامبر و قبول نداشتن قرآن است.
امام باقر (ع) به نقل از رسول خدا (ص) میفرماید: «مَا بَینَ الْمُسْلِمِ وَ بَینَ الْکافِرِ إِلَّا أَنْ یتْرُک الصَّلَاةَ الْفَرِیضَةَ مُتَعَمِّداً أَوْ یتَهَاوَنَ بِهَا فَلَا یصَلِّیهَا» «بین مسلمان و کافر فاصلهای نیست، مگر این که مسلمان نماز واجب را عمدا ترک کند یا آن را بیاهمیت بداند و نخواند.»
کفر مطرح شده در روایات، کفر از دیدگاه فقهی نیست؛ یعنی احکام کفر بر او بار نمیشود. (یکی از دلایلی که) به تارک الصلاة، کافر اطلاق شده، اهمیت دادن به موضوع نماز و ترک نکردن آن است؛ البته اگر کسی از روی انکار نماز نخواند، در اصطلاح فقه هم به او کافر میگویند، زیرا منکر ضروری دین است.
🌸🍃
🚫 آثار ترک نماز :
🍃دوزخ، ارمغان ترک نماز
«فیِ جَنَّاتٍ یتَسَاءَلُونَ• عَنِ الْمُجْرِمِینَ• مَا سَلَککمُْ فیِ سَقَرَ• قَالُواْ لَمْ نَک مِنَ الْمُصَلِّینَ»
📗سوره مدثر ، آیه ۴۰تا ۴۳
«آنها در باغهای بهشتند و سؤال میکنند از مجرمان. چه چیز شما را به دوزخ وارد ساخت؟! میگویند: ما از نمازگزاران نبودیم».
این آیات گوشهای از شرح حال اصحاب یمین و گروه مقابل آنهاست. آنها به چند گناه بزرگ خویش در این رابطه اعتراف میکنند: یکی از این گناهان ترک نماز است؛
🌱 ترک نماز و محرومیت از شفاعت
امام صادق (ع) فرمود: «شَفَاعَتنَا لاتَنالُ مُستَخِفا بِصَلاتِه»
«و شفاعت ما نمیرسد به آنکه نماز را سبک میشمارد.»
🍃سبب تسلط شیطان:
امام صادق (ع) از پدرش نقل کرده است که رسول خدا (ص) فرمود: «شیطان همواره از پسر آدم وحشت دارد و فاصله میگیرد تا هنگامی که نمازهای پنج گانه اش را در وقتش به جا میآورد. پس هرگاه آنها را ضایع کرد بر او جرأت پیدا میکند و او را بر گناهان بزرگ وارد میسازد.»
📗ثواب الأعمال و عقاب الأعمال، ص ۲۳۰
@Shohadasharmandeimm