#متن_سخنرانی_فارسی
🖌 متن سخنرانی حجه الاسلام سید مهدی توکّل
🔷 جلسۀ یازدهم (4 اردیبهشت سال 1400)
✅ موضوع: شرح دعای روز یازدهم ماه مبارک رمضان
🍁 اللَّهُمَّ حَبِّبْ إِلَيَّ فِيهِ الْإِحْسَانَ وَ كَرِّهْ إِلَيَّ فِيهِ الْفُسُوقَ وَ الْعِصْيَانَ وَ حَرِّمْ عَلَيَّ فِيهِ السَّخَطَ وَ النِّيرَانَ بِقُوَّتِكَ يَا غَوْثَ الْمُسْتَغِيثِينَ؛ خداوندا در اين روز احسان و نيکي را نزدم محبوب گردان و گناه و نافرماني را نزد من مکروه و ناسپند ساز و غضب و آتش جهنمت را بر من حرام نما به قدرتت ای دادرس دادخواهان.
1️⃣ ابتدا از خداوند می خواهیم احسان و نیکوکاری را نزد ما محبوب قرار دهد.
فطرت انسان به سوی کار خوب، مهربانی، ایجاد صلح و صفا و انجام کارهای خداپسندانه گرایش دارد ولی گاه هنگامی که انسان به زرق و برق دنیا مأنوس می شود به تدریج به دنبال این می رود که همۀ منفعت ها و خوبی ها را برای خودش بخواهد و در نتیجه حقوق دیگران را پایمال می کند و آن فطرت اصلی اش در پوشش قرار می گیرد که از خدا می خواهیم آن پوشش را کنار بزند و همان فطرت اصلی را برای ما جلوه گر سازد.
قابل توجه اینکه همان گونه که انسان نسبت به دیگران نیکوکار است باید نسبت به خودش هم با انجام اعمال صالح و ترک گناه نیکوکار باشد.
احسان به دیگران و احسان به خویشن در آیات متعدد قرآن منعکس شده است از جمله می خوانیم: «باتقوایان همان كسانى هستند كه در توانگرى و تنگدستى، انفاق مىكنند (این یعنی احسان به دیگران)؛ و خشم خود را فرو مىبرند؛ و از خطاى مردم درمىگذرند (این یعنی احسان به خویشتن) و در انتهای آیه می خوانیم: و خدا نيكوكاران را دوست دارد» (آل عمران / 134)
احسان همچنین، هم کمک های مادی را شامل می شود مانند انفاق و هم کمک های معنوی مانند نشر علم، محبت و مانند آن.
ثمرۀ کسی که این گونه به دیگران و به خویشتن نیکی می کند بهشت است که هر آنچه بخواهند خداوند در اختیارشان قرار می دهد همان گونه که خداوند می فرماید: «لَهُمْ ما يَشاؤُنَ عِنْدَ رَبِّهِمْ ذلِكَ جَزاءُ الْمُحْسِنينَ» (زمر / 34)
نکتۀ دیگر در این بخش از دعا این است که ما ممکن است کار خوب و نیکو (مانند نماز و روزه) را انجام دهیم ولی گاه این کارها را به عنوان یک وظیفه و چیزی که باید انجام داد انجام می دهیم نه اینکه عاشقِ این کارها باشیم و آنها را از روی علاقۀ قلبی انجام دهیم که در واقع از خدا می خواهیم ما را عاشق این کارهای خوب قرار دهد.
2️⃣ آنگاه از خداوند می خواهیم که فسق و عصیان را نزد ما مکروه قرار دهد.
در واقع خداوند بر اساس آیۀ هفتم از سورۀ حجرات این دو را در فطرت هر انسانی مکروه و ناپسند قرار داده است ولی همان گونه که گفتیم اگر انسان با گناه و معصیت خو بگیرد، زشتی گناه نزد او کمرنگ می شود. بنابراین از خداوند می خواهیم که زشتیِ نافرمانی و پلیدی گناه را نزد ما برجسته سازد و ما را به هما فطرت اصلی بر گرداند.
حتی کسانی که اهل گناه هستند از رفتار خداپرستان خوششان می آید و افراد امین، راستگو، مهربان، کسانی که در معاملات خیانت نمی کنند، عفت و پاکدامنی به خرج می دهند و راست کردار هستند را دوست دارند. در میان غرب هم که بی بند و باری رایج است کسانی که اهل عفت و پرهیزکاری هستند احترام بیشتری دارند. این همان است که خداوند در قرآن در مورد کفار می فرماید: چه بسیار افراد کافر هستند که واقعا دوست داشتند مسلمان بودند». (حجر / 2)
بنابراین از خدا می خواهیم ما را به این درک برساند که بدانیم گناه نوعی عفونت، پلیدی، رفتن به وادی ظلمت و بی پناهی است.
3️⃣ آنگاه می خواهیم که خداوند ما را از غضب و آتش دوزخ نجات دهد.
سخط و غضب الهی هم در این دنیا می تواند به سراغ انسان بیاید هم در سرای آخرت ولی آتش مخصوص آخرت است. غضب الهی در دنیا در قالب، سیل ها، عدم استجابت دعاها، قحطی ها، گرانی ها و مانند آن جلوه گر می شود ولی باید دانست که غضب الهی در این دنیا همیشه همراه با برکت است به این گونه که یا گناه انسان را پاک می کند و یا انسان را متوجه می کند که دست از معصیت بر دارد ولی اگر ما متوجه نشویم و پند نگیریم و کار به آتش در روز قیامت بکشد دیگر به این راحتی ها قابل حل نیست.
4️⃣ سرآخر خداوند را به قدرت بی نهایتش قسم می دهیم که از ما نیز دستگیری کند.
خداوند اگر چیزی را اراده کند تا انجام دهد در انجام آن بسیار توانا است (هود / 107) بنابراین استجابت این دعاها برای او کار ساده ای است و فقط ما باید در خودمان لیاقت لازم را ایجاد کنیم.
💠--------------
✴️ لینک ملحق شدن به کانال رسمی حجة الاسلام سید مهدی توکل
https://eitaa.com/joinchat/804388952C1bf45812bd
👈 ارتباط با ادمین
@smtavakol
✅ لینک سخنرانی های فارسی و انگلیسی و کلاس های آموزش زبان ایشان در آپارات:
https://www.aparat.com/smtavakol/Playlist
📌 پیج اینستاگرام
https://www.instagram.com/smtavakol/