💢 خیابان تهران_قاهره، بن بست ۵۸ ام
✍️ محسن میرزمانی
🔻 تاریخچه روابط ایران و مصر به دوران هخامنشی برمیگردد.
ایران و مصر اهداف مشترکی در مبارزه با سلطه خارجی کشورهایی نظیر بریتانیا در اواخر قرن ۱۹، با یکدیگر داشتهاند.
🔻 پس از استقلال مصر در ۱۹۲۲ روابط دو کشور نیز افزایش پیدا کرد.
پس از جنگ جهانی اول، روابط رضا شاه با ملک فؤاد و فاروق در مصر با امضا مودت در ۱۹۲۸ و قرار داد بازرگانی در ۱۹۳۰ و نیز ازدواج محمدرضا پهلوی با فوزیه، خواهر فاروق، در ۱۹۳۹ به استحکام هر چه بیشتر روابط منجر شد.
🔻 در اوایل ۱۹۵۲ با روی کار آمدن نظامیان چپگرا در مصر و مخالفت با آلت دست غربی بودن ایران، حمایت ایران از تلاشهای عراق و اردن برای تشکیل اتحاد هاشمی، دخالتهای دولت مصر در خلیج فارس، مسئله ملی شدن کانال سوئز و ... باعث سرد شدن روابط دو کشور شد.
🔻 البته این بخشی از روابط ایران و مصر در گذشته بوده و تا پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، چندین بار این روابط دچار شدت و ضعف شد.
مصر با توجه به موقعیت جغرافیایی که در نقشه دارد، (در دسترس سه قاره کانال سوئز) کریدورهای خوبی برای کشورهای غربی میتواند باشد. به همین دلیل، بیشتر به حفظ منافع ملی در سیاستهای بینالمللی توجه میکند تا آرمانگرایی و پیادهسازی موازین اسلامی.
🔻 با استناد به دلایل ذکر شده، مسیر حکومت مصر از جنگ و دشمنی با رژیمصهیونسیتی به مودت و دوستی تغییر کرد و با چراغ سبز انورسادات به اسراییل و انعقاد قرارداد صلح موسوم به پیمان کمپ دیوید، زمینه اعتراض دولتهای اسلامی بخصوص ایران را به وجود آورد.
🔻 پیمانی که در ۱۷ سپتامبر ۱۹۷۸ به وسیله توافقی بین سادات و بگین پس از ۱۲ روز مذاکرات محرمانه در استراحتگاه ریاست جمهوری آمریکا به نام دیوید بسته شد و در کاخ سفید به امضاء نهایی رسید.
این پیمان که طبیعتاً برخی برای عادی و درست جلوه دادن آن، دست به کار شدند در همان سال جایزه صلح نوبل را دریافت کرد.
🔻 از آن جایی که رویکرد ایران پس از انقلاب، ضد استکباری و حمایت از مردم مظلوم فلسطین بود و امام راحل در تمام طول نهضت، همواره امت اسلامی را به اتحاد و همدلی در مقابل دشمن کودککش و صهیونیست اسرائیل توصیه میکرد، در ۱۳۵۸/۲/۱۰ طی نامهای به وزیر خارجه وقت نوشت:
🔸 بسم الله الرحمن الرحیم
جناب آقای دکتر ابراهیم یزدی، وزیر امور خارجه
با در نظر گرفتن پیمان خائنانۀ مصر و اسرائیل و اطاعت بی چون و چرای دولت مصر از امریکا و صهیونیسم، دولت موقت جمهوری اسلامی ایران قطع روابط دیپلماتیک خود را با دولت مصر بنماید.
روح الله الموسوی الخمینی
🔻 در سال ۱۹۶۰ مصر با ایران قطع رابطه کرد چون رژیم پهلوی با اسرائیل رابطه خوبی داشت.
در سال ۱۹۷۹ ایران با مصر قطع رابطه کرد چون مصر روابط خوبی با اسرائیل داشت.
دو حقیقت را در دنیای سیاست نشان خواهد داد:
۱.حقانیت باطل بودن رژیم صهیونسیتی
۲.مردم و نظام حاکم در یک کشور میتواند جایگاه و مواضع آن کشور را کمتر از ۲۰ سال، ۱۸۰ درجه تغییر دهد.
🔻 در واقع، مصر استفاده از امتیازات آمریکا را هم در گرو رابطه با اسرائیل میدانست و قطع این ارتباط را به ضرر خود تلقی میکرد.
انقلاب و امام هم برای دولتی که منفعت مالی را بر آرمان ملی ترجیح میدهد، راهی جز قطع رابطه را انتخاب نخواهد کرد.
🌐 اخبار استراتژیک
📡
@StrategicNews_ir