#پنج_نکته
پنج نکته که قبل از معاملات این هفته بایستی به آن توجه کنیم
رشد دلار و طلا با فاکتور ترس
در یک هفته ی گذشته دلار و طلا با فاکتور ترس رشد شتابانی داشتند. رشد های همراه با فاکتور ترس معمولا سریع، شتابان و شدید است و به محض برطرف شدن یا کم رنگ شدن فاکتور ترس از بین می رود و بخش عمده ای از آن اصلاح می شود. هم زمانی این رشد شتابان با کمبود نقدینگی و پول در بازارها می تواند سرعت برگشت احتمالی را افزایش نیز دهد. در هر صورت این هفته اگر تنش نظامی تشدید نشود و حتی کاهش پیدا کند، دلار و طلا با همان سرعتی که بالا رفتند، می توانند اصلاح تجربه کنند. اما اگر تنش افزایش پیدا کند، فاکتور ترس به کارش ادامه خواهد داد. رشدهای ناشی از فاکتور ترس در دلار، بر بورس اثر مثبت ندارد و حتی اثر منفی نیز می گذارد. خصوصا زمانی که بانک مرکزی اصرار دارد نرخ دلار نیما را در 40 هزار تومان نگه دارد.
هفته ی مثبت برای بورس؟
به نظر می رسد اگر تنش های نظامی فروکش کند، این هفته معاملات بازار سهام بهتر شود و شاهد رشد قیمت ها باشیم. این رشد می تواند با محوریت گروه های کامودیتی محور بزرگ باشند که هم پتانسیل رشد قیمت های جهانی را دارند و هم احتمال تغییر نرخ دلار نیما. البته تنگنای پولی که متاسفانه در بازار سهام با اثر بیشتری قابل مشاهده است، اجازه حرکت های گسترده و پایدار را به سهام نمی دهد. در هر صورت فروکش کردن تنش های نظامی می تواند این هفته را برای بازار سهام مثبت کند.
رشد قیمت های جهانی
آمارهای اقتصادی مطلوب از اقتصاد آمریکا و همچنین خروج نصف و نیمه ی بخش صنعت چین از رکود باعث رشد قیمت کالاها در بازارهای جهانی شده است. این رشد در قیمت نفت و فلزات پایه به خوبی خودش را نشان می دهد. انس جهانی نیز مدام در حال بالا بردن سقف تاریخی خودش است. بجز زنجیره فولاد (به دلیل رکود بخش ساختمان اقتصاد چین) بقیه کامودیتی ها در دو سه هفته ی گذشته رشد خوبی تجربه کردند که هنوز در قیمت سهام ایرانی تولیدکننده ی این کالاها، اثرات آن دیده نمی شود. در مجموع این پتانسیل برای بورس ایران وجود دارد که با قیمت های جدید کامودیتی خودش را تطبیق دهد. البته با توجه به آمارهای رونقی از اقتصاد آمریکا احتمالا به تعویق افتادن کاهش نرخ بهره توسط فدرال رزرو افزایش پیدا کرده که ممکن است قیمت کامودیتی ها و سایر بازارهای مالی را تحت تاثیر منفی قرار دهد. اثر تعویق کاهش نرخ بهره بر بازارهای مالی و بازار رمزارز بسیار بیشتر از بازار کامودیتی است.
پیش به سوی مجامع
فصل مجامع در پیش است و بازهم شاهد توجه به نمادهای با سود تقیسمی بالا هستیم. در هفته ی جاری و روزهای آتی جو خرید نمادهای تقسیم سود بالا بیشتر نیز خواهد شد. نکته تعجب برانگیز خرید سنتی نمادهای با تقسیم سود بالا بدون توجه به چشم انداز سودآوری است. یعنی علی رغم عدم رشد سود و نبود چشم انداز رشدی، بازهم به صورت سنتی برخی نمادهای با تقسیم سود بالا را می خرند و احتمالا بعد از مجمع متضرر شوند.
هفته ی نیما
هر چه نرخ دلار در بازار آزاد بالاتر می رود انگار تصمیم بانک مرکزی برای حفظ نرخ نیما در سطح پایین لجوجانه تر می شود. اختلاف نیما و آزاد به 24 هزار تومان رسید که تا به حال سابقه نداشته است. این اختلاف کمی کمتر از نرخ ارز 28500 دولتی است. در واقع رانتی که بانک مرکزی به واردکننده ها می دهد، در حال حاضر 4 برابر درآمدهای نفتی دولت است یعنی 2400 همت در سال. بسیاری امیدوار هستند بانک مرکزی کمی از این لجبازی دست بردارد و اجازه افزایش نرخ نیما را بدهد. به همین دلیل به نظر می رسد این هفته نمادهای پتروپالایشی و فلزی که با نرخ دلار نیما درگیر هستند مورد اقبال بازار باشند.
#حسن_کاظمزاده