#گزیده_نڪات_تفسیرے
#صفحه_577
❇️جمع و حفظ
#قرآن بر عهد ماست
💠لا تُحَرِّكْ بِهِ لِسانَكَ لِتَعْجَلَ بِهِ (۱۶) إِنَّ عَلَيْنا جَمْعَهُ وَ قُرْآنَهُ (۱۷) فَإِذا قَرَأْناهُ فَاتَّبِعْ قُرْآنَهُ (۱۸) ثُمَّ إِنَّ عَلَيْنا بَيانَهُ (۱۹/قیامت)
🌱(ای پيامبر! به هنگام نزول وحی،) زبان خود را به حركت در نياور تا نسبت به تلاوت آن شتاب كنی. همانا گردآوردن و خواندن آن (بر تو) بر عهده ماست. پس چون آن را خوانديم، قرائت آن را دنبال كن. آنگاه بيان (حقايق و اسرار و توضيح) آن بر عهده ماست.
🔹سپس میافزايد" بر ما است كه آن را جمع كنيم و بر تو بخوانيم" (إِنَ عَلَيْنا جَمْعَهُ وَ قُرْآنَهُ)۱.
خلاصه از ناحيه جمعآوری قرآن نگران نباش، ما آيات آن را جمع میكنيم باز هم به وسيله پيك وحی بر تو میخوانيم.
" و هنگامی كه ما بر تو خوانديم از آن پيروی كن و بخوان" (فَإِذا قَرَأْناهُ فَاتَّبِعْ قُرْآنَهُ).
" سپس بر ما است كه آن را تبيين كنيم" (ثُمَّ إِنَّ عَلَيْنا بَيانَهُ).
🔹بنا بر اين جمع قرآن، و هم تلاوت آن بر تو، و هم تبيين و تفصيل معانی آن هر سه بر عهده ما است، به هيچوجه نگران مباش، آن كس كه اين وحی را نازل كرده، در تمام مراحل حافظ آن است، تنها وظيفه تو از يك سو پيروی از تلاوت پيك وحی، و از سوی ديگر ابلاغ اين رسالت به عامه مردم است.
🔹بعضی نيز گفتهاند منظور از جمع كردن جمع در لسان وحی نيست، بلكه جمع در سينه پيغمبر ص و تلاوت آن در لسان آن حضرت ص است، يعنی عجله مكن ما تمام اين آيات را در سينه تو جمع میكنيم، و سپس قرائت آن را بر زبانت جاری میسازيم.
🔹به هر حال اين تعبيرات همگی این را تاييد میكند كه پيامبر ص به هنگام نزول وحی به وسيله جبرئيل، پيوسته عجله داشت كه آيات را به سرعت تكرار كند، مبادا از حافظه او برود، و اينجا بود كه از سوی خداوند به او اعلام شد كه خونسردی خود را حفظ كند، و نيز اطمينان داده شد كه نه تنها جمع آيات و تلاوت آن، بلكه تبيين آن نيز از سوی خداوند تضمين شده است.
🔹اين آيات در ضمن بيانگر اصالت قرآن، و حفظ آن از هر گونه تحريف و دگرگونی است، چرا كه خداوند وعده جمع و تلاوت و تبيين آن را داده است.
📚تفسیر نمونه
༻🍃🌸🍃༺