از زمان آخرین گزارش من، تحولات منطقه ای پیرامون برجام بدتر شده است که بر نیاز حیاتی به راه حل صلح آمیز برای موضوع هسته ای ایران تاکید می کند. آمریکا نه به این طرح بازگشته است، نه تحریم های یک جانبه اعمال شده پس از خروج از برجام در 8 مه 2018 را لغو یا تعلیق کرده است.
آمریکا همچنین معافیت ها را در رابطه با تجارت نفت جمهوری اسلامی ایران تمدید نکرده است. ایران از ماه مه 2019 پس از خروج آمریکا از برجام، هیچ یک از گامهایی را که بر خلاف تعهدات مرتبط هستهای خود برداشته است، معکوس نکرده (بازنگردانده) است. در حالی که وارد آخرین سال اجرای قطعنامه 2231 (2015) می شویم، از اعضای (شرکت کنندگان) برجام و آمریکا میخواهم که به راه حل دیپلماتیک برای احیای اهداف برنامه متعهد باقی بمانند و از آنها می خواهم که چندجانبه گرایی و دیپلماسی را در اولویت قرار دهند، همان اصولی که به آنها اجازه داد تا این توافق را در سال 2015 ایجاد کنند و مسیرهایی برای صلح و امنیت پایدار بدست آورند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در تازهترین گزارش خود تاکید کرد که فعالیتهای راستیآزمایی و نظارتی مربوط به برجام «بهطور جدی تحت تأثیر توقف اجرای تعهدات هستهای ایران» قرار گرفته است. آژانس تداوم آگاهی و اطلاعات در بسیاری از جنبه های برنامه هسته ای جمهوری اسلامی ایران را از دست داده است.
علاوه بر این، آژانس خاطرنشان کرد که از فوریه 2021 تاکنون قادر به راستی آزمایی کل ذخایر اورانیوم غنی شده در جمهوری اسلامی ایران نیست، اما تخمین زده است که تا 26 اکتبر 2024، کل ذخایر اورانیوم غنی شده 6604.4 کیلوگرم (بیشتر از حد 202.8 کیلوگرم تعیین شده در برجام)، شامل 866.4 کیلوگرم اورانیوم غنی شده 20 درصد از نوع U-235 و 184.3 کیلوگرم اورانیوم غنی شده 60 درصد از نوع U-235 می باشد.
آژانس علاوه بر این، در مورد نشستهای سطح بالای خود با جمهوری اسلامی ایران در 14 نوامبر 2024 گزارش داد، که طی آن احتمال عدم گسترش بیشتر ذخایر اورانیوم غنیشده U-235 با خلوص 60 درصد توسط جمهوری اسلامی ایران مطرح شد.
با این حال، این گفتگوها مستلزم رایزنیهای مستمر برای ایجاد اقدامات راستیآزمایی فنی مورد نیاز آژانس برای تأیید اجرای چنین ترتیبی است.
در نامه ای به تاریخ 28 نوامبر 2024 خطاب به من (S/2024/862)، نمایندگان دائم فرانسه، آلمان و انگلیس و ایرلند شمالی نگرانی های خود را در مورد سطح غنی سازی اورانیوم و ذخایر آن در جمهوری اسلامی ایران ابراز نگرانی کردند. این کشورها با اشاره به اینکه «ذخایر کلی اورانیوم غنی شده اکنون بیش از 32 برابر از حد مجاز در برجام است»، اعلام کردند که این امر پایبندی ایران به برجام را محدود کند.
#ایران_قوی
#آمریکا_دشمن_ایران_قوی
♦️عضویت در کانال:
👉🏻
@USNews