📌چرایی تغییر محسوس سیاست سعودی ها نسبت به ایران
توافق تاریخی ایران و عربستان که یکی از اتفاقات سیاسی بزرگ دنیا بود نیاز به ارزیابی عمیق و روایتِ صحیح این فضای سیاسی جدید دارد.
هریک از ایران و عربستان بر اساس یک سری پارامترها و شاخص های منطقه ای به این نتیجه رسیدند که نزاع ها و درگیری ها و بن بست های سیاسی متاثر از رقابت این دو قدرت در کشورهای عراق،سوریه،لبنان و یمن افق روشنی برای ادامه دادن تنش ها و رسیدن به آن نقطه مفروض ندارد و اساسا نقطه مطلوبی برای ادامه دادن تنش ها نیست.
ریشه اساسی سیاست های آمریکا در منطقه غرب آسیا نزاع و درگیری است،آمریکا با ایران هراسی عربستان را متحمل هزینه های بسیار عجیبی کرد.
معادله ایران هراسی آمریکایی ها به شکلی طراحی شد که سعودی ها وابستگی سیاسی و امنیتی همیشگی به آمریکا پیدا کنند و به بهانه تهدیدات ایران سعودی ها را به ابزار خیمه شب بازی خود تبدیل کنند
ولیعهد سعودی توانست عربستان را از سناریوی هدفمند آمریکایی ها خارج کند و منافع خود را با متغیر های جدید تعریف کند. و ذهنیت ها در عربستان را از وابستگی صد درصد به آمریکا اصلاح کند.
روابط متعادل با قدرت های شرقی ،گزینش سیاست مستقل در اوپک و توافق با ایران نشان دهنده سیاست هوشمندانه سعودی ها برای جلوگیری از استعمار نرم آمریکا بر امنیت،سیاست و اقتصاد عربستان و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس است
تغییر در سیاست خارجی سعودی ها بسیار محسوس است،سعودی ها برای مهار نفوذ آمریکا در عربستان راهی جز گفت و گو با ایران،افزایش روابط با قدرت های شرقی نداشتند.
ایران نیز برای پایان دادن به طرح ایران هراسی آمریکا در منطقه و بی فایده کردن حضور آن ها در منطقه به بهانه مقابله با تهدید ایران و محافظت از اعراب خلیج فارس و خروج از انزوا به این توافق نیاز مبرم داشت.
نیم کره شرقی با متغیر جدیدی به نام یک کمربند و یک جاده (ابریشم) روبه رو است،کریدورها بر اساس حکمرانی جغرافیا پارامتر جدیدی از قدرت در اوراسیا ایجاد کرده است .
این منطقه در کانون توجهات بازیگران منطقه ای برای آینده شناسی وضعیت تجارت و کریدورها قرار دارد
جغرافیای ایران که به شکل یکپارچه مثلث قفقاز،آسیای مرکزی و کشورهای خلیج فارس و دریای عمان را بهم وصل می کند نقش بسیار مهمی در چینش قدرت در نیم کره شرقی خواهد داشت.
کشورهای عربی برای رسیدن به بازار اوراسیا و انتقال انرژی به این مناطق بدون تردید به جغرافیای ایران نیاز اساسی دارند ،سعودی ها امکان سنجی خط ریلی عربستان،کویت،عراق، ایران را بررسی می کنند تا بتوانند به شبکه تجاری جدیدی که چینی ها آن را پیگیری می کنند متصل شوند
نگاه بلند مدت سعودی ها در آغاز روابط خود با ایران کاهش وابستگی ها،کم اثر کردن نقش آمریکا در امنیت و سیاست آمریکا در عربستان و اصلاح سیاست یکجانبه گرایی در روابط با آمریکا و توسعه روابط با چین و روسیه و... است،این راهبرد بر آمده از اصلاح ذهنیت سعودی ها در مسائل منطقه ای و بین المللی است
ابوقاسم