ا🔹🔸🔹
ا🔸🔹
ا🔹
🎙متن سخنرانی حجت الاسلام منتظری
مسئله :بیان احکام مربوط به رد مظالم
با آرزوی سلامتی همه عزیزان و خانوادههای محترم
عرض کردیم رد مظالم ارتباطی با بیتالمال ندارد و در ارتباط با اموال و حقالناس است و در صورت در دسترس نبودن صاحبمال از طرف او به فقیر و مستمند صدقه داده شود و رد مظالم دهد.
جهت تکمیل بحث چند نکته دیگر در این مورد باقی مانده است که خدمتتان عرض می کنیم:
۱. رد مظالم را برای کارهای عامالمنفعه نمیتوان هزینه کرد و غیر از زکات است چون زکات را میشود جهت مسجد و ساختن راه و پل هزینه کرد ولی رد مظالم را حتما باید به مصرف نیازمندی فقرای شیعه برسد.
۲. ردمظالم به کسانی که تحت تکفل هستند تعلق نمیگیرد. خمس و زکات هم این حکم را دارد که کسی نمیتواند رد مظالم خود را به پدر و مادر یا فرزندش بدهد.
۳. غیرسادات میتوانند ردمظالم خود را به سادات بدهد برخلاف زکات فطریه که غیر سادات نمیتوانند زکات فطریه خود را به سادات بدهند و فقط سادات به سادات میتوانند زکات فطریه پرداخت کنند. اما در مورد ردمظالم گر چه احتیاط مستحب این است که این مسئله هم رعایت شود.
۴. برای پرداخت رد مظالم بنابر احتیاط واجب اذن از مجتهد یا وکیل مجتهد لازم است.
۵. اگر بعد از ردمظالم مالک پیدا شود و پولی که از طرف مالک پرداخت شده را طلب کند شخص باید پرداخت کند و صدقهای که داده را برای خود حساب کند.
۶. وقتی مالک را بشناسد ولی مالک از دنیا رفته باشد باید به سراغ ورثه برود تا به صلح برسند.
۷. خسارتی که انسان در سنین کودکی وارد کرده است باید جبران کند و صِرف کودک بودن تکلیف را از گردن انسان ساقط نمی کند. (این موارد مربوط به مظالم مالی است)
در مظالم غیر مالی مانند آبرو اگر امکال داشته باشد انسان حلالیت بطلبد باید سراغ شخص برود و حلالیت بطلبد ولی اگر طلب حلالیت باعث مفسده باشد طلب استغفار برای او و خودش کند که این مقدار کفایت می کند و تکلیف از گردن انسان ساقط خواهد شد. انشالله
#فقه_و_زندگی
آیینه جان (در ایتا و سروش)👇
@aeenejan
🔹
🔸🔹
🔹🔸🔹