✴️ هماهنگی تهران و مسکو در مورد قرهباغ و کنار گذاشتن ترکیه!
🔸روز گذشته در ضمن یادداشتی به موضع و دلایل ورود ترکیه به بحران قرهباغ و آتشافروزی با شروع جنگی ویرانگر پرداخته و تاکید شد که هدف اصلی رئیس جمهور ترکیه از این اقدام، در واقع قرار دادن خود در گروه مذاکرهکننده بهعنوان بازیگر اصلی در کنار روسیه با کنار گذاشتن ایران بود. این مساله که هدف رجب طیب اردوغان در همه سالهای گذشته به نوعی کنار زدن ایران در معادلات منطقهای و گرفتن جای کشورمان بوده، برای همه روشن است اما موضوع مهمتر آنکه رئیسجمهور ترکیه هیچ وقت در این مهم توفیقی به دست نیاورده و همواره شکست خورده است.
🔸در مورد قرهباغ نیز همین مساله جاری و ساری است. اردوغان بر آن بود تا با بحرانآفرینی مسیری را برای شکلگیری یک کارگروه مذاکرهکننده هموار کند که در آن روسیه، دولت باکو، ارمنستان و ترکیه حضور داشتند و بر اساس ماموریتی که بر عهده اردوغان گذاشته شده بود، قرار بر این بود که ایران در این کارگروه حضور نداشته باشد. با این حال، ارمنیها حاضر به پذیرش دولت اردوغان بهعنوان یک طرف مذاکره نشدند و این روسها بودند که با ورود به اصل ماجرا وزرای خارجه دولت باکو و ارمنستان را در مسکو گردهم آوردند تا راهکاری برای آتشبس پیدا کنند. صرف عدم حضور ترکیه در این نشست، شکست فضاحتباری برای اردوغان به شمار میرود.
🔸در حالی که این شکست وجود دارد، در تهران هیچ کس حاضر نیست در مورد قرهباغ تا این لحظه حتی نظر مقامات دولت اردوغان را بپرسد و حرفی در این مورد بزند، چرا که بر اساس یک راهبرد کلان و مهم اردوغان حق مداخله در این بحران را نداشته و باید خود و تروریستهای تکفیری که به منطقه آورده را جمع کند و ببرد. با این حال، طرف ایرانی و روسی در تماس نزدیک با یکدیگر از زمان آتشافروزی اردوغان در قرهباغ و گسیل تروریستهای تکفیری به منطقه ارتباطات نزدیکی برقرار کرده و مهمترین مسائل را با هم پیگیری میکردند که شاید نمونه عینی آن، مذاکره تلفنی روحانی با پوتین بود.
🔸در این گفتوگو، طرف ایرانی بر نکات و مسائل مهمی تاکید میکند که نشان دهنده تغییر نگاه و راهبرد ایران در مورد موضوع جنگ است، ایران بدون اشاره به ترکیه، نقش این کشور که از آن بهعنوان «کشورهای ثالث» یاد شده را محکوم کرده است. نکته بعد، با اشاره به درخطر بودن جان مرزنشینان ایرانی به صورت تلویحی تاکید کرده که ممکن است این اقدامات باعث دخالت ناگزیر ایران برای حفظ جان شهروندانش گردد و نکته سوم که از دو مورد اول مهمتر است، تاکید بر حضور گروههای مسلح تروریستی در شمال ارس است که هر دو طرف ایرانی و روسی را به شدت نگران کرده است.
🔸حسن روحانی روز شنبه در تماس تلفنی با رئیس جمهور روسیه، با بیان اینکه درگیری نظامی دو کشور همسایه دولت باکو و ارمنستان برای ما بسیار تلخ و نگرانکننده است، اظهار داشت: مداخله احتمالی برخی کشورهای ثالت در این درگیری موجب گسترده و طولانی شدن بحران خواهد شد و آن را به نفع کشورهای منطقه نمیدانیم. روحانی با اشاره به تماسهای خود با سران باکو و ارمنستان و تاکید بر ضرورت حفظ امنیت مرزهای ایران و جان هموطنان ساکن در مناطق مرزی، اظهار داشت: صلح در منطقه برای ما از اهمیت بالایی برخوردار است.
🔸رئیسجمهور همچنین با ابراز نگرانی از حضور و مشارکت برخی گروههای تروریستی در درگیری منطقه قره باغ، تاکید کرد: حضور تروریستها میتواند هم برای ایران و روسیه و هم کل منطقه خطرناک باشد. روحانی با تاکید بر ضرورت تلاش مشترک و همکاری جمعی برای پایان دادن به درگیریها، برقراری آتشبس و آغاز گفتوگوها برای حل اختلافات، افزود: درصورت ادامه درگیریها اوضاع در منطقه پیچیدهتر شده و موجب خسارات و آسیبهای مالی و جانی گستردهتر خواهد شد.
🔸رئیسجمهور روسیه در این تماس تلفنی که بیش از یک ساعت به طول انجامید، ضمن تشریح اقدامات این کشور برای حل مناقشه قرهباغ، گفت: نگرانیهای ایران از این بحران منطقهای را درک میکنیم و علاقمند به همکاری با تهران برای حل و فصل این درگیری از مسیر مذاکره و گفتوگو هستیم. مواضع ایران در مسائل منطقه از جمله بحران قرهباغ از اهمیت بالایی برای ما برخوردار است و از ادامه رایزنی با تهران برای حل و فصل موضوع استقبال میکنیم.
🔸پوتین با بیان اینکه در وهله اول باید جنگ متوقف شود، گفت: در گفتوگو با مقامات باکو و ارمنستان درمورد آتشبس از تاریخ 10 اکتبر به توافق رسیدهایم و امیدوارم با برقراری آتشبس زمینه برای گفتوگو و مذاکره فراهم شود. پوتین مداخله کشورهای ثالث و همچنین حضور برخی گروههای تروریستی در بحران قره باغ را برای منطقه خطرناک خواند و گفت: تلاش همه ما همسایگان باید پایان دادن به جنگ و خونریزی و حل بحران از طریق گفتوگو و مذاکره باشد.
@syriankhabar
♨️اخبار داغ روحانیت
♨️
@khabarehowzeh