🌷بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ🌷
🌹
#سبک_زندگی_اسلامی و مقایسه آن با
#سبک_زندگی_غربی
💎
#اقتصاد_اسلامی و💰
#اقتصاد_غربی
🎙️ بیان احکام در حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه سلام الله علیها
مسجد اعظم، جلسه سوم
🛠️ معنای اقتصاد
واژه اقتصاد به معنای اعتدال و میانه روی است. از نظر اسلام انسان در طلب روزی نیز لازم است میانه رو باشد. نه بیکار و سربار دیگران و نه به اندازه ای حریص باشد که شبانه روز به دنبال جمع آوری مال و ثروت باشد و در نتیجه از امور مهم زندگی به ویژه از امور آخرتی غافل شود. چرا که انسان از جسم و روح تشکیل شده و همان طور که به غذای جسم نیاز دارد، روح او نیز به غذای معنوی احتیاج دارد.
💠 اقتصاد، اعتدال
از نظر اسلام دوري از کسب و کار و فعاليت اجتماعي حتی به خاطر عبادت خداوند متعال مذموم است، همانطور که غرق شدن در مظاهر دنيوي و غوطهور شدن در کسب و کار و تجارت که منجر به فراموشي آخرت و دوري از خداي متعال شود مذموم و ناپسند است. اندازه نگه دار که اندازه نکوست.
📖 خداوند متعال در قرآن می فرماید:
كُلُوا مِنْ طَيِّباتِ ما رَزَقْناكُمْ وَ لا تَطْغَوْا فِيهِ فَيَحِلَّ عَلَيْكُمْ غَضَبِي وَ مَنْ يَحْلِلْ عَلَيْهِ غَضَبِي فَقَدْ هَوى. طه/81 .
از پاكيزه هايى كه روزيتان كرديم بخوريد و در مسئله روزی از حد و اندازه مگذريد كه سزاوار خشم من خواهید شد، و هر كه سزاوار خشم من شود بى گمان هلاك خواهد شد.
🛠️ فعالیت اقتصادی سالم
اگرچه اسلام انسانها را به کار و تلاش مداوم تشويق کرده، ولي هر کاري را مجاز و هر درآمدي را مشروع نميداند. به همين جهت اسلام براي قانونمند شدن فعاليتهاي اقتصادي و به سامان رسيدن تلاشهاي درآمدزا، مقررات ويژهاي وضع نموده و درآمدهايي که مطابق اين قوانين به دست آيد مشروع و خلاف آن را نامشروع ميداند. دانستن و عمل کردن به اين قوانين و احکام، راه سعادت و کمال انسان و جامعه را هموار ميسازد و دوري از آن احکام و عمل نکردن به آن، انسان و جامعه را به سقوط و انحراف ميکشاند و انسان را از عزت خداپرستي به ذلت دنياپرستي و از عظمت معنويات به پستي ماديات ميکشاند.
📜 اول دانستن، بعد تجارت
اصبغ بن نباته می گوید: شنیدم که حضرت امیرالمؤمنین علی علیه السلام برفراز منبر می فرمودند: ای گروه تاجران! اول یادگیری احکام، سپس تجارت. اول فهم دین، سپس تجارت! اول مسائل شرعی را فراگیرید بعد تجارت کنید... تاجر فاجر است و فاجر در آتش دوزخ، مگر آن که به حق و عدالت خرید و فروش کند.
الكافي ؛ ج5 ؛ ص150.
📗 احکام معاملات
مراجع عظام تقلید نیز در رساله های توضیح المسائل می فرمایند: يادگرفتن احکام معاملات به قدري که مورد احتياج است، لازم است.
توضیح المسائل مراجع، ج2، ص194، مسئله2051.
👥 شرايط خريدار و فروشنده
1️⃣ بلوغ (معامله با بچه نابالغ باطل است).
نکته: در صورتي که کودک، مميز باشد (خوب و بد را تشخيص دهد) با دو شرط ميتواند معامله کند:
اول: اشياء کم قيمت که معمولاً بچهها خريد و فروش ميکنند.
دوم: در صورتي که بچه تنها وسيله باشد که پول را به فروشنده و جنس را به خريدار برساند.
2️⃣ عقل (معامله با ديوانه يا مست، غافل و بيهوش باطل است).
3️⃣ قصد معامله داشته باشد (اگر به شوخي معامله کند باطل است).
4️⃣ اختيار داشته باشد (در صورت اجبار به خريد يا فروش، معامله باطل است).
توضیح المسائل مراجع، ج2، مسئله 2081 و2082.
#اقتصاد_اسلامی
#اقتصاد_غربی
🌷اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ فَرَجَهُمْ ولعن أعدائهم اجمعین🌷
http://eitaa.com/ahkamharam