✨با حضرت امیر تا ۱۳ رجب✨
🌷بیستمین نامهء حضرت امیر در نهج البلاغه🌷
امیر به زياد بن ابيه که او جانشين عبدالله بن عباس بود نامه نوشتند. عبدالله بن عباس در آن موقع کارگزار اميرالمومنين در بصره و اهواز و فارس و کرمان بود.
متن نامه:
و من سوگند راستين به خدا ياد می کنم اگر برای من اثبات شود که تو به بيت المال مسلمانان خيانتی کوچک يا بزرگ کرده ای، چنان دربارهء تو سختگيری کنم که دست تو را از مال فراوان تهی کند و با پشت سنگين و شخصيت ناچيز رهايت سازد.
والسلام.
حضرت امیر با گارگزاران متخلفش، شدید و سخت بود. چون آنها را شخصا انتخاب میکرد و اگر هر خطایی انجام می دادند بنام امیر تمام میشد.
اما برخورد امام حسن با معاویه جور دیگری بود. ایشان مجبور شد با او صلحنامه را امضاء کند چون مردم او را انتخاب کرده بودند.
از زبان خود ایشان بشنویم:
به نقل از علامه مجلسی در بحارالانوار، امام حسن قبول صلح را اینگونه شرح میدهد:
🌺من به این علت، حکومت و زمامدارى را به معاویه واگذار کردم که اعوان و یارانى براى جنگ با وى نداشتم. اگر یارانى داشتم شبانه روز با او مى جنگیدم تا کار یکسره شود. من کوفیان را خوب مى شناسم و بارها آنها را امتحان کرده ام. آنها مردمان فاسدى هستند که اصلاح نخواهند شد، نه وفا دارند، نه به تعهدات و پیمان هاى خود پایبندند و نه دو نفر با هم موافقند. بر حسب ظاهر به ما اظهار اطاعت و علاقه مى کنند، ولى عملاً با دشمنان ما همراهند.
امام که از سستى و عدم همکارى یاران خود به شدت ناراحت و متاثر بود، روزى خطبه اى ایراد فرمود و طى آن چنین گفت:
«در شگفتم از مردمى که نه دین دارند و نه شرم و حیا. واى بر شما! معاویه به هیچیک از وعده هایى که در برابر کشتن من به شما داده، وفا نخواهد کرد. اگر من با معاویه بیعت کنم، وظایف شخصى خود را بهتر از امروز مى توانم انجام بدهم، ولى اگر کار به دست معاویه بیفتد، نخواهد گذاشت آیین جدم پیامبر را درجامعه اجرا کنم.
به خداسوگند (اگر به علت سستى و بی وفایى شما) ناگزیر شوم زمامدارى مسلمانان را به معاویه واگذار کنم، یقین بدانید زیر پرچم حکومت بنى امیه هرگز روى خوش و شادمانى نخواهید دید و گرفتار انواع اذیت ها و آزارها خواهید شد.
هم اکنون گویى به چشم خود مى بینم که فردا فرزندان شما بر در خانه فرزندان آنها ایستاده و درخواست آب و نان خواهند کرد؛ آب و نانى که از آن فرزندان شما بوده و خداوند آن را براى آنها قرار داده است، ولى بنى امیه آنها را از در خانه خود رانده و از حق خود محروم خواهند ساخت».
/شاد باشید و امیدوار.
در ادامهء کلام امیر در بارهء تقوا، فردا خطبهء دویست و سی را می خوانیم إن شاءالله/