🔻تدابیر شهید جمهور برای حمایت از مستأجران شفاف شد/ آرامش بازار اجاره در تابستان داغ
🔹 براساس قانون ساماندهی بازار مسکن و اجاره تا آخر امسال، متوسط رشد اجاره بها ۲۵ درصد و در برخی مناطق متوسط رشد کمتر از این عدد است.
🔹سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور شهید در آخرین روزهای اردیبهشت امسال، قانون ساماندهی بازارمسکن واجارهبها را ابلاغ کرد تا این قانون در فصل جابهجایی برای مستأجران اثرگذار باشد.
🔹رشد ۴۵ تا ۵۰ درصدی تورم اجارهبها در سالهای گذشته، دولت سیزدهم را بر آن داشت تا اقدامات قانونی برای کنترل نرخ اجارهبها که بیش از نرخ تورم رشد کرده است را اجرا کند. به این ترتیب قانون ساماندهی بازار مسکن و اجاره بها، در کنار قانون جهش تولید مسکن، برای نظم بخشی و افزایش تنظیمگری دولت در بازار مسکن اجرا میشود. در قانون ساماندهی بازار مسکن و اجاره بها، دولت مکلف شده است ۵۰ تا ۱۰۰ درصد تورم عمومی هراستان را به عنوان میزان افزایش تورم اجارهبها مشخص کند. با توجه به اینکه نرخ تورم عمومی کشور، امسال به طور میانگین در تمامی استانها سقف افزایش قیمت اجاره بها ۲۵ درصد در نظر گرفته شده است. این عدد در برخی استانها با توجه به تورم آن استان کمتر و در برخی استانها بیشتر است اما حداکثر رشد ۳۰ درصد خواهد بود. شورایعالی مسکن در آخرین نشست خود در دولت سیزدهم میزان رشد اجارهبها را تا آخر سال نهایی کرد.
🔹در قانون ساماندهی بازار مسکن و اجارهبها، سامانهای شده است که مشاهده ارزش اجاره هرمتر مربع مسکن در هر منطقه را برای مردم فراهم میکند. براین اساس مشاورین املاک برای تنظیم قرارداد باید قراردادهای سالهای قبل را نیز رؤیت کنند و اثبات شود که موجر سقف اجاره را رعایت میکند. درغیراین صورت جرایمی متوجه مشاور املاک میشود و اگر چند بار تکرار شود، جواز فعالیت مشاور املاک باطل میشود. از طرفی با راهاندازی سامانه خودنویس براساس همین قانون، مردم میتوانند قراردادهای اجاره خود را رایگان در سامانه ثبت کنند. معمولاً قراردادهای تمدید اجاره بهصورت پشت نویس قرارداد قبلی توسط موجر و مستأجر تنظیم میشد که مهمترین اشکال این نوع تنظیم قرارداد این است که کد رهگیری برای قرارداد جدید وجود ندارد و چنانچه موجر یا مستأجری که کد رهگیری ندارد در زمان شکایت، ایجاد مشکل و یا حتی گرفتن حکم تخلیه مدت طولانیتری را دردادگاهها باید سپری کنند و فقط در صورتی که جریمه را پرداخت و کدرهگیری تهیه کنند به مسأله آنها رسیدگی میشود اما با ثبت قرارداد حتی قراردادهای تمدید اجاره در سامانه خودنویس کد رهگیری رایگان برای موجر و مستأجر صادر میشود و دیگر برای دریافت این کد نیازی نیست به بنگاه املاک مراجعه کنند و بابت آن هزینه چند میلیونی بپردازند.
🔹 دولت سیزدهم در اقدام دیگری برای حمایت از مستأجران وام ودیعه مسکن جدا از اینکه مصوب شورای پول و اعتبار باشد را به قانون تبدیل کرد. به این ترتیب دولتهای مختلف مکلف شدند که وام ودیعه مسکن را متناسب با نرخ رشد تورم به مستأجران پرداخت کنند. البته دولت سیزدهم با اجرای نهضت ملی مسکن و برنامه ساخت۴ میلیون مسکن، تلاش کرده تا با ساخت مسکن از تعداد مستأجران کاسته شود و به دنبال آن نیز درخواست برای وام ودیعه مسکن هر سال کاهشی باشد.
@ShahidJomhor