نگاهی به ساواک؛ سازمان جهنمی
ساواک برخوردار از هزاران نفر مخبر حقوقبگیر بود. مجله نیوزویک گزارشى داده بود که بودجه رسمى ساواک در سال 1972م 225میلیون دلار و در سال 1973 310میلیون دلار بوده است، ولى این رقم بسیار کم است؛ زیرا منافع عظیم دیگرى در بودجههاى سرّى دیگر بخشهاى امنیتى وجود داشته است.
کنترل احزاب دولتى از طریق ساواک انجام مىگرفت و تمامى گزارشهایى که ساواک درباره این احزاب تهیه کرده گواه این مدعاست. اغلب گزارشها در اداره کل سوم ساواک تهیه مىشد. اداره امنیت داخلى ساواک، که اداره سوم هم نامیده مىشد و مهمترین جزء کل دستگاه سرکوب و شکنجهگر بود، به پنج بخش تقسیم مىگشت که بخش نخستین آن، تحقیقات و عملیات در مورد چند گروه و سازمان کلیدى مخالف را برعهده داشت: حزب توده، جبهه ملى و احزاب مربوط به آن، دانشجویان و ایرانیان خارج از کشور، اقلیتهاى قومی متأثر از جریانهای فرامرزی و روحانیت.
بخش دوم درباره افکار عمومى و نهادهاى همگانى کار مىکرد و شامل مطبوعات، عشایر، سازمانهاى کارگرى و دهقانى، احزاب سیاسى وابسته به دولت، مدارس و دانشگاهها و دستگاههاى دولتى بود. بخش سوم اسناد بخش امنیت داخلى را نگهدارى مىکرد. بخش چهارم مسئول فعالیتهاى ویژهاى چون سانسور، ترویج افکار، آموزش و عملیات ویژه و مسائل حقوقى از قبیل بازجویى بود. اداره امنیت داخلى، بر چهار زندان نیز مدیریت داشت از جمله زندان معروف باغ مهران که گفته مىشود داراى اتاقهاى شکنجه و حیاط اعدام بود.
ساواک مهمترین نقش را در سرکوب سازمانهای سیاسی مخالف شاه و تحرکات ضد رژیمی مردم داشت و در این راه به شکنجههاى قرون وسطى و ایجاد ارعاب و وحشت عموم مبادرت میکرد. عمر ساواک از 1335 تا 1357، 22 سال به طول انجامید و در مدت استقرار فضایی آکنده از خفقان را بر کشور حاکم کرد و یکی از مهمترین دلایل وقوع انقلاب، انباشت توده انبوه نارضایتی مردم از سرکوبهای این نهاد بود.