🔹گاهنبار یا جشن چهارم از جشنهای ششگانه سال نزد ایرانیان باستان، با نام اوستایی ایا ثریمه، به معنای آغاز سرما
🔹پیروزی دریایی ایران در دماغه میکال - ۴۷۹ پ.م
چند هفته پس از جنگ دريايی سالاميس، ناوگان ايران در دماغه ميكال (جزيره آموس ـ دريای اژه) دستهای از كشتیهای جنگی سه رديف پاروزن اتحاديه يونانیها را به دام انداخت و نابود كرد. مورخان رويدادهای نظامی نوشتهاند كه با اين فتح، ايرانيان ناموفق بودن خود در جنگ سالاميس را تلافی كردند. برپايه همين نوشتهها، در جريان جنگ دريايی دماغه ميكال چند افسر دريايی يونان كه در جنگ سالاميس شركت كرده بودند به اسارت ايرانيان درآمدند و برای تحقيق از آنان و كشف تاكتيك اغفال كنندهای که يونانيان در سالاميس بکار برده بودند، به قلمرو ايران فرستاده شدند.
🔹كشف تنگه ماژلان در آمريكای جنوبی توسط فردیناند ماژلان دريانورد پرتغالی - ۱۵۱۹ م
🔹تولد توركواتو تاسو نويسنده و شاعر بزرگ ايتاليايی - ۱۵۴۴ م
🔹تولد آلفرد نوبل، دانشمند مطرح سوئدی و مخترع ديناميت - ۱۸۳۳ م
🔹اختراع لامپ برق با استفاده از نخ پنبهای كاربونيزه توسط توماس آلوا اديسون، مخترع شهير آمريكايی - ۱۸۷۹ م
🔹دكتر چارلز مايو اعلام داشت كه با اشعه ايكس و راديوم میتوان از رشد سرطان جلوگيری كرد - ۱۹۲۸ م
🔹آغاز تاکتیک کامیکازی در جهان و حملات هوایی انتحاری - ۱۹۴۴ م
درجريان جنك جهانی دوم، يك هواپيمای نظامی امپراتوری ژاپن كه مواد منفجره در بدنه آن جاسازی شده بود و مخازنش پر از بنزین بود در خليج لیتی واقع در مجمع الجزاير فيليپين خود را به رزمناو سنگين استرالیایی كوبيد و آن را از كار انداخت. در اين حمله هوایی انتحاری، فرمانده كشتی و سی تن از افسران و ملوانان آن كشته شدند. با اين حمله، تاكتيك كاميكاز وارد عمليات نظامی در جهان شده است، زیرا که نخستین حمله از این دست بوده است. در اين نوع حمله هوايی، خلبان داوطلب خودکشی است و نیروی دریایی ژاپن همیشه دهها خلبان آماده خودکشی در دسترس داشت. دومین حمله کامیکازی سه روز بعد و سومین آن ۲۵ اکتبر و در همان آبها صورت گرفت. در طول جنگ جهانی دوم، بسیاری از کشتی های آمریکا و انگلستان و متحدانشان به این طریق از میان رفتند از جمله ناو هواپیمابر آمریکایی امانی بی. پرونده عملیات کامیکازی بسته نشده و ارتش بسیاری از کشورها در لحظه ضرورت آماده استفاده از این تاکتیک و همچنین تاکتیک اژدر انسانی در دریا هستند.
🔹در جریان جنگ جهانی دوم، آخن پس از یک هفته نبرد سخت، به عنوان نخستین شهر در آلمان، به اشغال متفقین درآمد - ۱۹۴۵ م
🔹۱۵۶ سال پس از انقلاب فرانسه و تنظیم و انتشار اعلامیه حقوق بشر، در اين روز زنان اين كشور اين حق را به دست آوردند كه در انتخابات شركت كنند؛ رای بگيرند و رای بدهند - ۱۹۴۵ م
🔹روز ملی كشور آفريقايی سومالی - ۱۹۶۰ م
كشور سومالی در شمال شرقی آفريقا در بخشی معروف به شاخ آفريقا واقع است و ۶۳۷/۶۵۷ كيلومتر مربع مساحت و جمعيتی بيش از ۱۰ ميليون نفر دارد. پايتخت سومالی، شهر موگاديشو و زبان رسمی آن سوماليايى و عربی است. واحد پول اين كشور، شيلينگ سومالی است.
🔹براثر سقوط يك توده بزرگ زغال سنگ و غلطيدن آن روی يك دبستان در انگلستان ۱۱۶ كودك و ۲۸ بزرگسال كشته شدند - ۱۹۶۶ م
🔹درگذشت علی عزت بگوويچ، رئيس جمهور پيشين بوسنی و هرزگوين - ۲۰۰۳ م
🔹درگذشت حسن حنفی، متفکر و نویسنده مطرح مسلمان مصری و استاد صاحبکرسی فلسفه در دانشگاه قاهره مصر - ۲۰۲۱ م/ ۱۴۰۰ ش
🗓
@ancients