🔰 اندیشه
#شیخ_فضل_الله در دوران مشروطه
🔹 درخصوص اندیشه شیخ فضل الله در دوران مشروطه، میتوان سه مرحله را برشمرد:
1️⃣ در مرحله نخست
🔹 شیخ فضل الله «مشروطه خواه» است و با مرحوم
#بهبهانی و
#طباطبایی در مهاجرت صغرا و کبرا شرکت میکند؛
2️⃣ مرحله دوم
🔹 ایشان به طرح «مشروطه مشروعه» میپردازد. این مسئله زمانی است که وی متوجه میشود که عدهای با شعار مشروطهخواهی، در پی مشروطه
#سکولار هستند.
🔹 آنان با طرح جدایی دین از سیاست، دخالت دین را در عرصه سیاست نفی میکردند. شیخ فضل الله همچنین بحث حضور علمای تراز اول را در پارلمان مطرح و اصل دوم متمم قانون اساسی را تا مرحله تصویب پیگیری میکند؛
3️⃣ مرحله سوم
🔹 شیخ فضل الله مخالف مشروطه است. این در زمانی است که به نظر میرسد او از برقراری مشروطه مشروعه ناامید شده است؛ از این رو با مشروطه سکولارها مخالفت میکند.
🔺 تلف شدن دو میلیون ایرانی
🔹 اعدام شیخ فضل الله نشان داد که شیخ درست فهمیده بود.
🔹 به دلیل اینکه تا قبل از قرارداد ۱۹۰۷ م، روسیه و انگلیس با هم رقابت میکردند و انگلستان طرفدار مشروطهخواهان بود؛ اما در پی توافق روسیه با انگلیس و انعقاد قرارداد ۱۹۰۷م، آنان توافق کردند که مشروطه را به کنترل خود درآورند.
🔹 با چراغ سبز انگلیسیها، روسها مجلس را به توپ بستند؛ در واقع، با توجیه شاه مبنی بر اینکه انگلیسیها دیگر از مشروطه حمایت نمیکنند، او مجلس را به توپ بست و در پی آن، عدهای از مشروطهخواهان متواری و بعضی نیز تبعید و کشته شدند؛ اما با مقاومت عدهای از مشروطهخواهان، این حرکت در برخی شهرها، مثل تبریز و نجف، ادامه یافت.
🔹 محقق نائینی در چنین مقطعی به نگارش کتاب خود پرداخت. البته در ادامه، شیخ فضل الله دستگیر و اعدام شد.
🔹 در پی این وقایع، انحراف
#مشروطیت بروز و ظهور یافت و به این ترتیب، «مشروطه» که قرار بود ایران را از استبداد و ستم نجات دهد، خود به مجمع ظلمها تبدیل شد.
🔹 از سال ۱۲۸۵ که مشروطه پیروز شد، تا سال ۱۲۹۹، که کودتای
#رضاخان صورت گرفت بر اثر جنگ، قحطی، بیماری، دو میلیون نفر از جمعیت ده میلیونی ایرانی تلف شدند.
ادامه دارد ...
🌐
https://www.asbaat.ir/?p=3887
🆔
@asbaat_ir