#پاسخ_به_شبهه؛
❌
متن شبهه:👇👇
چـرا کـویت از حکومت جدید عراق غرامت گرفته بابت حمله به کشورش، اما ما [ایران] نه تنها غرامت نگرفتیم کمکهای میلیاردی هم کردیم؟!!
✅
پاسخ به شبهه:👇👇
1⃣- علیرغم اينکه براساس بند هفتم قطعنامه 598 تعيين ابعاد خسارتهای وارده و پرداخت غرامت به هيئت کارشناسايي که از سوي دبيرکل سازمان ملل متحد انتخاب میشوند واگذار شده و در اجراي اين بند هيأت کارشناسي در خردادماه و آبانماه ۱۳۷٠ وارد ايران شدند و پس از تعيين ابعاد خسارت هاي ايران در جنگ تحميلي تحقيق و بررسيهاي به عمل آمده را بصورت دو گزارش به دبير کل سازمان ملل تسليم نمودند. (منصوري، اسماعيل، بررسي حقوقي -سياسي تجاورز رژيم عراق به جمهوري اسلامي ايران، تهران، تابان، ص۱۸۵)
📌اما متأسفانه به دليل امتناع رژيم بعث عراق از پرداخت خسارتها و غرامت به جمهوري اسلامي ايران و سهل انگاري و بیتوجهي سازمان ملل و شوراي امنيت نسبت به اجراي کامل مفاد قطعنامه، اين بند از قطعنامه به اجرا در نيامد و غرامتي از سوي عراق به عنوان متجاوز جنگي به ايران پرداخت نشد.
2⃣- در حقيقت از آنجا که مرجع رسمي اجرايي شدن قطعنامه شوراي امنيت، خود همين شوراست و اعضاي اصلي آن با ايران اسلامي، دچار چالشهايي بوده و بدين خاطر در پيگيري غرامت ايران از عراق همواره کارشکني مينمايند از اين رو اجراي ماده۷ محقق نشد و ايران نتوانست حتي يک دلار از غرامت جنگ هشت ساله را از رژیم متجاوز بگيرد؛ اين در حالي است که به دليل حمايت اعضای دائم شوراي امنيت از کويت و اسرائيل، هر دوي آنها توانستند از محل برنامه نفت در برابر غذا، غرامت اشغال کويت و موشک پرانیهاي عراق به اسرائيل را دريافت کنند.
3⃣- البته در برخورد دوگانه سازمان ملل و شوراي امنيت با اين دو قضيه جاي شگفتي نيست، زيرا در جريان تصويب قطعنامه 598 از ابتداي جنگ تا سالهاي پايان جنگ تعلل و کوتاهي نمود و با گذشت هفت سال از شروع جنگ شوراي امنيت حاضر شد خواسته هاي به حق جمهوري اسلامي ايران را در تعيين متجاوز و پرداخت غرامت را در نظر بگيرد که متأسفانه آن هم به اجرا در نيامد.
نکته ديگر اينکه بعد از اشغال عراق نيز همواره دولتمردان جديد عراق به دلايل مختلفي، خواهان بخشيدن اين غرامت از سوي ايران بوده اند. موضوعي که مسئولين ايران آن را رد نمودهاند.
4⃣- بديهي است که نامساعد بودن شرايط براي پرداخت غرامت توسط عراق، هرگز بمعناي آن نيست که اين حق تاريخي، مشمول مرور زمان شود.
5⃣- اما موضوع کمکها براي بازسازي عتبات عاليات که بيشتر مردمي بوده موضوعي است که عنوان «باج دادن» بر آن صحيح نيست و ارتباطي با مساله جنگ يا دولتمردان عراق ندارد. بلکه بيانگر عشق، علاقه و محبت شيعيان ايران به ائمه اطهار(ع) است که همواره در طول تاريخ فارغ از نوع مناسبات و روابط دو کشور وجود داشته و خواهد داشت.
6⃣- روابط سیاسی و اقتصادی کشورها، هر چند داد و ستد، مطالبات و دیون است، اما مانند روابط حاکم بر بازار نمیباشد که مثلاً طلبکار چک یا قرارداد بدهکار را به راحتی به اجرا بگذارد. بلکه ملاحظات بسیاری دارد که حتماً باید لحاظ گردد.
7⃣- هرچند جمهوری اسلامی ایران تاکنون این خسارت را اخذ نکرده است، ولی نبخشیده است که بگوییم چه کسی بخشیده و با چه اجازهای بخشیده و ...؛ بلکه جزو معاهدات و دیون باقی مانده است، چنان چه مطالبات و دیون بسیاری نیز از امریکا و اروپا دارد.
بدیهی است که اخذ دیون کشورها از یک دیگر، نیز خودش ملاحظاتی دارد و امکانات و شرایطی میخواهد. حال چه از عراق باشد و چه از کشورهای دیگر، یا سایر کشورها از ایران.
8⃣- اما در خصوص اینکه چه کسی بخشیده، با چه اجازهای بخشیده و ...، هر چند که بیان شد نبخشیده است و هم چنان جزو مطالبات جمهوری اسلامی ایران و دیون عراق به ایران باقی است، اما کشور و حکومت نیز نظم خود را دارد و با شعارهای ژورنالیستی و گاهی احساسات برانگیز اداره نمیشود.