⛔️شبهه
در روایتی از امام رضا (ع) نقل شده خداوند متعال در روز عید
#غدیر خم گناهان شصت ساله ی بندگان مومن را می بخشد.
آیا با این وصف نمی توان گفت مردم هرچه می خواهند می توانند گناه کنند زیرا در ایام عید یا حتی با خواندن چند دعا و آیه ی قرآنی گناهانشان پاک خواهد شد؟
❇️پاسخ
✍ در پاسخ به شبهه ی بالا باید به چند نکته ی مهم اشاره کنیم:
1⃣ باید دانست که لطف و بخشش خداوند متعال که خود را با القابی نظیر رحمان، رحیم، غفار، تواب و ...معرفی فرموده است آنقدر بسیار است که به هر بهانه ای به دنبال بخشش گناهان بندگان خویش است و همیشه آنان را به سوی خود می خواند.
با توجه به آیات قرآن، همه ی گناهان به جز شرک و ناامیدی از درگاه خدا، قابل بخشش هستند.
در آیه ی 53 سوره ی زمر می خوانیم:
💠 «قُلْ يَا عِبَادِيَ الَّذِينَ أَسْرَفُوا عَلَى أَنفُسِهِمْ لَا تَقْنَطُوا مِن رَّحْمَةِ اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ يَغْفِرُ الذُّنُوبَ جَمِيعًا إِنَّهُ هُوَ الْغَفُورُ الرَّحِيمُ»
ترجمه: بگو: اى بندگان من كه در جنايت به خويش (به واسطه گناه) از حد گذشتيد، از رحمت خدا نوميد مگرديد، بىترديد خداوند همه گناهان را مىآمرزد، زيرا اوست آمرزنده و مهربان.
بنابرین هر بنده ای هرچند گناهان بسیاری داشته باشد، همیشه راه توبه و بازگشت به سوی خدا باز و هموار است.
البته گناهانی هم هستند که حق الناس محسوب می شوند و باید علاوه بر توبه، در صدد جبران و ادای حقوق اشخاصی بود که حقشان ضایع شده است.
2⃣ امیدواری به بخشندگی و عطوفت پرودگار نسبت به بندگان، مجوزی برای ارتکاب دائمی به گناهان نیست و نباید در انجام گناه عمد و اصرار در کار باشد.
از آنجا که شیطان و هواهای نفسانی همیشه در کمین انسان نشسته اند، بنده ممکن است هر لحظه در اثر لغزش و غفلت به گناه بیفتد؛ لذا همیشه باید از گناهان گذشته استغفار کرده و مدام دست دعا به درگاه الهی برداشت، به آن امید که با
#شفاعت اهل بیت (ع) لطف و کرمش شامل حال ما بوده و از آتش دوزخ نجات یابیم.
رحمت پرودگار تا آنجاست که حتی با توبه و تداوم عمل صالح، گناهان به حسنات مبدل می شود.
( فرقان: 50 )
3⃣ با توجه به محتوای برخی روایات، بعضی ایام و اوقات بابرکت و حتی حضور در برخی مکان های مقدس، از جمله بهانه هایی است که خداوند رحمان و رحیم با توجه به حالات قلبی و درونی انسان، از گناه وی در گذشته و رحمت بی انتهای خود را شامل حال او می کند.
مثلا ماه مبارک رمضان و ایام پربرکت قدر، زمان مناسبی برای توبه از گناهان و آمرزش آنها عنوان شده است و همچنین خواندن برخی دعاها و آیات قرآنی نیز در پاک شدن معاصی بی تاثیر نیستند.
👈 اما در مورد این روایت باید گفت: روز
#عید_غدیر خم نیز به عنوان روز "اکمال دین و اتمام نعمت" از فضایل بیشماری برخوردار بوده و روزی است که در روایات از عید فطر و قربان برتر شمرده شده و برای آن، اعمال مستحبی بسیاری سفارش شده است.
یقیناً این روز پربرکت نیز فرصتی است برای بندگان که از خدا برای خود و دیگران طلب آمرزش و مففرت کنند.
در این روایت امام رضا (ع) به یکی از یاران خود می فرماید: به راستی که روزِ غدیر خم در [میان اهلِ] آسمان مشهورتر است از روزِ غدیر در [میان اهلِ] زمین…
ای پسرِ ابی نصر! هر جا بودی، در روزِ غدیر نزدِ امیرالمؤمنین علیه السلام [در نجف] حاضر شو، که همانا خداوند [در این روز] برای هر مرد و زنِ مؤمن و مسلمان گناهِ شصت سال را می آمرزد، و از آتش می رهاند دو برابرِ آنچه رهانده در ماه رمضان و شب قدر و شب فطر...
به خدا سوگند اگر مردم فضیلت این روز را حقیقتاً می شناختند، به راستی که ملائکه روزی ده بار دست در دست ایشان می گذاشتند، و اگر نبود اکراهم از طولانی شدن [سخن]، از [دیگر] فضائل این روز و آنچه خداوند عطا می کند به کسانی که آن را می شناسند، یاد می کردم آنقدر که به عدد شمرده نشود.
📗 تهذیب الأحکام، ج۶، ص۲۴ و بحار الأنوار، ج۹۴، ص۱۱۸
✅ در مجموع باید گفت طبق آیات و روایات و ادله ی فراوان، روایت مورد بحث به لحاظ محتوا اشکالی ندارد و باید از هر بهانه و فرصتی که از سوی باری تعالی برای بندگان فراهم می شود، برای بخشش و تقرب سود جست