⭕️ حکیم نواندیش، اما متواضع
👈 شخصیت استثنایی علامه مصباح یزدی (ره) با وجود داشتن دیدگاههای ژرف علمی که منحصر در منظومه فکری ایشان بود، هیچگاه عرضه پدیدههای ذهنی خویش را ابزاری برای ابراز وجود قرار نداد و توانست علم و اخلاص را به بهترین نحو ممکن جمع کند.
🔹 اندیشمندان معاصر در شناخت چهره علمی و دانشورانه ایشان همگی متفق هستند که حضرت علامه پیرو هیچ شخصیت علمی نبوده و افکار نوینش برآمده از نبوغ ذاتی و استعداد شگرفش بود. ايشان به معنای واقعی کلمه، یک اندیشمند نوآور بوده و در هر زمینهای که ورود کرده، یک خروجی علمی متفاوت به دست آمده است.
🔹 این شخصیت علمی، شاگرد برجسته علامه طباطبایی بر خلاف دیگر شاگردان که صرفاً به ترویج افکار آن يگانه دوران پرداختهاند، به آن اکتفا نکرده و با مجاهدت علمی توانست فراتر از میراث علمی گذشتگان، صاحب مکتب علمی نوپدیدی شود.
🔹 مرحوم علامه مصباح یزدی (رحمة الله عليه) دارای آزاداندیشی ويژهای بوده و در عین پذیرش اصول و مبانی حکمت متعالیه و به کار بستن آن در نظام فکری خویش، در موارد بسياری به نتایجی متفاوت از ملاصدرا رسيده و آن را مطرح کردهاند. به عنوان نمونه اين متفکر عالیقدر در نظریه معاد جسمانی ملاصدرا، اشکالات فراوانی همانند مخالفت با آیات و نصوص، فرق نگذاشتن بین عالم برزخ و قیامت، تغییر و تحول در برزخ بدون حضور ماده و... مطرح، و دیدگاه جايگزين بیان شد.
🔹 این تفاوت منحصر به اختلاف با مکتب صدرالمتالهین نبوده و قدرت علمی فیلسوفان معاصر همانند علامه طباطبایی و شهید مطهری نیز باعث نشد تا نبوغ ایشان آشکار نشود و از همین روی یکی از جذابترین و پرشمارترین مقالات را در تطبیق افکار علامه طباطبایی و شهید مطهری به نگارش درآورده و در موضوعات مختلفی، نگاه متفاوتش با این دو اندیشمند اسلامی را بروز داد.
🔹 اين فقيه نوانديش، همواره تلاش داشت با تجلیل و تمجید از اساتید خود يا ديگر فقها، مانع از اين شود که جایگاه علمی والايش باعث کوچک شمردن يا نفی ديگر علمای برجسته توسط ارادتمندان شود. شاید بهترین گواه این مدعا، سخنان ایشان در وصف آیتالله جوادی آملی علیرغم اختلاف در مباحث علمی و سیاسی باشد. ایشان در دیدار با مسئولین برگزاری مراسم روز جهانی فلسفه میفرماید:
🔹 «من اين را واقعاً از ته دل میگويم و ايشان را از مفاخر عالم اسلام میدانم و مفتخرم كه دست ايشان را ببوسم. بهطور معمول هروقت خدمت ايشان شرفياب میشوم، سعی میكنم اين كار را انجام دهم... تنها چيزی كه میتواند مجوز اين باشد كه مثلاً بنده هم در اين محفل شركت بكنم، اين است كه قدر بزرگان شناخته شود، از باب تعرف الاشياء باضدادها؛ معلوم میشود كه واقعاً آقای جوادی يعنی چی... واقعاً اصل در رياست فلسفه اسلام در اين عصر با آقای جوادی است.»
✅ بیگمان با چنين سخنانی از زبان کسی که شمع محفل فلاسفه بوده و فیلسوفان نوظهور و جوان حوزوی بیشترین بهره را از محضر ایشان بردهاند، بايد گفت ایشان مصداق درختی بود که شاخههايش از سنگينی بار دانش، افتاده بود و با همه اين احوال، ایشان در گفتار و سیره سیاسی، محو در امام خمینی و مقام معظم رهبری بوده و همیشه خود را موظف میدانست که نسبت به نعمت وجود مقام معظم رهبری تذکر دهد و برای خود در برابر ولی فقیه شانی جز پیروی و سربازی نبيند.
___________________
🔗 لینک مطلب:
https://btid.org/fa/news/195908
📎
#سیاست_اجتماع
📎
#سیاست_داخلی
📎
#علامه_مصباح
🔰معاونت تبلیغ و امور فرهنگی حوزه های علمیه
🌐
btid.org